Hele Norge leser

Hele Norge leser

-

Vinnerne er trukket!

Postet av Hele Norge leser den 27. Okt 2020

Vinnerne av forfatterbesøk er nå trukket! De har fått beskjed på e-post. Navn på vinnerne vil bli publisert når alle tillatelser er på plass. 

Tusen takk til alle som har lest og registrert sider i løpet av sakprosakampanjen - det har vært flott å se så stort og fint engasjement rundt sakprosasjangeren!


0 Kommentar

Siste oppsummering av ukas anbefalinger

Postet av Hele Norge leser den 23. Okt 2020

Nå er alle anbefalingene i høstens sakprosakampanje lagt ut – du kan se dem alle på Hele Norge lesers Instagram eller Facebook, eller i blogginnleggene her på siden.

Vi håper alle har kost seg med «Vi leser sakprosa» - husk at hvis du har registrert sider i en sakprosabok i kampanjeperioden, er du med i trekningen om et forfatterbesøk! Det er bare å lese på og registrere sider i helgen også. Se mer informasjon her.

Her er en oppsummering av ukas anbefalinger:
 

Hilde og Ylva Østby: Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelse (Cappelen Damm) 

Hukommelse er et områdene innen kunsten som er dypt fascinerende. Å dykke etter sjøhester er en bok som løfter temaet opp til noe som angår oss alle, og gir en forståelse av hvordan ens eget sinn skaper minner som er gull verdt! Les og bli klok. 

 

Foto: Anna Julia Granberg.

 

Peter Frankopan, oversatt av Gunnar NyquistSilkeveiene. En ny verdenshistorie (Gyldendal) 

Se verdenshistorien gjennom nye briller: om hvordan handel og økonomi langs silkeveiene har hatt avgjørende betydning for hvor og når de ulike religionene og maktsentrene har skiftet hegemoni. Svimlende interessant!

 

Foto: peterfrankopan.com, NFFO.

 

Helge Ingstad: Vesterveg til Vinland (Gyldendal) 

Den fineste detektiv-sakprosaen om jakten på norrøn bosetting i Nord-Amerika. Forfatteren studerte landskapsbeskrivelsene i sagaene, blant annet Leiv Erikssons saga, og endte til slutt i L’Anse aux Meadows på nordvestkysten av Newfoundland, hvor hans kone, Anne Stine Ingstad, gjennom arkeologiske utgravinger kunne bevise at vikingene hadde vært bosatt. Boka er en skikkelig «page-turner» om jakten på landet som islendingene skrev om over 1000 år tidligere. 

 

Foto: Gyldendal.

 

Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr: Norske sopper (Gyldendal) 

En grundig og oversiktlig bok for alle som elsker å plukke sopp ut over kantarell og steinsopp. Den tar opp alt fra soppens naturlige miljø, liv, vekst og utvikling. Den har også instruktive bestemmelsesnøkler og illustrasjoner som er gode å bruke når en studerer nye sopper. Soppbøker er ferskvare og må oppdateres stadig. Derfor må alle soppbøker suppleres med Normlisten (se https://soppognyttevekster.no/wp-content/uploads/2020/05/Normlisten2020.pdf). En sopp kan beskrives som spiselig ett år, men som giftig neste år (avhengig av nye giftfunn)!

 

Foto: Gyldendal.  


0 Kommentar

Konkurranse: Vinn en forfatter!

Postet av Hele Norge leser den 22. Okt 2020

Etter flere uker med stort engasjement, gode boktips og hyggelig lesefellesskap, går “Vi leser sakprosa”-kampanjen mot slutten. Men, en kampanje kan ikke avsluttes uten at det trekkes noen fantastiske premier!
 
 
Hvis du har lest og registrert sakprosa i løpet av kampanjeperioden, har du nå mulighet til å vinne en forfatter! Kanskje du vil ha besøk hjem og invitere et koronaforsvarlig antall venner for et bokbad i sofaen? Eller vil du gi et forfatterbesøk i gave til ditt lokale bibliotek?  
 

