Tønsberg og Færder bibliotek

Tønsberg og Færder bibliotek

Boktips for ungdom: Tankevekkende omstendigheter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 31. Mar 2020

Alle mennesker er forskjellige. Vi har alle våre problemer. Noen har en vanskelig situasjon hjemme, møte med stigmatiseringer, en diagnose eller annen form for annerledeshet i en tilværelse som tilsynelatende er helt lik for alle andre. Her er en liten liste med anbefalinger der det kanskje er noe du kan kjenne deg igjen i, eller bare få en god leseopplevelse. Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.

Skilpadder hele veien ned av John Green

Aza forsøker å være en god venn, en god datter, en god student, og kanskje til og med en god detektiv fordi det er et mysterium som skal løses, men samtidig må hun leve med alle de kaotiske tankene i sitt eget hode.
Dette er en historie om kjærlighet, indre styrke og et livslangt vennskap. Samtidig gir den også et innblikk i hvor hemmende og utfordrende det er å leve med OCD, eller tvangstanker, og hvor mye det styrer en persons liv.

Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge av Liv-Marit Weberg

Venninnene til Weifa påstår at hun mangler en del egenskaper mennesker trenger for å leve gode liv. Men Weifa er ikke enig i at hun må leve annerledes. Særlig når man er jente mener venninnene at det er viktig å følge noen regler. Men Weifa er ikke sikker på om det er hun som trenger hjelp. Hun tar for seg påstand for påstand, og forklarer hvorfor venninnene tar feil og hvordan det egentlig er dem det er synd på.
Dette er en lettlest og ironisk-humoristisk analyse av dynamikken i en fullstendig dysfunksjonell jentegjeng.

Fri av Juno Dawson

Når sosietetsjenta Lexi Volkov nesten dør av en overdose, tror hun at bunnen er nådd. Hun tar feil. Hun treffer bunnen når hun blir tvunget til å dra på en eksklusiv rehab. For Lexi og alle de andre på dette stedet er det kun en vei opp. Mens hun møter sine egne demoner, oppdager Lexi at kjærligheten er det mektigste dopet av dem alle. Og det er ikke enkelt å holde seg ren.
Dette er en sterk historie om avhengighet, kjærlighet og fortvilelse.

Primitive Pungdyr av Arne Svingen

Dick har bestemt seg for å sette rekorden over alle rekorder. Han skal bli den mest negative personen i verden. Ideen er både nyskapende, genial og ikke minst utrolig vanskelig å gjennomføre. Dick, Jønna og Vilde opplever noen dager som nesten forandrer menneskeheten.
Dette er en humoristisk fortelling om store ideer, møter som ikke skal finne sted og en fest som skal bli en historisk begivenhet.

Sola er også en stjerne av Nicola Yoon

Her møter vi Natasha og Daniel, som har veldig forskjellige syn på livet. Natasha forholder seg til vitenskap og fakta. Fakta: Familien hennes skal deporteres fra USA om få timer. Daniel er en evig romantiker som følger hjertet. Når de møtes i New York gjør Daniel alt han kan for at Natasha skal falle for akkurat ham, mens Natasha prøver å redde familien sin.
Lettlest, men ikke lett. Søt, men ikke klissete. Boka er også filmatisert.

En nesten endelig liste over verste mareritt av Krystal Sutherland

Esthers familie er uvanlig. Alle i familien har hver sin fobi. Esther er derimot ikke redd for noe, men det er fordi hun unngår heiser, åpne plasser, folkemengder, kjæledyr, fugler, nåler, frisører, dukker og speil. Men når Esther gjenopptar kontakten med sin gamle klassekamerat Jonah, blir hun utfordret. Hver uke må de jobbe seg gjennom femti av verdens mest vanlige fobier. Fallskjermhopping, ridning, røkte bier, snakke offentlig og reptiler – de vil prøve alt. Men snart blir disse aktivitetene det eneste som holder dem fast ved virkeligheten og hverandre.
En sterk og godt bok om frykt og mentale lidelser.

The hate U give av Angie Thomas

Seksten år gamle Starr lever i to verdener – det fattige nabolaget hvor hun er født og oppvokst og den snobbete videregående skolen i forstaden. Balansen mellom disse to blir snudd på hodet når Starr er det eneste vitnet til at hennes beste venn Kahlil blir skutt av en politimann. Det Starr sier om hendelsen kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare.
Romanen er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, og er en historie om fordommer og kampen for rettferdighet. Boka er også filmatisert.


