Boktips: Barndom og oppvekst

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 11. Mai 2020

Mange forfattere har skrevet om det å være barn og å vokse opp, på godt og vondt. Her finner du et knippe av dem.

Jonas av Jens Bjørneboe

Da boka ble utgitt i 1955 vakte den stor oppsikt. I Jonas tar Bjørneboe et sterkt oppgjør med norsk skolevesen. Historien om åtteåringen Jonas er hjerteskjærende og usminka. Boka er et flammende innlegg i datidas skoledebatt. Man kan være enig eller uenig med Bjørneboe, men man kan ikke la vær og bli engasjert av historien.

 

Vekten av snøkrystaller av Thorvald Steen

Vi møter en ung mann med en stor drøm; drømmen er å bli en god skihopper. Fjorten år gammel, på jakt etter nye rekorder, svikter beina i det han lander. Legens konklusjon er uhelbredelig sykdom og et nytt skihopp kan være fatalt. Hva gjør han? Tar sjansen i jakten på en drøm, eller tar han innover deg den brutale virkeligheten? Boka gir et levende bilde av en oppvekst i Oslo, det har blitt en klok, kraftfull og tankevekkende roman.

 

Til musikken av Ketil Bjørnstad

De kaller seg Unge Pianisters Samfunn og er en gjeng ungdom i Oslo på slutten av sekstitallet. De er venner og konkurrenter med en stor lidenskap; musikken. De ofrer mye og jobber hardt for å nå sine mål. Debutkonserten nærmer seg for dem alle og nervene er i helspenn. Her er mye lidenskap, musikk og store følelser. Boka anbefales på det varmeste!

 

Lille land av Gaël Faye

Fra ubekymret barndom til krig og brutalitet. 10 åringen Gaby forteller om en sorgløs tilværelse i Burundi der han bor med sin franske far og sin rwandiske mor. Livet er trygt og idyllisk, helt til alt får en brå slutt. Det er april 1994 og i nabolandet Rwanda bryter det ut borgerkrig. Boka skildrer grusomhetene i en krig, men den skildrer også glede, samhold og om å trosse frykten. Dette er en sterk og varm fortelling skrevet med både letthet og tyngde. 

 

Regn av Stig Holmås

Vi møter to brødre i Bergen på 1950-tallet, en by full av regn. Et regn som både skaper og løser problemer for guttene. Brødrene går fullstendig opp i etterkrigstidens mest populære idrettsgren, skøyteløp og mye kretser rundt denne sporten. Regnet er konstant, men det meste annet er i bevegelse og forandring. Idyll blir katastrofe, uskyld blir innsikt, og drøm møter realitet. Holmås forteller levende og sterkt og han har et presist og poetisk språk. Fortellingen føles universell. En trenger ikke kjenne Bergen eller tidsepoken for å la seg engasjere. En roman vel verdt å få med seg.

 

Ildverket av Joachim Førsund

Ei sår og god bok om de nære ting, om å måtte flytte til en annen familie og om å være sterk i seg selv. Sandra er 14 år, mora er død og stefaren sitter i rullestol. Derfor har noen bestemt at hun må flytte. I den nye familien er mye bra, men savnet er stort, savnet etter mora og etter stefaren. “Ildverket” er ei god bok om vonde ting.

 

Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

Boka gir et troverdig bilde fra et av Londons fattige boligstrøk, alt sett gjennom øynene til en fjorten år gammel gutt. Vi møter Jamie som bor på feil side av elva, den sida der alenemødrene, sosialklientene og alkoholikerne bor, den sida der alt det fine flyter forbi. Dette er fortellingen om en brutal hverdag der man hele tiden balanserer på kanten. Les boka, Jamie er verdt et bekjentskap!

 

Den forbudte elven av Chigozie Obioma

Nigeria på 1990-tallet. Fire brødre og en spådom gitt av en galning. Dette er en sterk fortelling om skjebne, oppvekst, søsken, familie og om Nigeria i nyere tid. Hva skjer med en familie når en spådom får feste seg? Hvordan overlever man kriser? Hvor sterke er båndene som holder oss sammen? Dette  er ei bok med mange lag. Den er full av språklige omskrivinger og referanser både til bibelen og til den voldelige politiske situasjonen i Nigeria på ‘90-tallet.

