Bøker lest i 2019; #48

Postet av Sigrid Pedersen Tjønnøy den 29. Sep 2019

Klassen av Marte Spurkland

Forlagets omtale: Klassen - fortellinger fra et skoleår følger et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. 

Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å bli til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn. I kjernen av hennes virke står målsettingen om å gjøre ungdommene til ”gagns mennesker”.


Denne boka kom jeg vel egentlig over ved en tilfeldighet, i Storytel-appen, men du verden, så godt det er å ha lest den. Den traff meg gang på gang på gang mens jeg leste den, fordi jeg kjente meg så utrolig godt igjen. De elevene jeg har fått lov til å møte gjennom de siste fire årene som lærer i videregående, er nokså forskjellige fra Anettes elever, men likevel så like. 18-åringers utfordringer er gjerne de samme, - om de er oppvokst i det tokulturelle, som ungdommene i boka, eller om de er oppvokst med et bein i primærnæringa, og et bein i den globale påvirkninga de møter i hverdagen. 

Ungdom er ungdom! Flott ungdom! Ungdom som byr på seg sjøl, som kan få meg tankefull, eller få meg til å le hjertelig. De forgyller dagene. Andre dager får de dagene til å kjennes tunge og vanskelige. Hvordan går veien videre nå? Men til tross for, og på grunn av, alle de gode og vanskelige dagene, får de meg rørt og takknemlig, når det er tid for dem å gå videre. 

Noe av det beste med denne boka, er at jeg oppdaget at det er flere lærere som meg, som Anette. Lærere som av og til tenker at vi nok strekker oss for langt, og gir elevene litt for mange sjanser. Lærere som får betalt når elevene kan avslutte skolegangen som "gangs mennesker". 💓

ANBEFALES! Kanskje spesielt for dem som ikke er så heldige å oppleve sånne ting i hverdagen.

Dette ble ebok nummer 11 i år, og den andre boka fra virkeligheten. 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.