Det spiller ingen rolle hva du leser

Postet av ReadingIsLit den 10. Okt 2019

Da jeg jobbet i bokhandel og kunder spurte hva jeg leste ble de ofte skuffet over svaret. Jeg leser for det meste ungdomsbøker og grunnene er mange. For det første er det disse bøkene jeg synes det er enklest å identifisere meg med, jeg er fortsatt ganske ung tross alt. Men den viktigste grunnen er at ungdomsbøker i dag kritiserer viktige ting ved samfunnet som romaner for voksne ikke lenger gjør. Ja, selvfølgelig gjør noen det, men ungdomsbøkene er stemmen for alt det vonde som skjer i en tenåring eller ung persons liv. Det er mye moral og etikk gjemt i disse bøkene og man kan lære så mangt. Jeg synes ofte at ungdomsbøker er derfor mer interessant å lese enn voksne bøker hvor enda et mord har blitt begått eller hvor en person er plassert i et trekantdrama.

Det jeg ønsker å fortelle dere nå er at det spiller ingen rolle hva du leser så lenge du leser! Og ikke døm personer ut i fra hva de liker å lese. Hvis jeg skulle gjort det ville mine foreldre vært sosiopater fordi alt de leser om en mord (sårri mamma og pappa).

Det samme gjelder dere foreldre som er bekymra fordi barnet deres ikke leser bøker som er beregna for deres alder. Det viktigste er at de leser og ikke mister leselysten - noe de fort kan gjøre om de blir presset til å lese noe som de ikke synes er interessant. Jeg mista leselysten selv da jeg var mindre fordi jeg fikk bøker som "Sofies verden" i en alder av 10 og "Et helt halvt år" da jeg var 15. Dette var ikke mine typer bøker, jeg foretrakk magi og dystopi! Og det er helt greit, fordi karakterene fra disse bøkene har lært meg mye. Da jeg skulle anbefale bøker for barn i butikken la jeg mer vekt på hva barna ville ha fremfor hva foreldrene ønsket at de skulle lese. Dette sørget for at de ofte kom tilbake og ville ha mer lignende de bøkene jeg anbefalte.

Husk at vi alle forskjellige, vi liker forskjellige ting og vi utvikler oss i forskjellige tempo. Derfor er det viktig at du finner din type bok! Om du er 50 år og foretrekker å lese fantasybøker for ungdom så gjør du det! Om barnet ditt på 12 heller vil lese Detektivbyrå nummer 2 så la han gjøre det! Det viktigste er at dere leser det dere synes er gøy, ikke hva alle forventer at dere skal lese. Man vil oppdage flere sjangre og andre bøker etterhvert, det er ingen grunn til å haste.


5 Kommentarer

5 minutter her og 5 minutter der

Postet av ReadingIsLit den 6. Okt 2019

Hei alle fine mennesker,

nå er Hele Norge Leser godt i gang! Hvordan går det med dere? Får dere lest noe? Jeg er godt i gang og har fullført en bok og lest meg opp til 9 poeng, wuhu! Altså full pott, så jeg er ganske fornøyd med min egen innsats. Jeg elsker jo å lese, men jeg må innrømme at jeg av og til synes det frister mer å sitte foran TV-en og bare glane. Så jeg har funnet en flott løsning for å få lest mer når det frister minst! Jeg leser nemlig noen sider i reklamepausene. Ingen gidder å se på de samme reklamene om og om igjen, så jeg muter enkelt og greit TV-en og leser noen sider til programmet starter igjen. Det er en fiks ide, og jeg regner med at noen av dere allerede har tenkt så langt, men jeg er da veldig fornøyd med dette. I går hadde jeg plutselig nådd 50 sider i løpet av et par programmers reklamepauser!

I tillegg finner jeg tid til å høre på lydbok på bussen (på vei til jobb eller universitet). Jeg hører på lydbok mens jeg lager middag, henger opp klær osv. Jeg hører til og med på lydbok når jeg er på do! (Litt for mye info? Sårri...). I alle fall så utgjør fem minutter der og fem minutter her en god del minutter i løpet av en dag! Før du vet ordet av det har du lest 50 sider eller hørt på 50 minutter av lydboka di! 

Jeg håper dette kan hjelpe litt for dere som har en travel hverdag, kanskje du plutselig har 5 minutter til overs før du må kjøre og hente barnet ditt i barnehagen? Eller du kan vente 5 ekstra minutter i bilen før du må gå inn på jobb? Alle minutter teller! Kom igjen folkens, jeg heier på dere! Sammen skal vi lese litt hver dag! 


- @bokpanda aka June


0 Kommentar

Klar - ferdig - LES!

Postet av ReadingIsLit den 3. Okt 2019

Hallois alle leseglade mennesker,

i morgen starter det! WUUUU! Er dere klare?? Jeg er kjempe klar! Målet er 50 sider/50 min hver dag for meg. Hva er ditt mål?

Så folkens; husk å registrere hvor mye du har lest hver dag. Dette blir mega gøy! La oss motivere hverandre til å lese mer! Nå leser jeg tre bøker. Jeg leser Breaking Dawn (den siste i twilight-serien haha, jeg har aldri ledd så mye av en kjærlighetshistorie før), Solen Var Vitne og A Christmas Carol. Hva leser du nå? 

ReadingIsLit guys!


4 Kommentarer

Premier og konkurranseregler

Postet av ReadingIsLit den 26. Sep 2019

Hei alle leseløver! 