0 Kommentar

Boktips for ungdom: LHBT-opplevelser

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 26. Mar 2020

Kjærligheten er for alle! Her er en liste som feirer kjærligheten innenfor LHBT-miljøet på både godt og vondt. LHBT-personer er fremdeles en undertrykt gruppe i mange land, og derfor trenger de absolutt mer representasjon i litteraturen. Kanskje spesielt innenfor ungdomslitteraturen, der mange er i en posisjon hvor de fremdeles leter etter sin plass i verden. Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.

Simon og homosapiensagendaen av Becky Albertalli

Simon prøver å finne ut hvem han er og hva han leter etter. Men når en av hans e-poster til gutten Blue havner i gale hender, blir ting komplisert. Fordi det å falle for Blue er en big deal. Ikke minst når han blir forsøkt presset av Martin, som truer med å fortelle alle om Simons forelskelse. Simon er ikke offisielt homofil. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den sjarmerende gutten han aldri har møtt.
Rett og slett en veldig vakker bok om å finne seg selv og å være forelsket. Boka er også filmatisert.


Fordelen med ulykkelig kjærlighet av Becky Albertalli

Molly Peskin-Suso er 17 år, ukysset og frustrert. Cassie, den lesbiske tvillingsøsteren og Mollys rake motsetning, har derimot stadig nye forhold. Dessverre har det ikke vært like lett for Molly. Da omsider drømmegutten er innen rekkevidde, har følelsene hennes brått tatt en annen vending. Plutselig har hun begynt å få forvirrende følelser for nerden Reid. Nei, kjærligheten er ikke lett, og særlig ikke første gang.
Ei god bok de aller fleste kan kjenne seg igjen i!


Jenta fra Mars av Anna Woltz

Evert som blir født som gutt, men føler seg som en jente. Dette er en sann historie om Everts kamp for å bli Evy. Historien er så levende fortalt at man som leser er nødt til å identifisere seg med hovedpersonen, enda situasjon hennes er så annerledes enn noe de fleste kjenner.
Dette er en bok om viljestyrken til å kjempe en kamp både mot seg selv og mot sine nærmeste omgivelsers fordommer, uforstand og uvitenhet.


Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Jens er redd for mye, blant annet å drite seg ut, vann og blod. Edor, derimot, er ikke redd for noe. Han er kul. Edor er sammen med Beate, øver inn nye skatetriks, bader naken med Celia, kliner med Mariell på fryserommet på Burger King. Så møter Edor Jens. Edor synes Jens er kul, for han har egen motorsykkel, og han får sitte bakpå. Edor trenger ikke hjelm, han er ikke redd for å dø. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen hans.
Den altoppslukende kjærligheten kan være både håpløs, ulykkelig, vond og fantastisk på en gang.


Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt

Klara er ikke forelsket i Mathias, slik alle tror, men i den to år eldre nabojenta Sofie. Mathias og Klara har blitt kjærester mest fordi det er blitt så mange par i klassen, og fordi Mathias foreslo det. Men Klara vil noe annet. Hun drømmer om å bli tatt ut til kretslaget i fotball. Hun drømmer om å si ting rett ut, uten å bry seg om hva andre måtte mene. Men mest av alt drømmer hun om Sofie. Samtidig har Klara begynt å gli bort fra foreldrene, bort fra den barnerollen de ser henne i.
Fin bok om å vokse opp, finne seg selv og stå imot fordommer.


Bare du av Anna Ahlund

16 år gamle John forelsker seg i den to år eldre Frank. Frank er dessverre allerede opptatt med Caroline, storesøsteren til John. Og Caroline er vant til å få det som hun vil. John er vant til å gi seg, men det har han ingen planer om denne gangen. Dessuten har Frank sin egen vilje, i tillegg til et knust hjerte i bagasjen, noe som ytterligere kompliserer tingene.
En romantisk og rørende historie. Boka inneholder også erotiske skildringer uten at det er smakløst.


Jeg er så jævla easygoing av Jenny Jägerfeld

Joannas hjerne er som et tivoli i høysesongen, en analog twitter. Man kan også kalle det ADHD, og så lenge Joanna tar medisin, er det ikke noe særlig problem. Men når pengene hun tjener på å selge kondomer utgått på dato ikke strekker til, trøbler hun det skikkelig til for seg. Men selv det å bli truet på livet er ingenting sammenliknet med det å være forelsket i Audrey.
Skrivestilen her er skarp, fartsfylt og ekspressivt!


Leons hemmelighet av Tor Fretheim 

Leon får en kinobillett av en ukjent gutt. I salen blir de sittende ved siden av hverandre å prate. Det skjer ikke mer enn det. Men Leon merker at noe har skjedd. Han klarer ikke å glemme gutten, og leter etter ham. Ved en tilfeldighet møtes de igjen. Det er tydelig at broren til gutten ikke vil at de to skal ha kontakt. Men Leon er fortsatt nysgjerrig på Bendik. Hos Leon dukker det opp mange nye følelser som han ikke skjønner eller har tenkt på før, at han forelsker seg i gutter.
Tanker og følelser er det mest sentrale i denne boka, men den er likevel lettlest, kort og fin.


