Boktips: Barndom og oppvekst

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 11. Mai 2020

Mange forfattere har skrevet om det å være barn og å vokse opp, på godt og vondt. Her finner du et knippe av dem.

Jonas av Jens Bjørneboe

Da boka ble utgitt i 1955 vakte den stor oppsikt. I Jonas tar Bjørneboe et sterkt oppgjør med norsk skolevesen. Historien om åtteåringen Jonas er hjerteskjærende og usminka. Boka er et flammende innlegg i datidas skoledebatt. Man kan være enig eller uenig med Bjørneboe, men man kan ikke la vær og bli engasjert av historien.

 

Vekten av snøkrystaller av Thorvald Steen

Vi møter en ung mann med en stor drøm; drømmen er å bli en god skihopper. Fjorten år gammel, på jakt etter nye rekorder, svikter beina i det han lander. Legens konklusjon er uhelbredelig sykdom og et nytt skihopp kan være fatalt. Hva gjør han? Tar sjansen i jakten på en drøm, eller tar han innover deg den brutale virkeligheten? Boka gir et levende bilde av en oppvekst i Oslo, det har blitt en klok, kraftfull og tankevekkende roman.

 

Til musikken av Ketil Bjørnstad

De kaller seg Unge Pianisters Samfunn og er en gjeng ungdom i Oslo på slutten av sekstitallet. De er venner og konkurrenter med en stor lidenskap; musikken. De ofrer mye og jobber hardt for å nå sine mål. Debutkonserten nærmer seg for dem alle og nervene er i helspenn. Her er mye lidenskap, musikk og store følelser. Boka anbefales på det varmeste!

 

Lille land av Gaël Faye

Fra ubekymret barndom til krig og brutalitet. 10 åringen Gaby forteller om en sorgløs tilværelse i Burundi der han bor med sin franske far og sin rwandiske mor. Livet er trygt og idyllisk, helt til alt får en brå slutt. Det er april 1994 og i nabolandet Rwanda bryter det ut borgerkrig. Boka skildrer grusomhetene i en krig, men den skildrer også glede, samhold og om å trosse frykten. Dette er en sterk og varm fortelling skrevet med både letthet og tyngde. 

 

Regn av Stig Holmås

Vi møter to brødre i Bergen på 1950-tallet, en by full av regn. Et regn som både skaper og løser problemer for guttene. Brødrene går fullstendig opp i etterkrigstidens mest populære idrettsgren, skøyteløp og mye kretser rundt denne sporten. Regnet er konstant, men det meste annet er i bevegelse og forandring. Idyll blir katastrofe, uskyld blir innsikt, og drøm møter realitet. Holmås forteller levende og sterkt og han har et presist og poetisk språk. Fortellingen føles universell. En trenger ikke kjenne Bergen eller tidsepoken for å la seg engasjere. En roman vel verdt å få med seg.

 

Ildverket av Joachim Førsund

Ei sår og god bok om de nære ting, om å måtte flytte til en annen familie og om å være sterk i seg selv. Sandra er 14 år, mora er død og stefaren sitter i rullestol. Derfor har noen bestemt at hun må flytte. I den nye familien er mye bra, men savnet er stort, savnet etter mora og etter stefaren. “Ildverket” er ei god bok om vonde ting.

 

Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

Boka gir et troverdig bilde fra et av Londons fattige boligstrøk, alt sett gjennom øynene til en fjorten år gammel gutt. Vi møter Jamie som bor på feil side av elva, den sida der alenemødrene, sosialklientene og alkoholikerne bor, den sida der alt det fine flyter forbi. Dette er fortellingen om en brutal hverdag der man hele tiden balanserer på kanten. Les boka, Jamie er verdt et bekjentskap!

 

Den forbudte elven av Chigozie Obioma

Nigeria på 1990-tallet. Fire brødre og en spådom gitt av en galning. Dette er en sterk fortelling om skjebne, oppvekst, søsken, familie og om Nigeria i nyere tid. Hva skjer med en familie når en spådom får feste seg? Hvordan overlever man kriser? Hvor sterke er båndene som holder oss sammen? Dette  er ei bok med mange lag. Den er full av språklige omskrivinger og referanser både til bibelen og til den voldelige politiske situasjonen i Nigeria på ‘90-tallet.

 

Den stumme gutten av Parinoush Saniee

En sterk og sår fortelling fra Iran om Shahab, en redd liten gutt. Han vokser opp i en familie der stemningen er trykket, mye er usagt og misnøyen råder. I denne atmosfæren er det ikke lett å uttrykke seg, noe som fører til at gutten aldri begynner å snakke. Den stumme gutten er en vakker og tankevekkende historie som rommer mye.

 

Klassen av Marte Spurkland

I Klassen møter vi en håndfull ungdommer i en avgangsklasse på videregående. Forfatteren har fulgt sju elever og læreren deres gjennom et år. Resultatet har blitt innsiktsfullt, rørende og personlig. Alle de åtte som er intervjua byr på seg selv, sine tanker, bekymringer og håp. Hvis du liker norsk samtidslitteratur, TV-serier av typen Skam eller historier om ekte mennesker, kan dette være boka for deg.

 

Vi dyra av Justin Torres

Oppvekstroman som gjør inntrykk! Boka er lita, men den inneholder mye. Vold, sult og fattigdom er dagligdags, tre brødre klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Vi dyraer en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Dette er intens lesing, og en spesiell leseopplevelse. Brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.

 

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Fjorten år gamle Mariana bor på Romsås i Oslo, sammen med moren, faren og lillebroren. Storebroren sitter i fengsel. Dette er ei lita bok om pubertet, forelskelse, bekymringer og drømmer. Boka er skrevet på et slags innvandrernorsk, noe jeg synes passer godt til denne historien. Det bidrar til at jeg tror på fortellingen og nærmest blir en del av miljøet som skildres. Boktips for ungdom: Magiske og fantastiske verdener

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 28. Apr 2020

Dersom du ønsker en “reality escape” så er dette den perfekte lista for deg, særlig hvis du vil ha mer av typen Harry Potter, Percy Jackson og lignende moderne fantasylitteratur. Og det beste er, du trenger ikke engang forlate rommet ditt for å få tilgang til det som e-bøker i Bookbites!

Støvets bok: La Belle Sauvage av Philip Pullman

Forfatteren av Det gylne kompasset har kommet med mer i det samme universet, og det er fantastisk. Malcolm lever et trygt, godt og kanskje litt kjedelig liv i et lite vertshus ved Themsen. Men Malcolms trygge tilværelse blir brått revet opp når det oppstår en konflikt mellom vitenskap, religion og politikk. Når den lille babyen Lyra dukker opp i klosteret på den andre siden av Themsen, må Malcolm legge ut på en farlig reise som vil forandre både hans og Lyras liv for alltid.
Dette er første bok i en ny serie, men dersom du er nysgjerrig på Det gylne kompasset så er den også å finne i Bookbites.

 

Rød dronning av Victoria Aveyard

Mare Barrow bor i et samfunn der samfunnet er delt av fargen på blodet, rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. Mare er rødblods. Hun får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Mare bestemmer seg for å bruke sin posisjon til å hjelpe det røde opprøret. Maktspillet er livsfarlig og er en klassisk kamp mellom overklasse og underklasse.
Dette er første bok i en svært spennende fantasytriologi. De to neste bøkene finner du også i Bookbites.

 

Profetien av Maggie Stiefvater

Blue har hele sitt sekstenårige liv blitt fortalt at dersom hun kysser sin sanne kjærlighet, vil han dø. Nå møter hun Ganseys ånd på de dødes vei, og forstår at enten må han være hennes sanne kjærlighet, ellers må hun ha drept ham. Fast bestemt på å finne sannheten tar hun kontakt med fire gutter fra en lokal privatskole, kjent som Ravnekretsen.
Så langt har det kommet fire bøker i den magiske og romantiske serien, Ravnekretsen. Du finner hele serien i Bookbites.

 

Ravnringene 1: Odinsbarn av Siri Pettersen

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene…
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

 

Udyr av Kristine Tofte

Amund er skolelei og føler seg som en taper. Læreren tror kanskje en praksisplass kan være noe for ham, og i juni sender han Amund avsted til en avsidesliggende gård. Amund har sine tvil om hele planen, men så viser det seg at den peneste jenta i klassen, Ida, også skal jobbe på den nedslitte gården. Ikke bare er hun pen, hun har også peiling på dyr. Men det viser seg at dyrene på Bru gård er langt fra ordinære husdyr, og snart må Amund og Ida kjempe for å redde dem fra å bli drept, eller i det minste tatt bort og forsket på. De vet det ikke ennå, men de har havnet midt i et veddemål mellom noen som har krefter de ikke engang kan forestille seg.
Lettlest og magisk fabelfantasy.

 

Caraval av Stephanie Garber

Scarlett har aldri forlatt den lille øya hvor hun har vokst opp med lillesøsteren sin og den strenge faren deres. Når Scarlett blir lovet bort tror hun alt håp er ute for å få delta på det legendariske årlige spillet Caraval, hvor publikum er en del av forestillingen. Plutselig får hun invitasjonen hun har ventet på hele livet. Søsteren og en mystisk seiler hjelper henne å rømme til Caraval. Men når søsteren blir kidnappet av spillmesteren må Scarlett finne sin egen vei gjennom spillet. En annerledes og urban fantasy med både magi, kjærlighet og sorg.

 

Fandom av Anna Day

Violet er i sitt rette element. Hun er klar for cosplay, og hun kan nesten ikke vente med å bli en del av filmen og historien som hun er så fan av – The Gallows Dance. Men under Comic Con skjer det noe merkelig. Violet og vennene hennes blir dratt inn i The Gallows Dance og i løpet av de første fem minuttene har de forårsaket heltinnens død. Nå må Violet ta hennes plass og følge manus slik det er skrevet. Men det skal vise seg at historien lever sitt eget liv.
En interessant og spennende variant innenfor fantasysjangeren!

 

Maresi av Maria Turtschaninoff

Til Det røde klosteret på øya Menos kommer jenter og kvinner som har vært utsatt for forfølgelse og vold. Her kan alle dyrke sine egne interesser. 13 år gamle Maresi kom til klosteret for fire år siden, på flukt fra sult og fattigdom. Hun liker å lese og lære om nye ting, og oppholder seg mye i det store biblioteket. Men det fredelige livet på øya rystes da den unge jenta Jai ankommer, med klær stive av skitt, flokete hår og ryggen full av arr. Mennene som jager henne vil ikke gi seg før hun er funnet.
Fantastisk feministisk fantasy fra Finland!

 

Eragon av Chrisopher Paolini

Den fattige bondegutten Eragons liv blir helt forandret når han en dag finner en vakker blå stein som viser seg å være et drageegg. Dette blir starten på et vakkert vennskap mellom en gutt og en drage. Dette er den fantasyserien på lista jeg liker å kalle “old, but gold”. Dette er en klassisk og godt skrevet serie av bøker som har alt du vil ha innenfor fantasysjangeren: kampen mellom det gode og det onde, sverdkamper, kjærlighet, magi, maktmisbruk, alver, kanskje mest av alt drager. Masse, masse drager.Boktips: Familiehemmeligheter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 24. Apr 2020


De fleste familier har en hemmelighet, stor eller liten, farlig eller ufarlig. Noen ganger kommer de til overflaten uten altfor mye drama, andre ganger dramatisk og overraskende. Temaet går igjen i mange bøker, og slike bøker blir ofte en blanding av historiske romaner og krim. Her er en liste gode og spennende bøker med familiehemmeligheter.