 

Den stumme gutten av Parinoush Saniee

En sterk og sår fortelling fra Iran om Shahab, en redd liten gutt. Han vokser opp i en familie der stemningen er trykket, mye er usagt og misnøyen råder. I denne atmosfæren er det ikke lett å uttrykke seg, noe som fører til at gutten aldri begynner å snakke. Den stumme gutten er en vakker og tankevekkende historie som rommer mye.

 

Klassen av Marte Spurkland

I Klassen møter vi en håndfull ungdommer i en avgangsklasse på videregående. Forfatteren har fulgt sju elever og læreren deres gjennom et år. Resultatet har blitt innsiktsfullt, rørende og personlig. Alle de åtte som er intervjua byr på seg selv, sine tanker, bekymringer og håp. Hvis du liker norsk samtidslitteratur, TV-serier av typen Skam eller historier om ekte mennesker, kan dette være boka for deg.

 

Vi dyra av Justin Torres

Oppvekstroman som gjør inntrykk! Boka er lita, men den inneholder mye. Vold, sult og fattigdom er dagligdags, tre brødre klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Vi dyraer en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Dette er intens lesing, og en spesiell leseopplevelse. Brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.

 

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Fjorten år gamle Mariana bor på Romsås i Oslo, sammen med moren, faren og lillebroren. Storebroren sitter i fengsel. Dette er ei lita bok om pubertet, forelskelse, bekymringer og drømmer. Boka er skrevet på et slags innvandrernorsk, noe jeg synes passer godt til denne historien. Det bidrar til at jeg tror på fortellingen og nærmest blir en del av miljøet som skildres. Boktips for ungdom: Magiske og fantastiske verdener

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 28. Apr 2020

Dersom du ønsker en “reality escape” så er dette den perfekte lista for deg, særlig hvis du vil ha mer av typen Harry Potter, Percy Jackson og lignende moderne fantasylitteratur. Og det beste er, du trenger ikke engang forlate rommet ditt for å få tilgang til det som e-bøker i Bookbites!

Støvets bok: La Belle Sauvage av Philip Pullman

Forfatteren av Det gylne kompasset har kommet med mer i det samme universet, og det er fantastisk. Malcolm lever et trygt, godt og kanskje litt kjedelig liv i et lite vertshus ved Themsen. Men Malcolms trygge tilværelse blir brått revet opp når det oppstår en konflikt mellom vitenskap, religion og politikk. Når den lille babyen Lyra dukker opp i klosteret på den andre siden av Themsen, må Malcolm legge ut på en farlig reise som vil forandre både hans og Lyras liv for alltid.
Dette er første bok i en ny serie, men dersom du er nysgjerrig på Det gylne kompasset så er den også å finne i Bookbites.

 

Rød dronning av Victoria Aveyard

Mare Barrow bor i et samfunn der samfunnet er delt av fargen på blodet, rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. Mare er rødblods. Hun får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Mare bestemmer seg for å bruke sin posisjon til å hjelpe det røde opprøret. Maktspillet er livsfarlig og er en klassisk kamp mellom overklasse og underklasse.
Dette er første bok i en svært spennende fantasytriologi. De to neste bøkene finner du også i Bookbites.

 

Profetien av Maggie Stiefvater

Blue har hele sitt sekstenårige liv blitt fortalt at dersom hun kysser sin sanne kjærlighet, vil han dø. Nå møter hun Ganseys ånd på de dødes vei, og forstår at enten må han være hennes sanne kjærlighet, ellers må hun ha drept ham. Fast bestemt på å finne sannheten tar hun kontakt med fire gutter fra en lokal privatskole, kjent som Ravnekretsen.
Så langt har det kommet fire bøker i den magiske og romantiske serien, Ravnekretsen. Du finner hele serien i Bookbites.