Gresshoppejungel av Andrew Smith

Denne boka er listens wildcard, og helt annerledes enn de andre. Men den er også kanskje en av de beste fordi den er så bisarr. Austin er bestevenn med Robby (som er homofil) og kjæreste med Shannon, og Austin er like forelsket i dem begge. Men når Austin og Robby ved et uhell knuser et glass med et farlig virus, trues verden av en ustoppelig hær av to meter høye knelere. Plutselig må de stå sammen om å redde verden.
Dette er en spennende og godt skrevet bok med noen groteske innslag og god dose svart humor.


0 Kommentar

Smått og godt- det er ikke størrelsen det kommer an på

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 23. Mar 2020

Størrelsen er sjelden avgjørende for om ei bok er god. Personlig foretrekker Hilde de korte litt komprimerte bøkene med mye innhold. De du leser på en kveld, men som ofte varer i lang tid. Her en noen av hennes favoritter.


Charlotte av David Foenkinos

Vi får historien om den tysk-jødiske maleren Charlotte Salomon. Sentralt i boka står hennes eget verk Liv? eller teater?. Et verk skapt i eksil i Frankrike, der hun maler og skriver sin historie. Charlotte er fascinerende lesning om en svært talentfull kunstner. Som eneste jøde får hun plass på kunstskolen i Berlin. Foenkinos skildrer Charlottes liv med korte setninger og et knapt språk. Dette styrker historien om livet til ei ung dame, en familie og et folk. En vond og vakker bok som er verdt et bekjentskap.


Vegetarianeren av Hanh Kang

Etter en blodig drøm slutter Yeong-hye å spise kjøtt. Til familiens og ektemannens store fortvilelse spiser hun stadig mindre. Boka er merkelig vakker. Vi får en historie om begjær og avsky, galskap og besettelse, om overgrep og avmakt. Boka har tre fortellerstemmer, der alle forteller sin historie om Yeong-hye. Vegetarianeren er på mange måter en voldsom historie, fortalt med stor ro og få fakter.


På randen av Vigeland av Roy Jacobsen

En liten bok om de store tingene i livet. Vi kommer tett på Roy Jacobsen og hans familie. Portrettet av moren, er vakkert, kort og elegant. Hun hadde en så gruoppvekkende oppvekst, at hun var på randen i hele sitt voksne liv. Men alt lyktes hun og mannen å skjule for sine barn, familie og venner. Dette er ei lita bok om Vigelandsanlegget og om Jacobsens egen familie. 


Om å skrive av Patti Smith

Patti Smith, punkmusikkens gudmor, er også en habil forfatter. I denne boka utforsker hun hva som ligger bak det å skape. Smith skriver godt og særlig gode er refleksjonene hennes om kunst, hverdag og det å være besatt, eller være helt opphengt i noe. Bortsett fra at boka ga meg en god leseopplevelse, ga den meg også lyst til å dra til Frankrike og lese bøkene til Patrick Modiano


Morsdag av Graham Swift

Som gammel dame ser Jane Fairchild tilbake på morsdagen i 1924. Hun forteller fra da hun var tjenestejente for en fin familie i England. Morsdagen tilbrakte hun sammen med Paul Sherringham, rikmannssønn, arving og hennes hemmelige venn og elsker. Dette er en lavmælt bok full av stille spenning. The Guardian skriver om boka: Morsdag er en heftig, filosofisk og presist observert roman om livet vi lever, og parallell-livene - parallellhistoriene - vi aldri vil få innsikt i.”


Sjasminmannen av Unica Zürn

Om å miste forstanden og kjenne dragningen mot galskapen. Forfatterens skildring av psykisk sykdom kryper tett på leseren. Forfatterens kjennskap til sykdom og innleggelse gjør dette til en svært troverdig og sterk historie. Beskrivelsene er både vonde og vakre. Som leser følger vi hovedpersonen inn i mørke, men vi skimter også lyset og håpet. Dette er ei tett, lita bok med mye innhold.


Vi dyra av Justin Torres

Oppvekstroman som gjør inntrykk! Boka er lita, men den inneholder mye. Vold, sult og fattigdom er dagligdags, tre brødre klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Vi dyra er en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Dette er intens lesing, og en spesiell leseopplevelse. Brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.