For å være med i trekningen må du har registrert sider i en sakprosabok på Hele Norge leser i kampanjeperioden (22. september t.o.m. 25. oktober). Vi trekker tre vinnere, som vil få besøk av hver sin lokale forfatter. Konkurransen gjennomføres i samarbeid med NFFO, som har god oversikt over sakprosaforfattere i Norge. De vil spille inn forslag til lokale forfattere ut i fra hvor vinnerne befinner seg - grunnet smittesituasjonen er det viktig for oss å begrense reising. 

 

Vinnerne trekkes 26. oktober, så frem til da er det bare å lese på og huske å registrere sider!

Nå som sakprosakampanjen går mot slutten, vil vi i Hele Norge leser takke for stort engasjement rundt kampanjen - vi håper du har blitt inspirert til å lese mer sakprosa!


2 Kommentarer

Inspirasjon til lesehelgen?

Postet av Hele Norge leser den 16. Okt 2020

Det nærmer seg slutten på enda en leseuke – her finner du ukas sakprosatips oppsummert.
Vi ønsker alle en strålende lesehelg!

Ragna Telgemeier, oversatt av Karianne Munch-Ellingsen: Søstre (Sandviks AS) 

Oppfølgeren til Smil. Raina og familien skal kjøre fra San Francisco til Colorado på slektstreff. Tre uker i bil med den irriterende lillesøsteren Amara, foreldre som ikke snakker med hverandre, og bare én musikkspiller, gjør at Raina er i ferd med å miste besinnelsen. 

Foto: Ragna Telgemeier, Twinsy. 


Jean-Pierre Filiu, ill. David B, oversatt av Thomas Lundbo: De beste fiender (Minuskel) 

En bok som tar for seg det historiske forholdet mellom USA og Midtøsten. I denne boka skildrer historikeren Jean-Pierre Filiu og tegneren David B. alt fra sjørøvere til statskupp, og gir et levende bilde av en historie som er med på å forme verden av i dag. 

Foto: Jean-Pierre Filiu, Creative Commons, Blunderbuss.
 
Anders Vaa: Dialektboka (Spartacus) 

Dialektboka er en underfundig reise igjennom norsk språk og alle dets merksnodigheter. Som voksen føles det herlig lekent å kunne koble lesinga til lydavspilleren integrert i boka. Bli kjent med landet gjennom språket! 

Foto: Spartacus. 

Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida (Samlaget) 

Det er en evig aktuell bok, men akkurat dette halvåret har Camara Lundestad Joofs Eg snakkar om det heile tida” føltes hyperviktig. En bok som får deg til å se mer av de mindre, men samtidig så tunge opplevelsene en melaninrik person opplever i samfunnet vårt. Dette er en personlig fortelling om den strukturelle rasismen, og en bok alle burde lese. 

 Foto: Maria Gossé.


0 Kommentar

Ukas anbefalinger!

Postet av Hele Norge leser den 9. Okt 2020

Gikk du glipp av noen av ukas anbefalinger? Her er de oppsummert alle sammen.

Denne helgen har vi også en konkurranse gående – klikk deg over til 
Hele Norge lesers Instagram, del ditt beste sakprosatips og vær med i trekningen av en bokpakke!

Vi ønsker alle en fornøyelig lesehelg!


Kristine Isaksen og Hans Petter Blad (red): Min metode (Cappelen Damm) 

Ti av de beste samtidsskribentene i sakprosasjangeren skriver i denne boka om arbeidsmetoden sin og hva de liker å lese. Bli inspirert til å lese, lære og skrive mer! Med blant andre Åsne Seierstad, Steffen Kverneland, Espen Søbye og Agnes Ravatn 

Foto: NFFO, Katharina Barbosa.
 

Marjane Satrapi, oversatt av Asbjørn Øverås: Persepolis (No Comprendo Press)  

En selvbiografi i tegneserieform satt i Iran på 80- og 90-tallet, som kommer til å være med deg resten av livet om du våger å lese den. Satrapis familie er et persongalleri verdig en Lev Tolstoj-roman, og den politiske konflikten mellom fundamentalisme og demokrati i landet, er Midtøsten-kunnskap du har bruk for i dag.  
 