Jeg er en ganske lat person. Hvis jeg kan få infoen fra andre i stedet for å lete etter den selv så gjør jeg det. Kanskje en dårlig egenskap? Men en av de tingene jeg liker best (ved siden av å lese) er å hjelpe andre. Så hvis noen av dere er slik som meg og hater å lete etter info selv så er denne posten perfekt for deg. Jeg vil nemlig her oppsummere konkurransereglene og hva premiene er.

Konkurranseregler

Lesekonkurransen Hele Norge leser pågår i perioden 4. oktober til og med 31. desember 2019.

Poengregler

Det lønner seg å lese litt hver dag - og huske å registrere sidene du har lest på "Min side". Når du registrerer sidetallet du har kommet til vil poengene akkumuleres. Hvis du venter med å registrere boka til den er lest ut, vil du oppnå maksimal poengsum for én dag. Hvis du registrerer sidetall etter hver gang du leser i boka vil du kunne oppnå flere poeng. 

Poengene fordeles på denne måten for bøker og e-bøker:

1 poeng for 10 sider

2 poeng for 20 sider

3 poeng for 50 sider eller mer per dag

For lydbøker regnes poengene slik:

1 poeng for 10 minutter 

2 poeng for 20 minutter

3 poeng for 50 minutter eller mer per dag

Det maksimale antall poeng som kan oppnås per dag er 3.  Det skal lønne seg å lese litt - og registrere lesing hver dag! 

Tilbakedatere registrering

Glemte du å registrere lesing i går? Ingen fare! Ved å endre dato når du registrerer lesing får du dine leste sider - og dine poeng - registrert på riktig dato.

Regler for lag

Lagene som deltar i konkurransen kan ha maksimalt 10 deltakere. Den som oppretter laget er administrator og kan invitere medlemmer til laget. Lagets poengsnitt kalkuleres ut fra antall medlemmer på laget. 

Det er i tillegg mulig å være med i grupper utenom konkurransen. Her er det ingen begrensninger på antall deltakere. Alle kan opprette grupper og bestemme om gruppen er åpen for alle eller om deltakere inviteres.

Etterregistrering

Etterregistrering er antall dager fra en kampanje er avsluttet og det fortsatt er mulig å registrere poenggivende lesing. I denne kampanjen er det mulig å registrere lesing 3 dager etter kampanjeslutt.

Så husk alle sammen: les litt hver dag og registrer det på "min side"!


Premier

I konkurransen vil bøker og forfatterbesøk utgjøre premier. 

Individuelle premier:
Hver mandag gjennom konkurranseperioden trekkes det vinnere blant alle som har registrert lesing sist uke. Dette er individuelle premier, og de heldige vinnerne vil få en bok tilsendt i posten. Vinnerne vil bli kontaktet via e-post.

Hovedpremier for lag:
Førstepremien er et forfatterbesøk. Hvilken forfatter vinnerne kan se frem til et besøk av vil det komme mer informasjon om.

Andre og tredjepremien er bokpakker.

Wow! Hvor kule premier er ikke dette? Jeg krysser fingrene for bokpakke eller en bok i posten, hehe (selv om jeg ikke har plass til fler..).


Men jeg vil også gjerne minne dere på at selv om dette er en konkurranse handler dette om å skape leseglede i hverdagen og å utfordre seg selv! I morgen er det en uke til vi starter! Er du klar?  


5 Kommentarer

ReadAThons

Postet av ReadingIsLit den 23. Sep 2019

Hei,

siden Hele Norge Leser sitt prinsipp er å lese litt hver dag er det viktig at dere hele tiden oppdater boka når dere leser (slik som man gjør på GoodReads om dere bruker det). Det jeg også synes er så flott med dette lesemaratonet er at du kan lese hva du vil. Du er ikke nødt til å følge noen andre utfordringer enn de dere gir dere selv.

Jeg finner ofte inspirasjon til å lese ved å delta på ReadAThons (lesemaraton) og planen min for resten av året, i tillegg til å delta på Hele Norge Leser, er å delta på to andre lesemaraton som jeg ønsker å informere om. Du velger helt selv om du har lyst til å delta på dette, noen av de som deltar på ReadingIsLit teamet skal delta på dette så derfor ønsker jeg å inkludere dere også. Foreløpig så holder jeg meg til lesemaratonet som kommer først.

Nightmare Before TBR
Dette er et lesemaraton som er inspirert av noen utvalgte av Tim Burton sine filmer, ideen er @medusareads (instagram) sin! Det foregår fra 1. Oktober til 31. Oktober. Du leser rett og slett bøker som matcher utfordringene og ser deretter filmen som boka hører til. Jeg legger ut bilde av dette. Det er åtte filmer og du kan velge mellom to utfordringer til hver film. Du kan doble bøkene. Feks. hvis en utfordring er å lese en bok som er svart og en annen er å lese en bok med øyne på coveret og du har en bok som både er svart og har øyne på coveret så kan denne boka telle for begge utfordringene. Dette gleder jeg meg masse til og jeg legger også ut bilde av hvilke bøker jeg skal lese. Både Andrea (fra ReadingIsLit team) og jeg skal delta på dette! Dette kan være et utgangspunkt hvis du ikke vet hva du skal lese. Så kan du også velge å bare utføre en eller to av utfordringene hvis du ønsker det. Alt er veldig åpent og helt opp til deg!. 🍁 ⁣⁣⁣⁣

Høres dette interessant ut? Vil du delta? Legg igjen dine tanker i kommentarfeltet!


0 Kommentar

Powered by: Bloc