 

Ravnringene 1: Odinsbarn av Siri Pettersen

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene…
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

 

Udyr av Kristine Tofte

Amund er skolelei og føler seg som en taper. Læreren tror kanskje en praksisplass kan være noe for ham, og i juni sender han Amund avsted til en avsidesliggende gård. Amund har sine tvil om hele planen, men så viser det seg at den peneste jenta i klassen, Ida, også skal jobbe på den nedslitte gården. Ikke bare er hun pen, hun har også peiling på dyr. Men det viser seg at dyrene på Bru gård er langt fra ordinære husdyr, og snart må Amund og Ida kjempe for å redde dem fra å bli drept, eller i det minste tatt bort og forsket på. De vet det ikke ennå, men de har havnet midt i et veddemål mellom noen som har krefter de ikke engang kan forestille seg.
Lettlest og magisk fabelfantasy.

 

Caraval av Stephanie Garber

Scarlett har aldri forlatt den lille øya hvor hun har vokst opp med lillesøsteren sin og den strenge faren deres. Når Scarlett blir lovet bort tror hun alt håp er ute for å få delta på det legendariske årlige spillet Caraval, hvor publikum er en del av forestillingen. Plutselig får hun invitasjonen hun har ventet på hele livet. Søsteren og en mystisk seiler hjelper henne å rømme til Caraval. Men når søsteren blir kidnappet av spillmesteren må Scarlett finne sin egen vei gjennom spillet. En annerledes og urban fantasy med både magi, kjærlighet og sorg.

 

Fandom av Anna Day

Violet er i sitt rette element. Hun er klar for cosplay, og hun kan nesten ikke vente med å bli en del av filmen og historien som hun er så fan av – The Gallows Dance. Men under Comic Con skjer det noe merkelig. Violet og vennene hennes blir dratt inn i The Gallows Dance og i løpet av de første fem minuttene har de forårsaket heltinnens død. Nå må Violet ta hennes plass og følge manus slik det er skrevet. Men det skal vise seg at historien lever sitt eget liv.
En interessant og spennende variant innenfor fantasysjangeren!

 

Maresi av Maria Turtschaninoff

Til Det røde klosteret på øya Menos kommer jenter og kvinner som har vært utsatt for forfølgelse og vold. Her kan alle dyrke sine egne interesser. 13 år gamle Maresi kom til klosteret for fire år siden, på flukt fra sult og fattigdom. Hun liker å lese og lære om nye ting, og oppholder seg mye i det store biblioteket. Men det fredelige livet på øya rystes da den unge jenta Jai ankommer, med klær stive av skitt, flokete hår og ryggen full av arr. Mennene som jager henne vil ikke gi seg før hun er funnet.
Fantastisk feministisk fantasy fra Finland!

 

Eragon av Chrisopher Paolini

Den fattige bondegutten Eragons liv blir helt forandret når han en dag finner en vakker blå stein som viser seg å være et drageegg. Dette blir starten på et vakkert vennskap mellom en gutt og en drage. Dette er den fantasyserien på lista jeg liker å kalle “old, but gold”. Dette er en klassisk og godt skrevet serie av bøker som har alt du vil ha innenfor fantasysjangeren: kampen mellom det gode og det onde, sverdkamper, kjærlighet, magi, maktmisbruk, alver, kanskje mest av alt drager. Masse, masse drager.Boktips: Familiehemmeligheter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 24. Apr 2020


De fleste familier har en hemmelighet, stor eller liten, farlig eller ufarlig. Noen ganger kommer de til overflaten uten altfor mye drama, andre ganger dramatisk og overraskende. Temaet går igjen i mange bøker, og slike bøker blir ofte en blanding av historiske romaner og krim. Her er en liste gode og spennende bøker med familiehemmeligheter.