Foto: Maria Ortis, Aschehoug.

 

Tara Westover, oversatt av Hilde Stubhaug: Noe tapt og noe vunnet (Gyldendal) 

Dette er rystende lesning om å vokse opp i isolasjon og religiøs fanatisme i Idaho, USA, i dag. Faren styrer familien med frykt, dommedag og vold. Da forfatteren følger drømmen om å ta en utdannelse, må hun ofre alt hun har: verdensbildet hun har hatt siden barndommen og familien sin. 

Foto: Paul Stuart, Gyldendal.

 

Ragna Telgemeier, oversatt av Karianne Munch-Ellingsen: Smil (Sandviks AS) 

Denne boka handler om sjetteklassingen Raina som må begynne å bruke tannregulering etter en ulykke. Boka følger Raina gjennom flere flaue år der hun må bruke regulering, falske tenner og rare metallinnretninger på hodet for å holde tennene på plass. Ikke akkurat gøy, når det eneste du ønsker er å passe inn og være en normal tenåringsjente.  

Foto: Raina Telgemeier, Twinsy. 

 

 


0 Kommentar

Uke 2: Ukas anbefalinger!

Postet av Hele Norge leser den 2. Okt 2020

Den andre uka med sakprosakampanje er snart over. Husk at du er hjertelig velkommen til å bli med i gruppa Vi leser sakprosa for å diskutere sakprosabøker du har lest og likt. Kanskje du kan hente litt inspirasjon til helgens lesing der?

Her er en oppsummering av ukas anbefalinger:

Bjørn Arild Ersland, ill. Per Dybvig: Hvor gammel blir en tiger? En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge (Cappelen Damm) 
Nok en barnebok om dyr – men for ei rik og personlig bok det har blitt om de store temaene i livet: aldring, sykdom, død og kjærlighet. Katten til forfatteren er 12 år og på tampen av livet. Hvorfor er det slik? Og aller viktigst: hvordan forsone seg med det?  

Foto: Tommy Ellingsen, Cappelen Damm.


Marte Michelet: Den største forbrytelsen (Gyldendal) 
Det kan fort bli mange andreverdenskrigbøker i sakprosasjangeren, men fremdeles 
kommer det ut bøker med opplysninger som endrer måten vi ser fortidens hendelser på. Marte Michelet tar utgangpunkt i en jødisk familie på Grünerløkka i Oslo i sin undersøkelse av alle nordmennene som gjorde Holocaust mulig. Boka satte i gang en heftig debatt som pågår ennå.
 Foto: Astrid Snipsøyr.  
 

 

Patti Smith, oversatt av Brit Bildøen: Just kids (Samlaget) 
En av de beste memoarbøkene som er skrevet. Det er spennende å lese om New York på 60- og 70-tallet og interessant å være med på at Patti Smiths skrive- og musikerkarriere utvikler seg. Men boka er aller mest rørende om vennskapet til fotografen Robert Mapplethorpe, som døde av aids 42 år gammel. “Just kids” er utsøkt oversatt av forfatteren Brit Bildøen. 
 Foto: Jesse Dittmar, Tove Breistein.


Sigrid Lien: Lengselens bilder. Fotografiet i norsk utvandringshistorie (Spartacus) 
Det var et radikalt livsvalg nordmennene tok som på slutten av 1800-tallet valgte å emigrere til Amerika. Livet til utvandrerne er godt dokumentert gjennom brev og fotografier til hjemlandet. Boka er full av disse. Det er rørende å se den vesle familien foran torvhytta si som har dratt fram alt det de eier for fotografiets skyld: to hester med vogn, porselenet som består av en kaffekanne og to kopper, en linduk. Boka er en sann skattkiste av fortellinger fra virkeligheten om fattigdom, eventyrlyst og rikdom.   Foto: Spartacus.

 Vi ønsker alle en god lesehelg!


0 Kommentar

Powered by: Bloc