Aurelia av Gabi Gleichmann

En mystisk konvolutt fra en kvinne han aldri har hørt om dukker opp da  jødiske Aron, etter farens død går gjennom leiligheten hans. Hva er forbindelsen mellom  denne Aurelia og hans avdøde far? Konvolutten viser seg å inneholde manuset til kvinnens livshistorie og avslører store familiehemmeligheter. Som fattig hushjelp i Bratislava tidlig på 1900-tallet blir hun gravid og må gi fra seg barnet. Det er en sterk fortelling om å måtte leve med de valgene andre har tatt for en. Som forlaget sier: “En storslagen og fengslende historie om en europeisk kvinne i et brutalt århundre, i skyggen av holocaust og atombomben.”

De uskyldige av Kristine Hardeberg

I søken etter sin ukjente far har norske Sandra bare ett spor: byen Firenze. Moren er død og hun føler seg endelig fri til å prøve å finne ut hvem han var. Året er 1995. Parallelt med Sandras historie, følger vi Teresa; en oppvakt jente i Firenze på 1850-tallet som fremfor alt ønsker seg en utdannelse. Dette ønsket viser seg å bli skjebnesvangert for henne, – og det vil også få betydning for Sandra. Handlingen i boka, der europas første barnehjem har en sentral rolle i historien, driver den fremover og lar fortid og nåtid flettes sammen.
Bli med inn i de trange gatene i renessansebyen Firenze, du også!

Min mors hemmeligheter av Nicola Scott

På ettårsdagenfor morens død, blir Addie oppsøkt av en ukjent kvinne som hevder å være hennes tvillingsøster. Hun som trodde hun visste alt som var verdt å vite om moren,vet nå ikke hva hun skal tro. Er alt hun er blitt fortalt om sin egen familie løgn?
Sammen med sin mulige tvillingsøster begynner Addie å forske i morens fortid og det de oppdager er virkelig utrolig. Og samtidig faller en del brikker på plass og hun forstår mer av sitt vanskelige forhold til moren. Min mors hemmeligheter er en spennende og hjertevarm roman om sorg, om å føle at en ikke er god nok, om familiehemmeligheter og om kjærlighet.

Uten innkomne ordre av Linda Skomakerstuen

Har du noen gang lovet for mye uten å kunne ta det tilbake igjen? Vilma Larsson våkner «dagen derpå» og husker fortvilet at hun på firmafesten erklærte at hun skulle tilbringe sommerferien på ei øy, sove i telt og leve av det hun kunne finne på øya. Siden hun ikke akkurat er noen villmarkens datter, lurer hun på hvordan hun skal klare å komme seg ut av dette med æren i behold. Men farfar har tro på henne og sier at ingen Larson bryter det de har sagt!. Så hun pakker det gamle teltet hans og tar med katten i båten og ror avsted. Samme dag, like før hun skal dra finner hun en anonym konvolutt i postkassa og oppi ligger gullkjedet til morens tvillingsøster som forsvant uten et spor året før Vilma ble født. Hvordan er det kommet dit? Og hva skjedde egentlig med henne? Boka for deg som bare vil ha en lett kosekrim.

Vintertonar av Anders Totland

Er minnene våre alltid til å stole på? Boka handler om Isak som reiser tilbake til farsgården for å besøke sin døende far. Her konfronteres han med sin egen historie om oppveksten. Forfatteren skildrer den anspente og trykkende stemningen i familien på en svært overbevisende måte; fåmælt og ladet. Boka er skrevet på et vakkert nynorsk og den er både gripende og tankevekkende.Boktips: Den skikkelige tjukke boka

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 23. Apr 2020

Noen ganger er det fantastisk deilig å dykke ned i en bok og bli der. Her er et knippe gode, tjukke bøker som varer en stund.

Kraften av én av Bryce Courtenay

Vi er i Sør-Afika rundt 1940. Hovedpersonen, den hvite gutten Peekay, blir som fem-åring sendt på kostskole. Året på kostskole blir en skjellsettende opplevelse, et år som former han for resten av livet. På togturen hjem, møter han bokseren Hoppie. Hoppie sår en drøm i gutten; å bli verdensmester i boksing. Dette er ei sår og varm bok om en ung gutt i et land med mange utfordringer.

Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg

Liker du å drømme deg bort til en annen tid og samtidig lære historie mens du leser? Da kan dette være boka for deg. Fortellingen om Maria Haakonsdatter er lagt til Tjøme på 1700-tallet. Vi tar del i strevet for utkomme, bekymringene for barnefødsler, sorgen over tap og gleden over livet og kjærligheten. Boka om Maria er en kraftfull historie om kvinners liv og skjebne i bygdenorge, men forfatteren trekker også linjer til større hendelser i samtiden. Les boka og la deg berøre!

Havets katedral av Ildefonso Falcones

Vi er i Barcelona på 1300-tallet. Kirken Santa Maria del Mar er under bygging. Havets katedral er fortellingen om en av storhetstidene i Barcelona. En by som skiller seg ut, både  historisk og i vår egen tid. Forfatteren tar leseren med inn i gater og smug, slott og rønner, fangehull og forhørsrom – og fremfor alt til en kirke under bygging.

Grensen av Erika Fatland 

I løpet av 259 dager reiste Erika Fatland gjennom alle landene som grenser til Russland. Det har blitt en innholdsmettet og svært interessant bok. Vi blir kjent med folk, kultur og historie, og hvordan det å ha Russland som nabo har prega og fortsatt preger land og folk. Likte du hennes forrige bok; Sovjetistan, er jeg ganske sikker på at også denne vil falle i smak. – Og har du ikke lest noen av dem, anbefaler jeg begge!

Brobyggerne av Jan Guillou

Da de tre brødrene, Sverre, Oscar og Lauritz, mister faren på sjøen, sendes de til Bergen for å gå i lære. Det viser seg raskt at brødrene er usedvanlig begavede og ferden går fra Bergen til Dresden og ingeniørstudier. Etter endte studier, skilles brødrenes veier. To av dem ender som brobyggere. Den ene i tysk Øst-Afrika, den andre på Hardangervidda. Brobyggerne er første bok om brødrene Lauritzen.

De fattige i Lodz av Steve Semb-Sandberg

På mesterlig vis blander forfatteren fakta og fiksjon. Boka bygger i hovedsak på Ghettokrøniken, et 3000 siders dokument skrevet av ghettoboerne. Som leser får vi innblikk i en brutal og grusom verden, der nær sagt alt er til salgs. Vi møter en rekke mennesker og tar del i deres skjebner. Dette er spennende, dystert, lærerikt og hjerteskjærende, men så godt fortalt at det aldri blir vanskelig å lese seg gjennom denne mursteinen av ei bok.

1900 av Gunnar Staalesen

Boka starter med et mord nyttårsaften 1900. Derfra veves det tråder over hele Bergen. Dette er første bind i forfatterens romantrilogi om Bergen og Bergens historie.Vi møter fattige og rike, arbeidere og adelsmenn gjennom de totalt 100 årene som trilogien spenner over. Dette er spennende og interessant lesing om så vel Bergen by som norsk historie.

Kanne & Søn av Einar O. Risa

En sommerdag i 1889 ankommer den unge M. Kanne Stavanger. Han har brutt med familien i København og tatt med seg sitt Goecker-kamera for å starte et nytt liv i Norge. Han vil bli fotograf og drømmer om sitt eget studio – Fotograf M. Kanne & Søn. Med Stavanger som scene fører forfatteren oss gjennom den store og den lille historien. Dette er historien til en familie, en by, ett land og en verden.Boktips: Alle vil høre samme bok

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 21. Apr 2020
Det finnes fortellinger som passer like godt for små barn, store barn og voksne. Og det finnes fortellinger som egner seg svært godt til høytlesning. Her har Anne funnet frem bøker som gir dere alt dette! Fyll noe av tiden dere har hjemme sammen til å lese høyt. Her er det bøker som er morsomme, spennende, rørende og lærerike. Alle finnes i BookBites, noen også som lydbøker.

Keeperen og havet av Maria Parr

Keeperen og havet møter vi Trille og Lena som vi første gang kan møte i Maria Parrs debutbok Vaffelhjarte. Det er alltid mye fart, spenning og ville påfunn når de to vennene møtes. I denne boka sliter Lena med en ny fotballtrener og Trille lurer på hvordan han kan bli kjent med den nye jenta i klassen. Maria Parr er en historieforteller av dimensjoner. Som livet, inneholder Keeperen og havet oppturer og nedturer, spenning og motløshet og som alltid fra Maria Parr: skrevet med mye humor. Som Lena Lid fra Knert-Mathilde selv ville sagt: “Fy flate, dette er søren kverke meg ei bra bok!” 

Les også Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Alle tre finnes som lydbok i BookBites, lest av forfatteren.

Pym Pettersons mislykka familie av Heidi Linde

Pym Pettersons familie er verken spennende eller morsom. Læreren til Pym gir klassen i oppgave å skrive om familiene sine. Og skrekk og gru! Hva skal Pym gjøre? De andre har fantastiske historier om å bli for tidlig født og en oldefar i konsentrasjonsleir. Finnes det en annen utvei enn å finne på noe?…
Denne og de andre historiene om Pym er nydelig og fornøyelig lesing. Les også de andre fire bøkene om Pym Petterson.

Nattafortellinger for rebelske jenter av Elena Favilli og Francesca Cavallo

-og for gutter og for damer og for menn. 

Dette er 100 fortellinger om ekstraordinære kvinner skrevet på en lettfattelig og fin måte. Boka inneholder nydelige illustrasjoner av flere forskjellige illustratører. Vi blir kjent med blant annet Kleopatra og Margaret Thatcher. Boka forteller om både kjente og ukjente viktige og store kvinner som har betydd mye.
Les også Nattafortellinger for rebelske jenter 2 av samme forfattere.

Eg er eg er eg er av Ruth Lillegraven

I disse 39 diktene beskriver Ruth Lillegraven, på nydelig Ruth Lillegraven-vis, hvordan det kan være å være ung. Om alle oppturene og nedturene, om hvordan livet og følelsene kan svinge på kort tid og om hvordan ting kan bruse både godt og vondt.
Finnes også som lydbok i Bookbites, lest av forfatteren. Les også Skogen den grøne av Ruth Lillegraven.

Matilda av Roald Dahl

En klassiker til glede for nye og gamle lesere. 

Boken handler om den kloke, snille, oppfinnsomme, leseglade jenta Matilda. Allerede ved skolestart har hun lest bibliotekets klassikere. Foreldrene hennes er dumme som brød og bryr seg ikke om henne, på skolen ødelegger den grufulle rektoren Miss Trunchbull for alle, og Matilda er overlatt til seg selv. Heldigvis møter Matilda den snille læreren frøken Honey. Og heldigvis, som i alle Roald Dahls barnebøker vinner de kloke og snille barna over de dumme og slemme voksne.
Les også Heksene av Roald Dahl.