Aurelia av Gabi Gleichmann

En mystisk konvolutt fra en kvinne han aldri har hørt om dukker opp da  jødiske Aron, etter farens død går gjennom leiligheten hans. Hva er forbindelsen mellom  denne Aurelia og hans avdøde far? Konvolutten viser seg å inneholde manuset til kvinnens livshistorie og avslører store familiehemmeligheter. Som fattig hushjelp i Bratislava tidlig på 1900-tallet blir hun gravid og må gi fra seg barnet. Det er en sterk fortelling om å måtte leve med de valgene andre har tatt for en. Som forlaget sier: “En storslagen og fengslende historie om en europeisk kvinne i et brutalt århundre, i skyggen av holocaust og atombomben.”

De uskyldige av Kristine Hardeberg

I søken etter sin ukjente far har norske Sandra bare ett spor: byen Firenze. Moren er død og hun føler seg endelig fri til å prøve å finne ut hvem han var. Året er 1995. Parallelt med Sandras historie, følger vi Teresa; en oppvakt jente i Firenze på 1850-tallet som fremfor alt ønsker seg en utdannelse. Dette ønsket viser seg å bli skjebnesvangert for henne, – og det vil også få betydning for Sandra. Handlingen i boka, der europas første barnehjem har en sentral rolle i historien, driver den fremover og lar fortid og nåtid flettes sammen.
Bli med inn i de trange gatene i renessansebyen Firenze, du også!

Min mors hemmeligheter av Nicola Scott

På ettårsdagenfor morens død, blir Addie oppsøkt av en ukjent kvinne som hevder å være hennes tvillingsøster. Hun som trodde hun visste alt som var verdt å vite om moren,vet nå ikke hva hun skal tro. Er alt hun er blitt fortalt om sin egen familie løgn?
Sammen med sin mulige tvillingsøster begynner Addie å forske i morens fortid og det de oppdager er virkelig utrolig. Og samtidig faller en del brikker på plass og hun forstår mer av sitt vanskelige forhold til moren. Min mors hemmeligheter er en spennende og hjertevarm roman om sorg, om å føle at en ikke er god nok, om familiehemmeligheter og om kjærlighet.

Uten innkomne ordre av Linda Skomakerstuen

Har du noen gang lovet for mye uten å kunne ta det tilbake igjen? Vilma Larsson våkner «dagen derpå» og husker fortvilet at hun på firmafesten erklærte at hun skulle tilbringe sommerferien på ei øy, sove i telt og leve av det hun kunne finne på øya. Siden hun ikke akkurat er noen villmarkens datter, lurer hun på hvordan hun skal klare å komme seg ut av dette med æren i behold. Men farfar har tro på henne og sier at ingen Larson bryter det de har sagt!. Så hun pakker det gamle teltet hans og tar med katten i båten og ror avsted. Samme dag, like før hun skal dra finner hun en anonym konvolutt i postkassa og oppi ligger gullkjedet til morens tvillingsøster som forsvant uten et spor året før Vilma ble født. Hvordan er det kommet dit? Og hva skjedde egentlig med henne? Boka for deg som bare vil ha en lett kosekrim.

Vintertonar av Anders Totland

Er minnene våre alltid til å stole på? Boka handler om Isak som reiser tilbake til farsgården for å besøke sin døende far. Her konfronteres han med sin egen historie om oppveksten. Forfatteren skildrer den anspente og trykkende stemningen i familien på en svært overbevisende måte; fåmælt og ladet. Boka er skrevet på et vakkert nynorsk og den er både gripende og tankevekkende.Boktips: Den skikkelige tjukke boka

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 23. Apr 2020

Noen ganger er det fantastisk deilig å dykke ned i en bok og bli der. Her er et knippe gode, tjukke bøker som varer en stund.

Kraften av én av Bryce Courtenay

Vi er i Sør-Afika rundt 1940. Hovedpersonen, den hvite gutten Peekay, blir som fem-åring sendt på kostskole. Året på kostskole blir en skjellsettende opplevelse, et år som former han for resten av livet. På togturen hjem, møter han bokseren Hoppie. Hoppie sår en drøm i gutten; å bli verdensmester i boksing. Dette er ei sår og varm bok om en ung gutt i et land med mange utfordringer.

Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg

Liker du å drømme deg bort til en annen tid og samtidig lære historie mens du leser? Da kan dette være boka for deg. Fortellingen om Maria Haakonsdatter er lagt til Tjøme på 1700-tallet. Vi tar del i strevet for utkomme, bekymringene for barnefødsler, sorgen over tap og gleden over livet og kjærligheten. Boka om Maria er en kraftfull historie om kvinners liv og skjebne i bygdenorge, men forfatteren trekker også linjer til større hendelser i samtiden. Les boka og la deg berøre!

Havets katedral av Ildefonso Falcones

Vi er i Barcelona på 1300-tallet. Kirken Santa Maria del Mar er under bygging. Havets katedral er fortellingen om en av storhetstidene i Barcelona. En by som skiller seg ut, både  historisk og i vår egen tid. Forfatteren tar leseren med inn i gater og smug, slott og rønner, fangehull og forhørsrom – og fremfor alt til en kirke under bygging.

Grensen av Erika Fatland 

I løpet av 259 dager reiste Erika Fatland gjennom alle landene som grenser til Russland. Det har blitt en innholdsmettet og svært interessant bok. Vi blir kjent med folk, kultur og historie, og hvordan det å ha Russland som nabo har prega og fortsatt preger land og folk. Likte du hennes forrige bok; Sovjetistan, er jeg ganske sikker på at også denne vil falle i smak. – Og har du ikke lest noen av dem, anbefaler jeg begge!

Brobyggerne av Jan Guillou

Da de tre brødrene, Sverre, Oscar og Lauritz, mister faren på sjøen, sendes de til Bergen for å gå i lære. Det viser seg raskt at brødrene er usedvanlig begavede og ferden går fra Bergen til Dresden og ingeniørstudier. Etter endte studier, skilles brødrenes veier. To av dem ender som brobyggere. Den ene i tysk Øst-Afrika, den andre på Hardangervidda. Brobyggerne er første bok om brødrene Lauritzen.

De fattige i Lodz av Steve Semb-Sandberg

På mesterlig vis blander forfatteren fakta og fiksjon. Boka bygger i hovedsak på Ghettokrøniken, et 3000 siders dokument skrevet av ghettoboerne. Som leser får vi innblikk i en brutal og grusom verden, der nær sagt alt er til salgs. Vi møter en rekke mennesker og tar del i deres skjebner. Dette er spennende, dystert, lærerikt og hjerteskjærende, men så godt fortalt at det aldri blir vanskelig å lese seg gjennom denne mursteinen av ei bok.

1900 av Gunnar Staalesen

Boka starter med et mord nyttårsaften 1900. Derfra veves det tråder over hele Bergen. Dette er første bind i forfatterens romantrilogi om Bergen og Bergens historie.Vi møter fattige og rike, arbeidere og adelsmenn gjennom de totalt 100 årene som trilogien spenner over. Dette er spennende og interessant lesing om så vel Bergen by som norsk historie.

Kanne & Søn av Einar O. Risa

En sommerdag i 1889 ankommer den unge M. Kanne Stavanger. Han har brutt med familien i København og tatt med seg sitt Goecker-kamera for å starte et nytt liv i Norge. Han vil bli fotograf og drømmer om sitt eget studio – Fotograf M. Kanne & Søn. Med Stavanger som scene fører forfatteren oss gjennom den store og den lille historien. Dette er historien til en familie, en by, ett land og en verden.Boktips: Alle vil høre samme bok

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 21. Apr 2020
Det finnes fortellinger som passer like godt for små barn, store barn og voksne. Og det finnes fortellinger som egner seg svært godt til høytlesning. Her har Anne funnet frem bøker som gir dere alt dette! Fyll noe av tiden dere har hjemme sammen til å lese høyt. Her er det bøker som er morsomme, spennende, rørende og lærerike. Alle finnes i BookBites, noen også som lydbøker.

