Det spiller ingen rolle hva du leser

Postet av ReadingIsLit den 10. Okt 2019

Da jeg jobbet i bokhandel og kunder spurte hva jeg leste ble de ofte skuffet over svaret. Jeg leser for det meste ungdomsbøker og grunnene er mange. For det første er det disse bøkene jeg synes det er enklest å identifisere meg med, jeg er fortsatt ganske ung tross alt. Men den viktigste grunnen er at ungdomsbøker i dag kritiserer viktige ting ved samfunnet som romaner for voksne ikke lenger gjør. Ja, selvfølgelig gjør noen det, men ungdomsbøkene er stemmen for alt det vonde som skjer i en tenåring eller ung persons liv. Det er mye moral og etikk gjemt i disse bøkene og man kan lære så mangt. Jeg synes ofte at ungdomsbøker er derfor mer interessant å lese enn voksne bøker hvor enda et mord har blitt begått eller hvor en person er plassert i et trekantdrama.

Det jeg ønsker å fortelle dere nå er at det spiller ingen rolle hva du leser så lenge du leser! Og ikke døm personer ut i fra hva de liker å lese. Hvis jeg skulle gjort det ville mine foreldre vært sosiopater fordi alt de leser om en mord (sårri mamma og pappa).

Det samme gjelder dere foreldre som er bekymra fordi barnet deres ikke leser bøker som er beregna for deres alder. Det viktigste er at de leser og ikke mister leselysten - noe de fort kan gjøre om de blir presset til å lese noe som de ikke synes er interessant. Jeg mista leselysten selv da jeg var mindre fordi jeg fikk bøker som "Sofies verden" i en alder av 10 og "Et helt halvt år" da jeg var 15. Dette var ikke mine typer bøker, jeg foretrakk magi og dystopi! Og det er helt greit, fordi karakterene fra disse bøkene har lært meg mye. Da jeg skulle anbefale bøker for barn i butikken la jeg mer vekt på hva barna ville ha fremfor hva foreldrene ønsket at de skulle lese. Dette sørget for at de ofte kom tilbake og ville ha mer lignende de bøkene jeg anbefalte.

Husk at vi alle forskjellige, vi liker forskjellige ting og vi utvikler oss i forskjellige tempo. Derfor er det viktig at du finner din type bok! Om du er 50 år og foretrekker å lese fantasybøker for ungdom så gjør du det! Om barnet ditt på 12 heller vil lese Detektivbyrå nummer 2 så la han gjøre det! Det viktigste er at dere leser det dere synes er gøy, ikke hva alle forventer at dere skal lese. Man vil oppdage flere sjangre og andre bøker etterhvert, det er ingen grunn til å haste.


5 Kommentarer

Kommentarer

 • Marie Hagen

  NETTOPP!!!! Så sant! Blir så irritert når folk sier at tegneserier ikke er godt nok! GRRRR

  10 oktober 2019
 • June Natalie Sørlie

  I know, det er så teit! Jeg leser ikke tegneserier selv, men synes absolutt at det gjelder som lesing! haha

  10 oktober 2019
 • Line Skori

  Helt enig.. jeg er 30 og leser nesten bare barne og ungdomsbøker... opplever ofte at folk ser litt ned på det.. tror jeg leser alt fordi jeg blogger. Og blir helt oppgitt over jeg ikke har lest alle mulig gamle klassikere.. men det fenger meg bare ikke 😊 Og pappa lærte meg altid at du kan gjøre akkurat det du vil selvom folk synes det er litt barnslig. Hilsen hun som har sett på Disney Channel med pappa i en alder av 25 😂👍😁

  11 oktober 2019
 • June Natalie Sørlie

  Disney Channel er helt innafor Line og ikke minst barn- og ungdomsbøker! Støtter deg helt! Noen sjangre er man bare mer glad i enn andre :)

  11 oktober 2019
 • Ida Marie Bråthen

  Såå sant! Det viktigste er at man leser 😍

  11 oktober 2019
 • Bokliker

  Jeg er også glad i barnebøker,spesielt bøkene til Astrid Lindgren. Men jeg leser masse forskjellig.

  11 oktober 2019

Logg inn for å skrive en kommentar.