Apollo av Bjørn Ingvaldsen

Bestefaren til Georg heter Georg. Dette er historien om fantastiske, spennende og skumle ting som skjedde med bestefar Georg da han var liten. Bestefar Georg hadde to onkler som begge var oppfinnere. Onklene var døve, og Georg måtte være tolk i møte med alle som ville få tak i de smarte onklenes oppfinnelser. Historien inneholder blant annet modelltog, en amerikansk president, en hjelpsom konge og selvfølgelig en månerakett.

Ishavspirater av Frida Nilsson

Lillesøsteren til Siri, Miki, blir tatt til fange av den grusomme og fryktede piraten Hvithode. Hvithode bruker barn i diamantgruven sin, til å jobbe og slite for seg. Ingen har noen gang turt å lete etter de forsvunne barna. Men nå, når Miki er tatt, begir storesøster Siri seg ut på den farlige ferden. En spennende, skummel og varm fortelling fra svenske Frida Nilsson.
Les også Det tynne sverdet av Frida Nilsson.Boktips for ungdom: Den dystopiske verden

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 21. Apr 2020


Definisjon på dystopi fra Det Store Norske Leksikon: Dystopi er et oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd. Siden år 2020 føles litt dystopisk akkurat nå, passer det seg kanskje med litteratur som drar det enda litt lenger? Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i BookBites.

Enkebyen av Thomas Enger

Befolkningstallet på jorda er for høyt, og det er for lite mat og vann til at alle kan overleve. Derfor får ett medlem av hver familie muligheten til å ofre seg for at resten av familien skal få sjansen til et bedre liv. Etter en voldsom, uventet flom kommer Stella til Enkebyen, et sted som er sterkt og strengt regulert. En rekke kvinner og jenter har forsvunnet derfra, noen er funnet drept, og det går opp for Stella at hun også er i livsfare. Men ingen gjør noe i den gjennomregulerte byen. Ingen tør.
En godt skrevet bok med mye spenning! Den tar for seg mange dagsaktuelle temaer som #MeToo, flyktningkrisen og kilmakrisen.

Compis av Hasse Hope

Året er 2057 og framtida har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil har laget verdens første 100 % menneskelignende robot som skal løse det største problemet blant unge: ensomheten. Compis er derimot ikke er en særlig kul robot, så den kuleste fyren på Litago tropical Høyskol, Leo, får oppdraget om å lære Compis hvordan den kan bli kul.
Compis er en sprø scifikomdie blandet med spenning og action.

The Selection 1: Utvelgelsen av Cass Kiera

16 år gamle America Singer tilhører en av de laveste samfunnsklassene i landet Illéa. Familien hennes lever på sultegrensen. Da hun blir plukket ut til å delta i Utvelgelsen, hvor kronsprinsen, for åpent kamera, skal velge en prinsesse blant de 35 invitere jentene, får hun sin livs sjanse. Det er ingen lett beslutning for America, for hun har en hemmelig kjæreste, men familiens økonomi tilsier at hun må delta. På slottet møter hun prins Maxon, og alt hun trodde hun visste, snus på hodet.
Du finner alle bøkene i den framtidsromantiske serien, The Selection, på norsk i BookBites.

Vega av Elin Viktoria Unstad

Det er 52 år siden Energikrigene, hvor nesten hele verden ble lagt øde. Den nå 17 år gamle Vega vokste opp i den lille enklaven Nyhåp, sannsynligvis det eneste stedet på kloden hvor det fortsatt bor folk. Hun følger reglene og har planene klare for femtiden, men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det, og litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. Myndighetene og Firmaet kontrollerer alt, men solcellene som holder liv i dem dør en etter en. Desperasjonen stiger.
Actionfylt dystopi om klimakrise, maktkamp og kjærlighet.

Livsloven 1: Splintret av Neal Shusterman

I et framtidig USA har myndighetene bestemt at abort er forbudt, men at ungdom mellom 13 og 18 år som er uønskede individer kan fragmenteres. Det vil si at de kan sendes til en høsteleir der de blir fratatt organer og deler som andre mennesker trenger på grunn av sykdom eller ulykker. Ungdom som skal bli fragmentert, såkalte fraggere, kan være uforbederlige uromakere, foreldreløse som ikke utmerker seg eller utvalgte barn av dypt religiøse familier. Ikke alle fraggere gir opp og lar seg lede inn i høsteleirene, for klarer du holde deg vekk fra myndighetene til du er 18, er du nemlig trygg. Vi møter tre forskjellige uønskede ungdommer som kjemper mot dette systemet og er på rømmen fra myndighetene.
Veldig spennende og bisarr bok. Du finner også flere bøker i serien Livsloven i BookBites.

Utbryterne av Nina Borge

I 2075 styrer feministpartiet Norge med jernhånd. Lufta er giftig av forurensing, menn er undertrykte og noen av dem, blant annet den frustrerte Noah, vil starte en revolusjon. 17 år gamle Carla er lærling i Klimaavdelingen, hvor de nå har klart å finne en formel som vil gjøre det mulig å rense luften og redde verden. Men krefter som bryr seg mer om penger enn om jordas fremtid nekter å ta formelen i bruk.
Dette er en samfunnsaktuell bok om mennesker fra to ytterkanter som må legge forskjellene sine til side for å kunne redde jorda.

Rød revolt av Pierce Brown 

Darrow er en del av underklassen, der mange tusen menn og kvinner lever i huler under jorden på planeten Mars. De bruker livet sitt på å utvinne verdifulle ressurser, slik at menneskene en dag kan bo på Mars. Men Darrow er blitt lurt. Mars er allerede et beboelig sted, og Darrow og resten av menneskene i underklassen blir brukt som slaver. Et opprør er på gang.
En fantastisk blanding av scifi og dystopi som blant annet blir sammenlignet med Hunger Games. Dette er første bok i en triologi og du finner også de to neste bøkene i BookBites.

Slutten av Mats Strandberg

Lucinda og Simon er 17 år, ensomme og vet at de lever på lånt tid. Det er sommer og verden virker tilsynelatende som før, men de vet at noe kommer til å skje. Om fire uker er vi alle borte, og de vet nøyaktig på hvilket klokkeslett de skal dø. Tragedien til Lucinda og Simon binder dem sammen, og jakten på svar vokser til en felles besettelse. Håpet er å rekke det før himmelen blir hvit og alt er slutt.
Dette er en spennende preapokalyptisk dystopi blandet med krim, men som også gir tid til å filosofere over menneskers plass i verden og hva vi gjør med kloden vår.Boktips: En større verden

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 16. Apr 2020

Boktips: En større verdenNoe av det fine med å lese er at verden kommer nærmere. Du åpner ei bok og plutselig tar den deg til gamle DDR, Angola eller ei celle i Istanbul. Disse bøkene fører leseren på en god måte ut i verden. Og ettersom vi nå ikke kan reise på ekte, hvorfor ikke ta deg en reise i litteraturen?
Ufrivillige drømmers forening av José Eduardo Agalusia

Nyere angolansk historie er ingen idyll. I denne boka beskrives makt, korrupsjon og mistro ved hjelp av drømmer og surrealistiske passasjer. Boka balanserer elegant mellom det magiske og det realistiske og Angolas utfordringer trer tydelig fram. Handlingen tar utgangspunkt i 15+2-bevegelsen og en gruppe ungdommer som ble fengslet etter å ha protestert mot styresmaktene. En vakker bok der drømmer, frykt, mot og undertrykking er sentrale tema.

Alt dette er Tokyo av Ina Strøm

Bokas 12 kapitler tar utgangspunkt i hver av Tokyos bydeler. Bydeler som er overraskende forskjellige. Tokyo har bydeler for alle. Her finner du alt fra det vakre, rolige og litt gammelmodige til det høypotente og ungdommelige, i tillegg til alt i mellom. Alt dette er Tokyo er en interessant og kunnskapsrik bok om Japans hovedstad. Boka passer fint som en reiseguide til Japan, enten du faktisk reiser dit, eller om du, som jeg, “liksomreiser” fra godstolen hjemme.

Den forbudte elven av Chigozie Obioma

Nigeria på 1990-tallet. Fire brødre og en spådom gitt av en galning. Dette er en sterk fortelling om skjebne, oppvekst, søsken, familie og om Nigeria i nyere tid. Hva skjer med en familie når en spådom får feste seg? Hvordan overlever man kriser? Hvor sterke er båndene som holder oss sammen? Dette  er ei bok med mange lag. Den er full av språklige omskrivinger og referanser både til bibelen og til den voldelige politiske situasjonen i Nigeria på 90-tallet.

Te med Mr. Dashti av Marjan Kamali

Fargerik fortelling om kjærlighet, familie og tilhørighet. Mina har bodd det meste av livet i New York, men hun savner Iran, landet der hun er født. Moren ønsker å finne en perfekt ektemann til datteren, noe Mina avskyr. Etter en mislykket date med Mr. Dashti bestemmer hun seg for å dra til Iran. Moren blir med på turen, en tur som endrer livet til dem begge. Dette er en lettlest og underholdende bok som passer fint for deg som liker litt eksotiske kjærlighetsromaner.

Det var DDR av Astrid Sverresdotter Dypvik

Dette er historien om et nedlagt land. Om folka som bodde der og kampene de kjempa. Det er også historien om Tyskland i dag og hvordan det har det gått etter sammenslåingen. Vi møter vanlige folk, politikere, Stasi-agenter og flere som på ulikt vis ble prega av livet i Øst-Tyskland. Dette er ei bok å lære av og ei bok som bidrar til forståelse. Sverresdotter Dypvik skriver så godt at noen av historiene setter seg som en knyttneve i magen.

Tyvenes gate av Mathias Énard

Vi møter en ung mann, Lakdahr, i Marokko. Handlingen er lagt til 2011, midt under den arabiske våren. Etter å ha blitt tatt på fersken i et hett favntak med sin kusine, rømmer Lakdahr hjemmefra. Etter måneder på rømmen treffer han en religiøs gruppe som gir han både mat og husrom. Tyvenes gate er en velskrevet, interessant og spennende roman som varmt anbefales!

Grensen av Erika Fatland

I løpet av 259 dager reiste Erika Fatland gjennom alle landene som grenser til Russland. Det har blitt en innholdsmettet og svært interessant bok. Vi blir kjent med folk, kultur og historie, og hvordan det å ha Russland som nabo har prega og fortsatt preger land og folk. Likte du hennes forrige bok; Sovjetistan, er jeg ganske sikker på at også denne vil falle i smak. – Og har du ikke lest noen av dem, anbefaler jeg begge!

Levende og døde av Han Kang

I løpet av noen få dager i mai 1980 slo militæret hardt ned på en studentdemonstrasjon i Gwangju i Sør-Korea. Trolig mistet over 600 mennesker livet disse dagene. I boka Levende og døde skildrer Han Kang noe av det som skjedde og hvordan massakren satte sitt preg på ofre og pårørende og andre som indirekte eller direkte ble berørt. På merkelig vis er dette ei vakker bok til tross for grusomhetene som skildres.

Lenker av Nuruddin Farah

Lenker er en roman der handlingen er lagt til Somalia. Den gjennomsyres av vold og ondskap, men også av kjærlighet, forpliktelser og muligheten for frelse. Jeebleh er en somalisk universitetsprofessor i New York som drar til hjembyen  Mogadishu for første gang på 20 år. Der møter han en by, et land og et folk i full oppløsning. Sterk, god og interessant roman som anbefales!