Keeperen og havet av Maria Parr

Keeperen og havet møter vi Trille og Lena som vi første gang kan møte i Maria Parrs debutbok Vaffelhjarte. Det er alltid mye fart, spenning og ville påfunn når de to vennene møtes. I denne boka sliter Lena med en ny fotballtrener og Trille lurer på hvordan han kan bli kjent med den nye jenta i klassen. Maria Parr er en historieforteller av dimensjoner. Som livet, inneholder Keeperen og havet oppturer og nedturer, spenning og motløshet og som alltid fra Maria Parr: skrevet med mye humor. Som Lena Lid fra Knert-Mathilde selv ville sagt: “Fy flate, dette er søren kverke meg ei bra bok!” 

Les også Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Alle tre finnes som lydbok i BookBites, lest av forfatteren.

Pym Pettersons mislykka familie av Heidi Linde

Pym Pettersons familie er verken spennende eller morsom. Læreren til Pym gir klassen i oppgave å skrive om familiene sine. Og skrekk og gru! Hva skal Pym gjøre? De andre har fantastiske historier om å bli for tidlig født og en oldefar i konsentrasjonsleir. Finnes det en annen utvei enn å finne på noe?…
Denne og de andre historiene om Pym er nydelig og fornøyelig lesing. Les også de andre fire bøkene om Pym Petterson.

Nattafortellinger for rebelske jenter av Elena Favilli og Francesca Cavallo

-og for gutter og for damer og for menn. 

Dette er 100 fortellinger om ekstraordinære kvinner skrevet på en lettfattelig og fin måte. Boka inneholder nydelige illustrasjoner av flere forskjellige illustratører. Vi blir kjent med blant annet Kleopatra og Margaret Thatcher. Boka forteller om både kjente og ukjente viktige og store kvinner som har betydd mye.
Les også Nattafortellinger for rebelske jenter 2 av samme forfattere.

Eg er eg er eg er av Ruth Lillegraven

I disse 39 diktene beskriver Ruth Lillegraven, på nydelig Ruth Lillegraven-vis, hvordan det kan være å være ung. Om alle oppturene og nedturene, om hvordan livet og følelsene kan svinge på kort tid og om hvordan ting kan bruse både godt og vondt.
Finnes også som lydbok i Bookbites, lest av forfatteren. Les også Skogen den grøne av Ruth Lillegraven.

Matilda av Roald Dahl

En klassiker til glede for nye og gamle lesere. 

Boken handler om den kloke, snille, oppfinnsomme, leseglade jenta Matilda. Allerede ved skolestart har hun lest bibliotekets klassikere. Foreldrene hennes er dumme som brød og bryr seg ikke om henne, på skolen ødelegger den grufulle rektoren Miss Trunchbull for alle, og Matilda er overlatt til seg selv. Heldigvis møter Matilda den snille læreren frøken Honey. Og heldigvis, som i alle Roald Dahls barnebøker vinner de kloke og snille barna over de dumme og slemme voksne.
Les også Heksene av Roald Dahl.

Apollo av Bjørn Ingvaldsen

Bestefaren til Georg heter Georg. Dette er historien om fantastiske, spennende og skumle ting som skjedde med bestefar Georg da han var liten. Bestefar Georg hadde to onkler som begge var oppfinnere. Onklene var døve, og Georg måtte være tolk i møte med alle som ville få tak i de smarte onklenes oppfinnelser. Historien inneholder blant annet modelltog, en amerikansk president, en hjelpsom konge og selvfølgelig en månerakett.

Ishavspirater av Frida Nilsson

Lillesøsteren til Siri, Miki, blir tatt til fange av den grusomme og fryktede piraten Hvithode. Hvithode bruker barn i diamantgruven sin, til å jobbe og slite for seg. Ingen har noen gang turt å lete etter de forsvunne barna. Men nå, når Miki er tatt, begir storesøster Siri seg ut på den farlige ferden. En spennende, skummel og varm fortelling fra svenske Frida Nilsson.
Les også Det tynne sverdet av Frida Nilsson.