Forsvinne av Inghill Johansen

Inghill Johansen er en forfatter jeg er glad for å ha oppdaga. Forfatterskapet hennes er lite og bøkene hun har skrevet er små og velskrevne. Forsvinne handler om det som forsvinner. Om ting som stues vekk i en kjeller, om skrift som ikke blir lest og mennesker som reiser sin vei, som glemmes eller glemmer eller dør. Men boka handler også om det stikk motsatte: om minner som vekkes til live, om plutselige møter med dem du trodde var glemt og det handler om det som ikke vil forsvinne, uansett hvor mye vi prøver.


0 Kommentar

Siri anbefaler: Kjærlighet i koronaens tid

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 19. Mar 2020

Kjærlighet kommer i mange former, og kan være både vakker og vond. Her er noen av de fineste romanene jeg vet om som handler om forelskelse, kjærlighet og forhold. Du finner dem som e-bøker i Bookbites!


Elskere av Mattis Øybø

I mer enn 10 år har Mikkel og Anna møtt hverandre i skjul på et hotellrom i Oslo, for så å reise hjem til hver sin familie. Reglene er klare; de skal aldri ta kontakt med hverandre på telefon. Ingen tekstmeldinger. Ingen oppringninger. Det er fredagene som er deres. Helt til den dagen Anna ikke er mer. Det er fredag 22. juli 2011. Mens en hel nasjon er i sorg etter terrorangrepet, sørger Mikkel over Anna. Men Mikkel kan ikke vise frem sorgen sin, den er like hemmelig som forholdet deres var. Elskere er en bok om sorgens mange fasetter, og om kjærlighetens uransakelige veier. 


Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgisson

En liten kritikerrost roman som tok verden med storm. Hovedpersonen er den 90 år gammel sauebonden Bjarne som tenker tilbake på livet sitt, ikke minst på den skjønne Helga, som han aldri fikk. Han bestemmer seg en dag for å svare på brevet fra Helga som en gang for lenge siden ba ham flytte med henne inn til byen. Det har tatt ham lang tid å svare, og det er mange valg han må svare for. Det er en bok om det livet som aldri ble realisert og de valgene vi tar. Om det som kunne vært, men aldri ble. En utrolig fin bok fortalt i et vakkert, arkaisk språk. 


Og været skiftet og det ble sommer også videre av Pedro Carmona-Alvarez

En nydelig tittel på en utrolig vakker roman! Johnny er amerikaner, Kari er fra Oslo. De møtes i New York på slutten av femtitallet. De forelsker seg, gifter seg, får to jenter og lever et liv som de ønsker skal være som det er, for alltid. Men så skjer det verste som kan skje – begge jentene blir drept i en tragisk ulykke – og livet går i svart. Dette er en liten roman om de store tingene og de små tingene - om kjærlighet og savn og rotløshet, og det å vokse opp i skyggen av en tragedie.


Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

Da jeg oppdaget denne boka føltes det som å oppleve et jordskjelv - dypt rystende og vondt, men samtidig utrolig vakkert! Allerede fra starten forstår vi at denne kjærlighetshistorien ikke ender godt. Unnskyld handler om å være ung, naiv og nyforelsket. Om å forgude den eldre kjæresten som har svar på alt. Om å lage seg en boble og bygge seg en drøm sammen. Om de første uromomentene. Om en kjæreste som pakker alt inn i fine ord, sånn at man ikke lenger klarer å være sint, sånn at alt gir mening. Om en fasade som langsomt slår sprekker, om mørket som siver inn gjennom sprekkene og tar stadig større plass til man ikke lenger kan late som.


Hålke  av Helene Uri

I løpet av 7 dager i en liten leilighet i Oslo blir vi kjent med det aldrende ekteparet Ebba og Karl. Det er vinter, det er is og hålke overalt, og paret tenker at det er best å holde seg inne. De spiller Scrabble, de spiser opp maten de finner i skap og kjøleskap. Til slutt tar også kaffen slutt. Til slutt vil Ebba ut, men Karl nekter henne. Hålke er historien om dynamikken i et usunt forhold. Kan man elske noen som gjør deg vondt? 


Dager i stillhetens historie av  Merethe Lindstrøm

Det aldrende ekteparet Simon og Astrid har inngått en stilltiende pakt om å ikke snakke om fortiden. De har hatt et godt liv sammen i det store huset et sted i Bergen. Døtrene er voksne og forlengst flyttet hjemmefra. Simon er rundt 80 år og begynner å forfalle - han sier stadig mindre, og blir etterhvert helt taus og fjern. Mens Simon lukker seg mer og mer inne i seg selv, prøver Astrid å bryte ut av stillheten. Begge har de ting de skjuler, og familiehemmelighetene kaster mørke skygger over forholdet dem imellom og til døtrene. Fortellingen om Simon og Astrid traff meg rett i hjerterota. Den er både sår og vakker på samme tid. 

0 Kommentar

Powered by: Bloc