Istanbul Istanbul av Burhan Sömnez

Istanbul Istanbul er ei foruroligende og vond bok som på forunderlig vis også er vakker. I et fengsel i Istanbul sitter fire menn i ei lita celle. For å utholde smerte og tortur forteller de hverandre historier. Dette er ei bok om tankenes, drømmenes og fantasiens kraft i møte med volden. Samtidig er det en nærmest mytisk fortelling om Istanbul.Boktips: Ungdomsbøker- Ingeborgs favoritter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 14. Apr 2020

Dette er ikke oss av Neda Alaei

Sanna bor sammen med faren. Det har hun gjort etter moren døde for nesten et år siden. Pappa er inntullet i egen sorgen og ser ikke Sanna. Dette gjør at hun må ta ansvar både for seg selv og hun må ta mye ansvar for faren. Sanna må handle mat, lage middag, vaske og sørge for at kommer seg på skolen. Faren enten sover eller jobber med prosjekter. En dag begynner det en ny gutt i klassen, og endelig er det noen som ser Sanna på en annen måte. Yousef har også for mye ansvar hjemme og kjenner seg mye igjen i Sanna.
Dette er ikke oss er en kort bok som er skrevet utrolig fint om omsorgssvikt, sorg, savn, vennskap, kjærlighet og fotografi. 

Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig

Vanessa og moren bor i Oslo. De har flyttet mye rundt. Hvorfor? Jo, moren til Vanessa drikker ganske mye og ligger ellers på sofaen. Når noen begynner å bli bekymret er det på tide å flytte. Faren til Vanessa? Han er heller ikke mye til stede. Vanessa bestemmer seg for å bli en ny og bedre versjon av seg selv og dokumenterer dette gjennom en dagbok. 

På skolen må Vanessa være med i en gruppe med andre i klassen hos sosiallæreren Brit Jørstad Moen. Jada, livet er på topp! Heldigvis for Vanessa blir ting ikke så ille som det først virker som. Vanessa Svartmo handler også om omsorgssvikt, men handler like mye om å finne seg selv, endelig finne venner og sin egen plass i verden.

Galderstjerna av Asbjørn Rydland

Eirik og moren kjører flyttelass til det nye huset deres. På veien dit øvelseskjører Eirik og holder på å kjøre på en sølvrev. De tar med reven hjem til det nye huset for å ta vare på den. Dagen etter skal Eirik sjekke hvordan reven har det og før han vet ordet av det så blir han slått ned av en fremmed mann. Da Eirik våkner opp på sykehuset har et runesymbol på brystet. Symbolet ligner på et som er i dataspillet som Eirik spiller med kompisen Khaild. Etter at Eirik har kommet hjem fra sykehuset igjen, så begynner han å undersøke ting og før han vet ordet er han inne i en annen dimensjonen. Hva er det egentlig som skjer?
Galderstjerna er en bok om guder, magi, dataspill og parallelle dimensjoner. Likevel handler boken like mye om vennskap og hvordan man skal forklare familien sin hva det egentlig er som skjer. Galderstjerna vant Uprisen i 2017.

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

Onu bor sammen med moren i en bygd. De bor ved siden av presteboligen som har stått tom ganske lenge. Plutselig kommer det er ny familie som flytter inn der. Hele familien er svartkledd og det er noe rart med hele familien. Datteren Regina skal gå i samme klasse som Onu, Alex og Irmelin, noe som gjør at de plutselig blir fire stykker i klassen. 

Dagen Regina begynner i klassen så får de et foredrag om en grotte som finnes i bygda. Grotta ligger på et hellig sted, og det er mange som mener at dette er grotten til djevelen! Alex utfordrer Onu og Irmelin til å gå inn i grotta på kveldstid, og til tross for at de blir ganske redd så gjennomfører de turen. Dette fører til at de finner selveste svarteboken. Mens de er inne i grotta så kommer det noen andre inn, men de blir reddet av noen flaggermus.
Djevelen vil alltid finne deg er en grøsser, hvor det viser seg at djevelen snart skal bli gjenfødt. Men hva er det egentlig som skjer og hvem kan Onu og de andre egentlig stole på i bygda? Når man leser boka, så må man følge med å se om klarer å finne ut hva som skjer og hvem man kan stole på.

Baksiden av Endre Lund Eriksen

Faren til Kathrine har vunnet en tur rundt månen. Alt er er tilsynelatende fryd og gammen. Men så blir raketten som faren er med i forsvinner når den er på baksiden av månen. Kathrine og moren vært nødt til å flytte fra huset deres til en liten leilighet. I Oslo er ting også helt annerledes, det er mye fremmedfrykt og terror. Men Kathrine har blitt kjent med Julian på nettet. I tillegg har overvåkningen fra myndighetene har tatt helt av i løpet av tiden faren har vært borte.  Så en dag får Kathrine en kryptert epost fra faren. Hvordan vet hun at det faktisk er fra faren? Jo, han bruker kallenavnet som bare han bruker på henne.
Plutselig får vi vite alt om farens nye tilværelse. I tillegg viser det seg at ting med Julian kanskje ikke helt er slik som Kathrine har fått inntrykk av. 
Baksiden er en thriller som handler om hvem kan stole på rundt seg, om overvåkning, om familie og om virkelig kan stole på myndighetene.

Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins

Anna gleder seg til det siste året på high school i hjembyen. Hun har en bestevenninne, hun har en kjæreste og hun har en deltidsjobb. Alt er (nesten) perfekt.
Men. Det er et stort men. Faren hennes tvinger Anna til å gå på en internatskole. I Paris. Fordi det er bra for hennes. Anna er ikke like enig, men det er bare å dra. Til en fremmed skole, i en fremmed by, i et helt fremmed land. Hvor hun ikke snakker språket. Hvor alle de andre elevene i klassen har gått sammen i tre år. Hvordan skal dette gå?
Heldigvis blir Anna ganske fort inkludert i en vennegjeng. Ting blir gradvis lettere. Det er bare et problem. Anna forelsker seg i St. Clair, en av guttene i gjeng. Som har en kjæreste som studerer. Og Anna har fortsatt kjæreste hjemme.
Anna og det franske kysset er en nydelig bok. Det handler om kjærlighet, vennskap, familie, om å finne seg selv.

Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus

Mathilde er 14 år. Hun bor sammen med moren. Mathilde spiller mye World of warcraft og er mye alene. Mathilde er sjeldent på skolen, mye fordi når hun første er der så blir hun mobbet ganske kraftig. Eller det gjelder om hun møter klassevenninnene på luftetur med hunden også. Så de neste vennene Mathilde egentlig har er hunden Eddie. Og Xiu. Xiu spiller også wow, og de har blitt kjent med hverandre gjennom spillet. Men utover det vet de ikke noe særlig om hverandre. Noe som gjør det litt lettere fordi da kan de faktisk betro seg til hverandre.
Litt av grunnen til at Mathilde holder seg hjemme er ikke nødvendigvis bare mobbingen. Det er det at de voksne på skolen ser bort og anerkjenner ikke at mobbingen skjer. Heller ikke kontaktlærer eller rektor bryr seg. Moren til Mathilde har egentlig nok med seg selv. 
Heldigvis får Mathilde mot til å kjempe for seg selv, mot mobberne. Ellers er jeg ikke noe menneske er utrolig fin bok til tross for at det er en bok om mobbing, vennskap over internett, finne sin egen styrke og om familie.

Dager med blå himmel av Jennifer Niven 

Theodore Finch er opptatt av døden, og hver dag finner han nye måter å dø. Men enn så lenge har han likevel klart å finne noe som er verdt å leve for. Violet Markey har en søster som død, sorgen familien sitter igjen med preget hjemmet deres. Hver dag er en dag nærmere et tidspunkt som Violet kan flytte ut og bort fra byen.
En dag møtes Theodore og Violet på skolens klokketårn. Spørsmålet er hvem av dem redder egentlig den andre? Sammen med Theodore og Violet så går vi gjennom glede, mørke og kjærlighet. Boken tar for seg både kjærlighetens begrensninger og muligheter og hvordan prøver å finne plassen sin i livet. I tillegg er psykisk sykdom et gjennomgående tema. Boka er nydelig oversatt til norsk, og man vil både le og gråte seg gjennom boken.
Netflix har kjøpt rettighetene til en filmatisering. Heldigvis ble filmen sluppet der i februar, så det er fullt mulig å både lese boka og se filmen.Boktips: Historiske romaner

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 13. Apr 2020Det er ikke bare i sakprosa og faglitteratur man kan lære.  Skjønnlitteraturen gir ofte læring i mange fasetter.  Man lærer ved å sette seg inn i andres situasjon, men man kan også lære mye om det som har skjedd før.  Historiske romaner er en reise i tid der man får større innsikt i hvorfor verden er som den er.  De gir dybde og større forståelse, og en mulighet til å se annerledes på ting som skjer i dagens samfunn.


Kim Leine - Profetene i Evighetsfjorden

Morten Pedersen Falck er prest, og er kallet til å reise til Grønland for å virke. Som god prest ønsker Falck selvfølgelig å omvende flest mulig til den kristne tro, men samtidig blir han påvirket av blant annet den sterke, grønlandske kvinnen Maria Magdalene og hennes mann Habakuk som standhaftig prøver, i likhet med de franske opprørerne, å oppfylle en drøm om å leve i frihet, likhet og brorskap.  Handlingen foregår på slutten av 1700-tallet i kolonitidens Grønland hvor hver dag er en kamp - både for pastor Falck og for den grønlandske befolkning.


Vaddey Ratner - I skyggen av banyantreet

Dette er en sterk roman om en nådeløs tid i Kambodsjas historie.  I Phnom Penh bor Raami på sju år sammen med sin adelige familie.  Litt etter litt blir leseren vitne til Raamis brutale løsrivelse fra den eksistensen hun har vært vant til. Røde Khmers hensynsløse og kalde ideologiske kamp river samfunnet fra hverandre og griper hjerteløst inn i den lille jentas liv.


Tracey Chevalier - Englenes fall

Ved slutten av Victoriatidens England foregår det en kamp for kvinners rettigheter og stemmerett.  Livene til to familier fra forskjellige lag av samfunnet tvinnes sammen, og vi følger hvordan venninnene Maude og Lavinia påvirkes av de endrede forholdene.  Maudes mor finner en ny mening med livet når hun slutter seg til kvinnesaksbevegelsen, og det får store konsekvenser for de to venninnenes liv.


Lawrence Hill - Noen kjenner mitt navn

Denne historien spenner over tre kontinenter og to århundrer og starter i Bayo, en liten landsby i Vest-Afrika, midt på 1700-tallet.  Aminata er 11 år da hun blir bortført av slavehandlere.  Hun overlever en umenneskelig reise over havet og gjennomlever en strabasiøs og  hard virkelighet når hun blir slave på plantasjen til Robinson Appleby i South Carolina. I hennes kamp for frihet får vi et sterkt innblikk i slavenes lidelser og de nådeløse forhold de måtte leve under, og boken viser både den iboende ondskap mennesker besitter, men også den ukuelige viljen til å overleve som også bor i oss.


Julie Otsuka - Buddha på loftet

“På båten var vi flest jomfruer. Vi hadde langt, svart hår og brede plattføtter og var ikke særlig høye.” Slik omtaler de seg, en gruppe unge, japanske jenter som sitter på båten på vei til USA i 1920-årene. De er postordrebruder.  Det de tror venter på dem i California er snille, gode menn som de kun har sett på et fotografi og som har lovet dem et rikt, nytt liv i Amerika. Det som møter dem er slett ikke det de forventet.  Og så bomber Japan Pearl Harbour...


Martha Hall Kelly - Syrinpikene

På omslaget kan dette se ut som om en lettlest dameroman.  Det er det ikke.  I Syrinpikene møter vi tre kvinner med helt forskjellige bakgrunn og nasjonalitet; polske Kaisa, amerikanske Carolyn og tyske Herta.  Bakteppet er konsentrasjonsleiren Ravensbrück under andre verdenskrig.  Boken er bygget rundt faktiske hendelser og tar oss med inn i krigens skånselløse og hjerterå virkelighet. Den viser oss menneskets iboende råskap, men også den utrettelige viljen for at det gode skal seire.


Jan Ove Ekeberg - I sverdets tid

Er du interessert i norsk historie og spesielt Norge i middelalderen så er dette noe for deg. Ekeberg har skrevet en serie på tre bøker som starter på slutten av 1100-tallet.  Hovedpersonen er Sigurd Lavard Sverresson.  Som ung gutt blir han tatt fra sin mor for å bli trell for kongssønnen Håkon. De to blir nære venner og gjennomlever intriger og blodige slag sammen.  I første bok får vi et innblikk i birkebeinernes kamp mot baglerne og beleiringen av Tunsberghus - i dag kalt Slottsfjellet. Cathrine Krøger fra Dagbladet sier i en anmeldelse av den første boken:

“Den gir et interessant blikk inn i det unge Norge. En brutal tid der mektige romeriksbønder og gjenstridige sogninger tuktes til lydighet med voldtekter, brenning av gårder og ren nedslakting.” 


Bildebøker fra billedbokhylla.no

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 10. Apr 2020

Mange gode billedbøker blir gamle og utslitte og forsvinner fra både bibliotek og bokhandlere.Nå er en god del av disse bokskattene tilgjengelige på billedbokhylla.noHer er noen av Hildes favoritter.

Min bestemor strøk kongens skjorter av Torill Kove

Dette er en artig historie om Norge på 1900-tallet. Gjennom historien om bestemor som strøk skjortene til kong Haakon, får forfatteren fortalt om både kongevalg og krig. Bestemora var tapper og ble med i en strykegerilja som gjorde livet surt for de tyske soldatene. Morsom bok for  voksne og barn fortalt med både fakta og fantasi.

 

Pulverheksa redder tyven av Ingunn Aamodt

Noen har stjålet Pulverheksa sitt pulver! Det pulveret hun bruker for å lage alt mulig rart. Hvem kan det være? Det eneste sporet Politimannen har i jakten på tyven er at den som spiser av pulveret blir grønn i fjeset. Men alle Politimannen møter på sin vei er grønne i ansiktet. Dette blir ikke lett.
Her kan du lese flere bøker om Pulverheksa.

 

Kaspers verksted av Lars Klinting

Kasper er sliten og trenger å slappe av. Derfor låner han bort verkstedet til Fredrik. Fredrik får mange kunder og det blir mye jobb, men dessverre går ikke alt etter planen.  Morsom bok som har mye til felles med Prøysens vise Julepresangen.  Boka passer fint for barn fra ca tre år.
Her kan du lese andre bøker om Kasper

 

Tom og Andersen i byen av Margaret Skjelbred

Hunden Andersen skal på besøk til Tom og familien i byen. Han tar toget helt alene. På vei til barnehagen mister de kosedyret Marta. Heldigvis blir hun funnet igjen, og da har hun mye spennende og fortelle! Dette er en koselig fortelling på rim.

 

Da pappa viste meg verdensaltet av Ulf Stark

I disse tider kan man gjøre som pappa’n og gutten i denne boka; gå ut å finne verdensaltet. Det du trenger er en ettermiddag med klarvær, et område i nærheten uten lys, gode klær og en voksen med god tid. Bruk denne boka som veiviser og finn verdensaltet. En koselig syssel for små og store.
Her kan du lese andre bøker av Ulf Stark

 

Martin Mekk bygger et hus av George Johansson

Martin Mekk og hunden Boffen har vært på en lang reise. Endelig kommer de hjem, men til sin forskrekkelse oppdager de at huset er ødelagt. Hjelp! Hva skal de gjøre? De bygger et nytt hus. Heldigvis har de materialer og mye annet som kan komme til nytte.

 

Frosken er redd av Max Velthuijs

Frosken tror ikke på spøkelser. Men da han skal sove hører han skumle lyder under senga. Kanskje finnes det spøkelser allikevel? Frosken blir skikkelig redd. Heldigvis har han gode venner som trøster han. Fin bok for små barn om redsel og vennskap.

 

Fødselsdagsgaven av Jan Lööf

Kongen og prinsessa bor i slotttet. De er fattige, men fordi de er kongelige tror alle de er veldig rike. De får stadig besøk av tyver på jakt etter penger og juveler. Den stakkars kongen får ikke sove en eneste natt. Prinsessens venn, Bengt,  får heldigvis en super ide.
Her kan du lese andre bøker av Jan Lööf

 

Så rart av Inger Hagerup

Her finner du mange av Inger Hagerups kjente og kjære barnerim samla mellom to permer. Boka passer for små og store, gamle og unge.
Les også Lille Persille av samme forfatter.

 

Storskryterne av Dr. Seuss

Selvros skal man lytte til. Den kommer fra hjertet. I denne boka møter vi to som virkelig kan skryte av seg selv. Haren skryter av å ha verdens beste ører, og bjørnen mener at hans nese er den beste av alle neser. Marken ligger i jorda og hører på denne skrytinga. Han bestemmer seg for å gi de to skrythalsene en skikkelig lærepenge.
Les også Padda Sifadda av samme forfatter

 

Tyven av Ulf Löfgren

Det var en gang for lenge siden at en tyv var på ferde i en liten by. Det ble stor oppstandelse helt til tyven ble tatt og satt bak lås og slå. Tomas, bakerens sønn, fikk ikke tyven ut av tankene. Kanskje er det sånn tenkte han, at om man får en venn man kan hjelpe, slutter man da å være tyv? Fin, litt tankefull bok for hele familien. Her kan du lese andre bøker av Ulf LöfgrenBoktips: Krim, spenning eller thriller

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 8. Apr 2020

Stine er en relativ ny leser inn krimsjangeren. Hun er svak for krim som får det til å kaldt nedover ryggen, og som du både vil lese videre og legge fra deg samtidig. Og ikke minst, at den ikke forsvinner  fra hukommelsen med en gang.

Krittmannen av C.J. Tudor

Enkle, naivistiske krittfigurer gir leseren en  skikkelig horror-følelse. I stil med sitt forbilde Stephen King bruker Tudor en ungdommelig vennegjeng som bakgrunn for denne skumle historien, der tilsynelatende uskyldig lek brått blir til blodig alvor. Forfatteren har lagd et mysterium fullt av hemmeligheter som holdes til siste side. Kritt-tegninger får et mørkere drag etter å ha lest denne boken.

Størst av alt av Malin Persson Giolito

Denne ligner ikke på noe annet jeg har lest, den kryper inn under huden og lar deg være usikker på hva det er som egentlig skjedde gjennom hele boken. Maja og Sebastian mistenkes for å stå bak en blodig skolemassakre, men var det egentlig det som skjedde? Intens og smertefull krim som du ikke slipper så lett. Denne er også blitt en veldig spennende tv-serie, men du gjør lurt i å velge mellom å lese eller å se. Jeg vet hva jeg ville ha valgt…

Business av Terje Bjøranger

Troverdig og spennede politiroman fra Oslo. En mann går inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge og skyter kvinnen som står bak disken, og jakten på mannen er i gang. Selv om politiet og poltietterforsker Charlie Robertson ser mannen på overvåkningskameraet og har fingeravtrykkene hans finner de ham ikke. Det virker som om han ikke ekstisterer. Charlie dras inn i en mørk underverden i Oslo med menneskehandel og godtroende nordmenn. Godt språk og godt driv gjør at du skulle ønske at boken var mye lenger enn sine 311 sider.

Utenfor er hundene av Gunnar Staalesen

Drømmescenario for fans av Staalesen og Mehlum!
Varg Veum møter Jan Mehulms Svend Foyn i denne typiske Staalesen-krimmen, og det attpåtil i Tønsberg. Veum har vært innblandet i en overgrepssak, og livet hans står på spill i denne boken. Saken viser seg være mørkere og farligere enn man først skulle tro. Er du Staalesen-fan så skuffer ikke denne boken deg.

Himmelen skal gråte blod av Sigbjørn Mostue

På et fly til Mogadishu møter vi tidligere spesialsoldat Even Stubberud, han skal eskortere en terrorist tilbake til Somalia. Flyet kapres og vi er raskt kastet inn i en filmatisk og spennende handling som stadig tar nye vendinger. Hvem er det som står bak? Og på hvilken måte er Norge innblandet i dette? Perfekt for deg som liker spenningsserier med en litt sliten helt som stadig redder den ene scenen etter den andre.

Kjeden av Adrian McKinty

Her møter vi et kjedebrev fra en annen dimensjon! Barnet ditt er kidnappet og for at du skal få barnet ditt tilbake må du kidnappe et nytt barn, og ditt barn slippes ikke fri før foreldrene til det barnet du kidnappet har kidnappet et nytt barn. Og skjer ikke dette, ja da blir barnet ditt drept. Kjeden må ikke brytes!
Dette er uhyggelig, skremmende og fælt fra første til siste side, og den får deg til å tenke på hvor langt du ville ha gått for å redde ditt eget barn.

Den siste av Alexandra Oliva

Du er med i et realityprogram der du er helt alene i skogen, og uten at du får vite det er spillet over. Du gjør det du kan for å overleve og vet ikke at utenfor skogen herjer det en pest. Alt du ser oppfatter du som kulisser…døde mennesker og forlatte steder. Dette er skikkelig creepy og livaktig, ekstremt spennende og den er vanskelig å legge fra seg. Et slags postapokalyptisk  71 grader nord i bokform!

Tørke av Jane Harper

Vi er i en liten by i Australia. Den verste tørken i manns minne herjer, det har faktisk ikke regnet på to år. Stemningen i byen er på bristepunktet. Luke Hadler, hans kone og deres seks år gamle sønn blir drept og politimannen Aaron Falk, som har vokst opp i Kiewarra reiser hjem for å delta i begravelsen til Luke. Falks plan er å bare være i byen for å delta på begravelsen for så å dra tilbake til Melboure, men han blir raskt og ganske ufrivillig trukket inn i etterforskningen av de tragiske dødsfallene. Etter hvert viser det seg at Aaron og Luke delte en hemmelighet som nå begynner å komme til overflaten…Stemningen i boken er preget av tørken, og som leser kan man nesten kjenne at man både blir varm og tørst.Boktips for ungdom: Krim og spenning for alle høytider- men mest for påska

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 4. Apr 2020

Krim er ikke bare for påska. I Norge leser vi desidert mest krim, men det har ikke vært så fryktelig mange gode krimbøker for ungdom – før nå i det siste. Her er noen av de beste fra nyere tid, innenfor både krim- og thrillersjangeren! Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.


To kan holde på en hemmelighet : -hvis én er død av Karen M. McManus

Ellery har aldri vært i småbyen Echo Ridge, men hun vet alt om stedet. Det var der tanten hennes forsvant i en alder av sytten år. Det var også der dronningen av skoleballet ble drept for fem år siden. Ingen vet hva som skjedde med disse to jentene og familien hennes er fortsatt preget av hendelsen. Malcolm vokste opp i skyggen av den drepte skoleballdronningen. Storebroren hans var hovedmistenkt for mordet. Både Ellery og Malcolm vet at det er hardt å gi slipp på noe som ikke er avsluttet. Men sannheten er nærmere enn de tror. Og noen er villige til å drepe for å holde den skjult.
God blanding krim, spenning og kjærlighet!

Killerinstinkt av Thomas Enger

Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham, og må selv prøve å nøste opp i hvordan alt henger sammen. Han begynner å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på.
Godt skrevet og spennende krim med mange tråder, sett gjennom tilbakeblikk fra en fullsatt rettssal.

Sadie av Courtney Summers

Sadie er ei tøff jente som ikke lar seg bli tråkket på tærne så lett, til tross for at hun blir mobbet for at hun stammer. Hun elsker lillesøsteren sin over alt på jord, mens moren driver med narkotika og etterlater de to jentene for en mann. Som om ikke det er nok, blir lillesøsteren Mattie drept av en mann Sadie mistenker har vært involvert med moren. Hun er knust, men bestemmer seg for å finne morderen og ta hevn. Sadie forsvinner selv sporløst, og en mann ved navn West McCray tar over etterforskningen i form av en mysteriepodcast der han intervjuer folk i forbindelse med jentene i håp om å finne svar.
Dette er veldig annerledes skrevet krim. Du finner den først og fremst i Bookbites, men den finnes også som lydbok, med over 30 ulike stemmer som leser inn.’

Brådypt av Elin Viktoria Unstad

For tre måneder siden var Vilja død i 23 minutter. Hun druknet. Ingenting blir som før etter denne hendelsen. Hun hater alt. Hun er blitt livredd vann, hun som tidligere elsket å svømme. Mens hun prøver å finne tilbake til livet, skjer det noe. Hun blir kidnappet, og våkner opp på en ukjent øy. Dagen etter er hun hjemme igjen. Vilja forstår ikke hvorfor ingen tror på henne, eller har merket at hun var borte. Hun begynner å tro det bare var en hallusinasjon. Hva har egentlig skjedd?
Dette er en psykologisk thriller om vann, vannskrekk og familiehemmeligheter.

Når hundene kommer av Jessica Schiefauer

Denne sommeren er det Ester og Isak. Denne sommeren skal kjærlighetshistorien deres bli fordervet, gå i oppløsning og så gjenoppstå. Denne sommeren også blir en ung gutt mishandlet til døde ved en stille innsjø. Og Isaks lillebror var der da det skjedde.
En ekkel bok som ikke er helt som du forventer. Det er en alvorlig bok, men samtidig en sterk leseopplevelse.

En av oss lyver av Karen M. McManus

Torsdag ettermiddag må fem studenter på Bayview High sitte igjen etter skoletid. De fem klassekameratene er: Bronwyn, som skal gå på Yale og bryter aldri en regel. Addy, den vakre og mest populære jenta på skolen. Nate, som er idømt prøvetid for å ha solgt dop. Cooper, en all-star baseball-pitcher. Simon, som er hjernen bak skolens beryktede sladder-app. Men Simon kommer seg aldri ut av klasserommet. I løpet av torsdagen dør Simon. Og ifølge etterforskerne var det ikke en ulykke. Alle de gjenstående fire er mistenkt for drap. Alle er virker uskyldige, før det viser seg at alle også har motiv. Så hvem drepte egentlig Simon?

Byen bak murene av Ryan Graudin

Dai prøver å unnslippe en skremmende fortid ved å selge narkotika for den mest hensynsløse lederen i Byen bak murene. Jin er redd en av gjengene kan oppdage hennes største hemmelighet: Jin er forkledd som gutt for å være trygg. Mei Yee  har vært fanget på et bordell de siste to årene. Hun drømmer om å komme seg ut mens hun ser de andre jentene som prøver, mislykkes en etter en.
I denne nyskapende og adrenalinfylte romanen prøver disse tre desperat å unnslippe en lovløs labyrint mens klokka tikker. Mye action og spenning for enhver smak!

Pyramidemysteriet av Hanne Kristin Rhode

Astrid har blitt kjent med Yusuf, en ny gutt i klassen, som hun liker veldig godt. Astrid er hestejente og har egen hest som heter Rocky. En natt våkner hun og aner plutselig at noe er fryktelig galt med Rocky. I stallen finner de Rocky dødssyk uten at dyrlegen forstår hva som egentlig feiler ham. De får mistanke om at noen har skadet hesten, men vet ikke hvorfor. Astrid og Yusuf begynner å undersøke hva som skjedde på gården og samler bevis. Snart er de på sporet av langt farligere kriminalitet enn de først hadde trodd.
Dette er den første boka i en lettlest, men spennende serie kalt Blålys. Alle bøkene i serien finnes på bookbites.

Søt jente 13 av Liz Coley

13 år gamle Amy forsvinner sporløst på en telttur i skogen med klassen sin. Tre år senere overrasker hun alle da hun plutselig dukker opp hjemme hos foreldrene. Amy husker ikke hvor hun har vært eller hva som har skjedd, hun husker ikke en gang at hun har vært borte. Hva har hun opplevd, som har satt så dype spor at hun ikke er i stand til å huske det? Amy innser etter hvert at det bare er hun selv som kan oppklare hva som skjedde, og begir seg ut på en tøff reise for å samle sammen bitene av seg selv.
En ekkel og psykologisk thriller!Boktips: Påskekrim for barna

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 4. Apr 2020

Hva er vel påsketiden uten litt påskekrim?Her kommer en liste med krim og grøssere du kan kose deg med i BookBites-appen en stormfull, mystisk kveld… eller en solfylt, blomstrende vårdag!

Mordet i hønsegården av Tore Aurstad

Her får du servert ekte, hardkokt krim! Hanen Hilmar er på flukt. Redningen blir et detektivoppdrag på gården til en gammel venn- for Hilmar er en gammel detektiv! En annen hane er funnet drept og det er mer enn nok mistenkte å plukke fra. Står hønene bak, eller kanskje MC-gjengen Outclaws? Og er Hilmar og hans spurve-sidekick i stand til å takle farene som venter?  Passer for barn fra 9-12 år.

Operasjon påskelilje av Jørn Lier Horst

Et verdifullt kunstverk ble stjålet… av en hane? Politiet har arrestert mannen som tok på seg et hanekostyme og tok det uvurderlige maleriet. Eller har de det? Den mistenkte insisterer nemlig på at han er uskyldig. Bildet finner de heller ikke. Men så oppdager Tiril, Oliver og hunden Åtto noe interessant som setter dem på riktig spor. Flere bøker om Detektivbyrå nr. 2 ligger også i BookBites. Passer for barn fra 6-9 år.

Hvem er bolletyven? av Lars Mæhle

Karneval betyr fest, moro, kostymer… og boller! Men hvorfor er det bare ni boller? Det skulle jo ha vært 10 stykker, én til hver! Klarer barnehagens egne detektiver, Leon og Live, å finne ut hvem som har tatt den siste bolla? Løsningen viser seg å være litt av et sjokk! Dette er morsom krim for de minste. Passer for barn fra 3-6 år.

Tapte kosedyr detektivbyrå av Ove Raymond Gyldenås

Tobias Mikkelsen mangler kanskje hatten og pipa, men ellers er han er en ordentlig Sherlock Holmes! Og hva passer vel ikke bedre enn at han har spesialisert seg på å finne forsvunne kosedyr, da Louise rapporterer en savnet kosedyne? Louise blir Tobias’ Watson og sammen drar de på leting. Men det koster, for kjærlighet på pinne vokser ikke akkurat på trær! Passer for  barn fra 6-9 år.

Gjenferdet på Heimvik gods av Lars Mæhle

På klassisk påskekrim-vis forsvinner en uerstattelig kunstskatt mens gjestene er samlet i festsalen. En av dem må være tyven- men hvem? Siri og Max tar saken, som bare blir mer og mer mystisk etter hvert som den fører dem gjennom hemmelige ganger og rom. Kan et spøkelse stå bak? Denne fortellingen har alle ingrediensene til et skikkelig herregårds-mysterium! Du kan lese enda mer av Krimteam Siri & Max i BookBites-appen. Passer for barn fra 9-13 år.

Det forsvunne perlekjedet av Samuel Bjørk

En barnebok skrevet av en bestselgende krimforfatter? Det må jo bare bli bra! Etter en skade bytter Kim ut fotballdrømmen med en detektivklubb. Vennegjengen har alt hva en detektivklubb trenger: en møteplass, walkie talkies og “Den Store Detektivhåndboka”. Da moren til en av dem anklages for å ha stjålet et perlekjede er det ingen tvil- Torshov-detektivene tar saken! Kan mistenkelige menn med cowboyhatter og treningsdrakter ha noe med tyveriet å gjøre? Passer for barn fra 9-12 år.

Flukten til verdens ende av Arne Svingen

Å være elev ved en topphemmelig agentskole høres kanskje gøy ut. Elvin Griff har derimot fått nok og rømmer derfra. Nå er myndighetene i hælene på ham, for å stikke av fra agentskoler er ikke enkelt! På sin vei møter han Lydia som også bærer på hemmeligheter. Sammen treffer de på utfordringer, men blir også kjent med Elvins uvanlige egenskaper. Dette er første del av flukten og fortsettelsen ligger også i Bookbites. Passer for barn fra 9-12 år.

En grufull begynnelse av Lemony Snicket

Tre barn blir brått foreldreløse og overlates til en greve som visstnok er en fjern, fjern slektning. Han er en fæl type, for det eneste han bryr seg om er den enorme formuen barna har arvet. Og han gjør hva som helst for å få kloa i pengene. Dette er første bok i en mystisk, mørk og humoristisk grøsser-serie. Alle Den Onde Greven- bøkene ligger i BookBites. Passer for barn fra 9-13 år.

Vampyren av Ewa Christina Johansson

I skolens kjeller går Axel gjennom Den Farlige Døra. Ingen har tidligere turt å åpne den. Egentlig gjør ikke han det heller… men å være ny elev på skolen er ikke alltid lett. Axel vil bevise for fienden sin at han ikke er en feiging. Men han gjør dette først og fremst for Ruth, for det er hennes lillebror som har forsvunnet. Hva skjuler seg bak døra? Grøss og gru! Alle Monsterjakten-bøkene finnes i appen. Passer for barn fra  9-13 år.Boktips: Blanda drops

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 2. Apr 2020


Her er et utvalg av Hannes favoritter. Du finner dem alle i BookBites. Noen er nye av året, mens andre er utgitt for en god del år siden.
Kanskje alle bøkene har alvorlige temaer, men ikke la deg skremme av det.

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake : Carls bok av Naja Marie Aidt

Hvem skulle tro at en bok om døden kunne være så uendelig vakker og gripende?
Aidt viser gjennom dagboken, gjengivelser av dikt, samtaler med andre mennesker hvordan hun gjør et forsøk på å fatte det vonde ved å ha mistet en sønn. Hun har et bevisst forhold til språket som gjør leseropplevelsen helt spesiell. En bok du må lese langsomt.

Pike med perleøredobb av Tracy Chevalier

Den nederlandske maleren Jan Vermeer har malt et bilde som henger på kunstmuseet Mauritshuis i Haag. Forfatteren Tracy Chevalier ble inspirert av dette maleriet til å skrive en roman fra 1600-tallets Nederland. Du får en nydelig kjærlighetshistorie og samtidig et tidsbilde om hvordan livet var på den tiden. Romanen forteller om en jente som kommer til Vermeer som tjenestepike, jenta har et blikk for estetikk og farger og det utvikler seg til et følelsesmessig forhold mellom de to.

Svarthuset av Peter May

Jeg har lenge prøvd å lese kriminalromaner uten å bli særlig engasjert. Men så oppdaget jeg Lewis-trilogien av Peter May og leste alle tre i ett strekk. Handlingen foregår på øygruppa Hebridene utenfor Skottland. Innimellom krimgåten får du en oppvekstroman som er brutal og rørende skildret. Vi følger etterforskeren Fin Macleod gjennom hele oppveksten, sentralt i skildringen  er også hele miljøet, kjæresten Marsaili og skolekameratene rundt ham. Du kjenner lukten av hav, og ser for deg det ville og vakre landskapet mens du leser.

Hendelser ved vann av Kerstin Ekman

Romanen mottok Nordisk Råds litteraturpris i 1994. En St.Hanskveld tidlig på 70-tallet kommer lærerinnen Annie Raft til en fjellandsbygd i Nord-Sverige. Hun skal til et kollektiv der hun skal bo sammen med kjæresten Dan. Det skal skje et dobbeltdrap i landsbygda og det skal sette sitt preg på miljøet i mange år. Mange har ting å skjule og bærer på hemmeligheter. Men fortiden kommer langsomt tilbake. Boka er spennende som en kriminal. Vi følger historien fra flere vinkler, den er detaljrik og du må bruke tid på den. Boka er planlagt som serie fra Sveriges TV.

Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg

Hovedpersonen i boka er 35 år, hun er frivillig barnløs og den siste i gjengen. En kan ikke ha fylt tretti, ha vært i et forhold i 8 år, uten å bli spurt om du har tenkt å få barn. Strømsborg trekker oss inn i ulike vurderinger underveis, på en klok og reflekterende måte. Hun skriver på en direkte og nær måte slik at vi kommer tett på hovedpersonen. Du kan være glad i barn uten å ønske deg dine egne, hvorfor tenker alle at det er en form for egoisme? Strømsborg skriver om unge mennesker i alle bøkene sine, men har noe å si til alle aldre.

Armunita av Donatella Di Pietrantonio

Når hun bare er noen måneder gammel, blir Arminuta sendt til sin onkel og tante, hvor hun vokser opp i den troen at de er foreldrene hennes. Boka starter når Arminuta er 13 år gammel, da blir hun sendt hjem igjen til sine biologiske foreldre. Hun har til nå hatt en trygg oppvekst med kjærlige foreldre og velstand. Nå møter hun en familie hvor det er stor fattigdom, mange søsken, lite mat, møkkete og trangt. Den eneste hun finner samhørighet med er Adriana, lillesøsteren som hun deler seng med. Arminuta strever med å forstå hvorfor moren hennes har gitt henne bort, og sakte avdekkes det hva som har skjedd. Fra samme miljø som Elena Ferrante, men dette er en kort og konsentrert liten roman.

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

Historie om et ekteskap er fortellingen om et moderne samliv. Et ektepar som lever sammen, deler et godt liv, helt til de ikke gjør det lenger. Boka er skrevet på en original måte, skrevet av mannen, men gjennom kvinnens øyne. Allerede starten i boka røper at noe er forbi. Tittelen forteller at dette er  én del av historien om hvorfor det ble brudd, det er ikke den eneste. Forfatteren ble beskyldt for å bruke for mye av sin egen historie i romanen, men den gir ikke noen av partene skylden, han reflekterer over kjærligheten og kommer ikke med bombastiske og selvsikre svarBoktips for ungdom: Tankevekkende omstendigheter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 31. Mar 2020

Alle mennesker er forskjellige. Vi har alle våre problemer. Noen har en vanskelig situasjon hjemme, møte med stigmatiseringer, en diagnose eller annen form for annerledeshet i en tilværelse som tilsynelatende er helt lik for alle andre. Her er en liten liste med anbefalinger der det kanskje er noe du kan kjenne deg igjen i, eller bare få en god leseopplevelse. Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.

Skilpadder hele veien ned av John Green

Aza forsøker å være en god venn, en god datter, en god student, og kanskje til og med en god detektiv fordi det er et mysterium som skal løses, men samtidig må hun leve med alle de kaotiske tankene i sitt eget hode.
Dette er en historie om kjærlighet, indre styrke og et livslangt vennskap. Samtidig gir den også et innblikk i hvor hemmende og utfordrende det er å leve med OCD, eller tvangstanker, og hvor mye det styrer en persons liv.

Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge av Liv-Marit Weberg

Venninnene til Weifa påstår at hun mangler en del egenskaper mennesker trenger for å leve gode liv. Men Weifa er ikke enig i at hun må leve annerledes. Særlig når man er jente mener venninnene at det er viktig å følge noen regler. Men Weifa er ikke sikker på om det er hun som trenger hjelp. Hun tar for seg påstand for påstand, og forklarer hvorfor venninnene tar feil og hvordan det egentlig er dem det er synd på.
Dette er en lettlest og ironisk-humoristisk analyse av dynamikken i en fullstendig dysfunksjonell jentegjeng.

Fri av Juno Dawson

Når sosietetsjenta Lexi Volkov nesten dør av en overdose, tror hun at bunnen er nådd. Hun tar feil. Hun treffer bunnen når hun blir tvunget til å dra på en eksklusiv rehab. For Lexi og alle de andre på dette stedet er det kun en vei opp. Mens hun møter sine egne demoner, oppdager Lexi at kjærligheten er det mektigste dopet av dem alle. Og det er ikke enkelt å holde seg ren.
Dette er en sterk historie om avhengighet, kjærlighet og fortvilelse.

Primitive Pungdyr av Arne Svingen

Dick har bestemt seg for å sette rekorden over alle rekorder. Han skal bli den mest negative personen i verden. Ideen er både nyskapende, genial og ikke minst utrolig vanskelig å gjennomføre. Dick, Jønna og Vilde opplever noen dager som nesten forandrer menneskeheten.
Dette er en humoristisk fortelling om store ideer, møter som ikke skal finne sted og en fest som skal bli en historisk begivenhet.

Sola er også en stjerne av Nicola Yoon

Her møter vi Natasha og Daniel, som har veldig forskjellige syn på livet. Natasha forholder seg til vitenskap og fakta. Fakta: Familien hennes skal deporteres fra USA om få timer. Daniel er en evig romantiker som følger hjertet. Når de møtes i New York gjør Daniel alt han kan for at Natasha skal falle for akkurat ham, mens Natasha prøver å redde familien sin.
Lettlest, men ikke lett. Søt, men ikke klissete. Boka er også filmatisert.

En nesten endelig liste over verste mareritt av Krystal Sutherland

Esthers familie er uvanlig. Alle i familien har hver sin fobi. Esther er derimot ikke redd for noe, men det er fordi hun unngår heiser, åpne plasser, folkemengder, kjæledyr, fugler, nåler, frisører, dukker og speil. Men når Esther gjenopptar kontakten med sin gamle klassekamerat Jonah, blir hun utfordret. Hver uke må de jobbe seg gjennom femti av verdens mest vanlige fobier. Fallskjermhopping, ridning, røkte bier, snakke offentlig og reptiler – de vil prøve alt. Men snart blir disse aktivitetene det eneste som holder dem fast ved virkeligheten og hverandre.
En sterk og godt bok om frykt og mentale lidelser.

The hate U give av Angie Thomas

Seksten år gamle Starr lever i to verdener – det fattige nabolaget hvor hun er født og oppvokst og den snobbete videregående skolen i forstaden. Balansen mellom disse to blir snudd på hodet når Starr er det eneste vitnet til at hennes beste venn Kahlil blir skutt av en politimann. Det Starr sier om hendelsen kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare.
Romanen er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, og er en historie om fordommer og kampen for rettferdighet. Boka er også filmatisert.Boktips for ungdom: LHBT-opplevelser

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 26. Mar 2020

Kjærligheten er for alle! Her er en liste som feirer kjærligheten innenfor LHBT-miljøet på både godt og vondt. LHBT-personer er fremdeles en undertrykt gruppe i mange land, og derfor trenger de absolutt mer representasjon i litteraturen. Kanskje spesielt innenfor ungdomslitteraturen, der mange er i en posisjon hvor de fremdeles leter etter sin plass i verden. Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.

Simon og homosapiensagendaen av Becky Albertalli

Simon prøver å finne ut hvem han er og hva han leter etter. Men når en av hans e-poster til gutten Blue havner i gale hender, blir ting komplisert. Fordi det å falle for Blue er en big deal. Ikke minst når han blir forsøkt presset av Martin, som truer med å fortelle alle om Simons forelskelse. Simon er ikke offisielt homofil. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den sjarmerende gutten han aldri har møtt.
Rett og slett en veldig vakker bok om å finne seg selv og å være forelsket. Boka er også filmatisert.


Fordelen med ulykkelig kjærlighet av Becky Albertalli

Molly Peskin-Suso er 17 år, ukysset og frustrert. Cassie, den lesbiske tvillingsøsteren og Mollys rake motsetning, har derimot stadig nye forhold. Dessverre har det ikke vært like lett for Molly. Da omsider drømmegutten er innen rekkevidde, har følelsene hennes brått tatt en annen vending. Plutselig har hun begynt å få forvirrende følelser for nerden Reid. Nei, kjærligheten er ikke lett, og særlig ikke første gang.
Ei god bok de aller fleste kan kjenne seg igjen i!


Jenta fra Mars av Anna Woltz

Evert som blir født som gutt, men føler seg som en jente. Dette er en sann historie om Everts kamp for å bli Evy. Historien er så levende fortalt at man som leser er nødt til å identifisere seg med hovedpersonen, enda situasjon hennes er så annerledes enn noe de fleste kjenner.
Dette er en bok om viljestyrken til å kjempe en kamp både mot seg selv og mot sine nærmeste omgivelsers fordommer, uforstand og uvitenhet.


Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Jens er redd for mye, blant annet å drite seg ut, vann og blod. Edor, derimot, er ikke redd for noe. Han er kul. Edor er sammen med Beate, øver inn nye skatetriks, bader naken med Celia, kliner med Mariell på fryserommet på Burger King. Så møter Edor Jens. Edor synes Jens er kul, for han har egen motorsykkel, og han får sitte bakpå. Edor trenger ikke hjelm, han er ikke redd for å dø. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen hans.
Den altoppslukende kjærligheten kan være både håpløs, ulykkelig, vond og fantastisk på en gang.


Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt

Klara er ikke forelsket i Mathias, slik alle tror, men i den to år eldre nabojenta Sofie. Mathias og Klara har blitt kjærester mest fordi det er blitt så mange par i klassen, og fordi Mathias foreslo det. Men Klara vil noe annet. Hun drømmer om å bli tatt ut til kretslaget i fotball. Hun drømmer om å si ting rett ut, uten å bry seg om hva andre måtte mene. Men mest av alt drømmer hun om Sofie. Samtidig har Klara begynt å gli bort fra foreldrene, bort fra den barnerollen de ser henne i.
Fin bok om å vokse opp, finne seg selv og stå imot fordommer.


Bare du av Anna Ahlund

16 år gamle John forelsker seg i den to år eldre Frank. Frank er dessverre allerede opptatt med Caroline, storesøsteren til John. Og Caroline er vant til å få det som hun vil. John er vant til å gi seg, men det har han ingen planer om denne gangen. Dessuten har Frank sin egen vilje, i tillegg til et knust hjerte i bagasjen, noe som ytterligere kompliserer tingene.
En romantisk og rørende historie. Boka inneholder også erotiske skildringer uten at det er smakløst.


Jeg er så jævla easygoing av Jenny Jägerfeld

Joannas hjerne er som et tivoli i høysesongen, en analog twitter. Man kan også kalle det ADHD, og så lenge Joanna tar medisin, er det ikke noe særlig problem. Men når pengene hun tjener på å selge kondomer utgått på dato ikke strekker til, trøbler hun det skikkelig til for seg. Men selv det å bli truet på livet er ingenting sammenliknet med det å være forelsket i Audrey.
Skrivestilen her er skarp, fartsfylt og ekspressivt!


Leons hemmelighet av Tor Fretheim 

Leon får en kinobillett av en ukjent gutt. I salen blir de sittende ved siden av hverandre å prate. Det skjer ikke mer enn det. Men Leon merker at noe har skjedd. Han klarer ikke å glemme gutten, og leter etter ham. Ved en tilfeldighet møtes de igjen. Det er tydelig at broren til gutten ikke vil at de to skal ha kontakt. Men Leon er fortsatt nysgjerrig på Bendik. Hos Leon dukker det opp mange nye følelser som han ikke skjønner eller har tenkt på før, at han forelsker seg i gutter.
Tanker og følelser er det mest sentrale i denne boka, men den er likevel lettlest, kort og fin.


Gresshoppejungel av Andrew Smith

Denne boka er listens wildcard, og helt annerledes enn de andre. Men den er også kanskje en av de beste fordi den er så bisarr. Austin er bestevenn med Robby (som er homofil) og kjæreste med Shannon, og Austin er like forelsket i dem begge. Men når Austin og Robby ved et uhell knuser et glass med et farlig virus, trues verden av en ustoppelig hær av to meter høye knelere. Plutselig må de stå sammen om å redde verden.
Dette er en spennende og godt skrevet bok med noen groteske innslag og god dose svart humor.Smått og godt- det er ikke størrelsen det kommer an på

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 23. Mar 2020

Størrelsen er sjelden avgjørende for om ei bok er god. Personlig foretrekker Hilde de korte litt komprimerte bøkene med mye innhold. De du leser på en kveld, men som ofte varer i lang tid. Her en noen av hennes favoritter.


Charlotte av David Foenkinos

Vi får historien om den tysk-jødiske maleren Charlotte Salomon. Sentralt i boka står hennes eget verk Liv? eller teater?. Et verk skapt i eksil i Frankrike, der hun maler og skriver sin historie. Charlotte er fascinerende lesning om en svært talentfull kunstner. Som eneste jøde får hun plass på kunstskolen i Berlin. Foenkinos skildrer Charlottes liv med korte setninger og et knapt språk. Dette styrker historien om livet til ei ung dame, en familie og et folk. En vond og vakker bok som er verdt et bekjentskap.


Vegetarianeren av Hanh Kang

Etter en blodig drøm slutter Yeong-hye å spise kjøtt. Til familiens og ektemannens store fortvilelse spiser hun stadig mindre. Boka er merkelig vakker. Vi får en historie om begjær og avsky, galskap og besettelse, om overgrep og avmakt. Boka har tre fortellerstemmer, der alle forteller sin historie om Yeong-hye. Vegetarianeren er på mange måter en voldsom historie, fortalt med stor ro og få fakter.


På randen av Vigeland av Roy Jacobsen

En liten bok om de store tingene i livet. Vi kommer tett på Roy Jacobsen og hans familie. Portrettet av moren, er vakkert, kort og elegant. Hun hadde en så gruoppvekkende oppvekst, at hun var på randen i hele sitt voksne liv. Men alt lyktes hun og mannen å skjule for sine barn, familie og venner. Dette er ei lita bok om Vigelandsanlegget og om Jacobsens egen familie. 


Om å skrive av Patti Smith

Patti Smith, punkmusikkens gudmor, er også en habil forfatter. I denne boka utforsker hun hva som ligger bak det å skape. Smith skriver godt og særlig gode er refleksjonene hennes om kunst, hverdag og det å være besatt, eller være helt opphengt i noe. Bortsett fra at boka ga meg en god leseopplevelse, ga den meg også lyst til å dra til Frankrike og lese bøkene til Patrick Modiano


Morsdag av Graham Swift

Som gammel dame ser Jane Fairchild tilbake på morsdagen i 1924. Hun forteller fra da hun var tjenestejente for en fin familie i England. Morsdagen tilbrakte hun sammen med Paul Sherringham, rikmannssønn, arving og hennes hemmelige venn og elsker. Dette er en lavmælt bok full av stille spenning. The Guardian skriver om boka: Morsdag er en heftig, filosofisk og presist observert roman om livet vi lever, og parallell-livene - parallellhistoriene - vi aldri vil få innsikt i.”


Sjasminmannen av Unica Zürn

Om å miste forstanden og kjenne dragningen mot galskapen. Forfatterens skildring av psykisk sykdom kryper tett på leseren. Forfatterens kjennskap til sykdom og innleggelse gjør dette til en svært troverdig og sterk historie. Beskrivelsene er både vonde og vakre. Som leser følger vi hovedpersonen inn i mørke, men vi skimter også lyset og håpet. Dette er ei tett, lita bok med mye innhold.


Vi dyra av Justin Torres

Oppvekstroman som gjør inntrykk! Boka er lita, men den inneholder mye. Vold, sult og fattigdom er dagligdags, tre brødre klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Vi dyra er en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Dette er intens lesing, og en spesiell leseopplevelse. Brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.


Forsvinne av Inghill Johansen

Inghill Johansen er en forfatter jeg er glad for å ha oppdaga. Forfatterskapet hennes er lite og bøkene hun har skrevet er små og velskrevne. Forsvinne handler om det som forsvinner. Om ting som stues vekk i en kjeller, om skrift som ikke blir lest og mennesker som reiser sin vei, som glemmes eller glemmer eller dør. Men boka handler også om det stikk motsatte: om minner som vekkes til live, om plutselige møter med dem du trodde var glemt og det handler om det som ikke vil forsvinne, uansett hvor mye vi prøver.Siri anbefaler: Kjærlighet i koronaens tid

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 19. Mar 2020

Kjærlighet kommer i mange former, og kan være både vakker og vond. Her er noen av de fineste romanene jeg vet om som handler om forelskelse, kjærlighet og forhold. Du finner dem som e-bøker i Bookbites!


Elskere av Mattis Øybø

I mer enn 10 år har Mikkel og Anna møtt hverandre i skjul på et hotellrom i Oslo, for så å reise hjem til hver sin familie. Reglene er klare; de skal aldri ta kontakt med hverandre på telefon. Ingen tekstmeldinger. Ingen oppringninger. Det er fredagene som er deres. Helt til den dagen Anna ikke er mer. Det er fredag 22. juli 2011. Mens en hel nasjon er i sorg etter terrorangrepet, sørger Mikkel over Anna. Men Mikkel kan ikke vise frem sorgen sin, den er like hemmelig som forholdet deres var. Elskere er en bok om sorgens mange fasetter, og om kjærlighetens uransakelige veier. 


Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgisson

En liten kritikerrost roman som tok verden med storm. Hovedpersonen er den 90 år gammel sauebonden Bjarne som tenker tilbake på livet sitt, ikke minst på den skjønne Helga, som han aldri fikk. Han bestemmer seg en dag for å svare på brevet fra Helga som en gang for lenge siden ba ham flytte med henne inn til byen. Det har tatt ham lang tid å svare, og det er mange valg han må svare for. Det er en bok om det livet som aldri ble realisert og de valgene vi tar. Om det som kunne vært, men aldri ble. En utrolig fin bok fortalt i et vakkert, arkaisk språk. 


Og været skiftet og det ble sommer også videre av Pedro Carmona-Alvarez

En nydelig tittel på en utrolig vakker roman! Johnny er amerikaner, Kari er fra Oslo. De møtes i New York på slutten av femtitallet. De forelsker seg, gifter seg, får to jenter og lever et liv som de ønsker skal være som det er, for alltid. Men så skjer det verste som kan skje – begge jentene blir drept i en tragisk ulykke – og livet går i svart. Dette er en liten roman om de store tingene og de små tingene - om kjærlighet og savn og rotløshet, og det å vokse opp i skyggen av en tragedie.


Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

Da jeg oppdaget denne boka føltes det som å oppleve et jordskjelv - dypt rystende og vondt, men samtidig utrolig vakkert! Allerede fra starten forstår vi at denne kjærlighetshistorien ikke ender godt. Unnskyld handler om å være ung, naiv og nyforelsket. Om å forgude den eldre kjæresten som har svar på alt. Om å lage seg en boble og bygge seg en drøm sammen. Om de første uromomentene. Om en kjæreste som pakker alt inn i fine ord, sånn at man ikke lenger klarer å være sint, sånn at alt gir mening. Om en fasade som langsomt slår sprekker, om mørket som siver inn gjennom sprekkene og tar stadig større plass til man ikke lenger kan late som.


Hålke  av Helene Uri

I løpet av 7 dager i en liten leilighet i Oslo blir vi kjent med det aldrende ekteparet Ebba og Karl. Det er vinter, det er is og hålke overalt, og paret tenker at det er best å holde seg inne. De spiller Scrabble, de spiser opp maten de finner i skap og kjøleskap. Til slutt tar også kaffen slutt. Til slutt vil Ebba ut, men Karl nekter henne. Hålke er historien om dynamikken i et usunt forhold. Kan man elske noen som gjør deg vondt? 


Dager i stillhetens historie av  Merethe Lindstrøm

Det aldrende ekteparet Simon og Astrid har inngått en stilltiende pakt om å ikke snakke om fortiden. De har hatt et godt liv sammen i det store huset et sted i Bergen. Døtrene er voksne og forlengst flyttet hjemmefra. Simon er rundt 80 år og begynner å forfalle - han sier stadig mindre, og blir etterhvert helt taus og fjern. Mens Simon lukker seg mer og mer inne i seg selv, prøver Astrid å bryte ut av stillheten. Begge har de ting de skjuler, og familiehemmelighetene kaster mørke skygger over forholdet dem imellom og til døtrene. Fortellingen om Simon og Astrid traff meg rett i hjerterota. Den er både sår og vakker på samme tid.