Har jeg alltid vært en bokorm?

Postet av Karianne Krogstad den 20. Okt 2019

I barndommen og i ungdomsårene leste jeg en del bøker, men langt fra det nivået jeg ligger på i voksen alder. Siden jeg sluttet på videregående har jeg ikke lest noe særlig, så derfor er det ikke rart at jeg for et par år siden gjenopptok lesingen og leste veldig mange bøker i løpet av 2018. Siden videregående har jeg hatt mye å ta igjen på lesefronten. Sulten etter ord, bøker og nye leseropplevelser ble ikke stilt på lange tider. Det gjorde meg nok frustrert og fattig på opplevelser i hverdagen. Godt jeg tar behovene mine på alvor, kan du si. Det er ikke for sent å skape en ny begynnelse. I grunn kan jeg ikke skryte på meg å ha lest tusenvis av bøker så langt i livet. Det er mye jeg har gått glipp av. Ei jente på barneskolen, som senere ble min venninne på ungdomsskolen, var en skikkelig lesehest. Hun var kjent for å lese mange bøker, og hun leste fort unna store mengder sider. Hun var spesielt glad i fantasy-sjangeren, og lånte helst bokserier som Ringenes Herre, Harry Potter og Sagaen om Isfolket. Jeg kan huske at jeg så opp til henne.

Leselysten min har gått opp og ned i årenes løp, men nådde en topp da jeg gikk på videregående skole, for det var rundt den tiden jeg lærte nynorsk og skjønte at det ikke var så ille som de andre elevene skulle ha det til. I tillegg leste jeg faglitteratur om psykologi grunnet egen interesse for emnet. Jeg fikk i oppgave å lese flere bøker på nynorsk, og det syntes jeg var stas. Jeg endte opp med å lese flere bøker utenom pensum. For eksempel Ringdrotten. Jeg syntes at boka var sjarmerende på grunn av oversetterens geniale trekk: orkene, menneskene, alvene, hobbitene, dvergene og så videre har ulike dialekter. Det gjorde leseropplevelsen til noe helt spesielt. En stund etter at jeg hadde lest ferdig Ringdrotten leste jeg Ringenes Herre på engelsk, og jeg må si at jeg foretrekker førstnevnte. Jeg selger heller originalen på engelsk av Tolkien fremfor å selge Ringdrotten oversatt av Eilev Groven Myhren. 

Tidligere hadde jeg lært litt nynorsk i forbindelse med ungdomsskolen, men siden alle elevene klaget og påsto at nynorsk var kjempekjedelig og bortkastet tid, så ble jeg påvirket av stemningen i klasserommet, og dermed endte jeg opp med å ikke gjøre mitt beste i faget. Holdningene til nynorsk fra medelevene mine satte en demper på stemningen, og derfor ble ikke læreutbyttet av faget særlig stort den gang. På videregående fikk jeg god tid på meg til å lese og skrive nynorsk. Vi lærte om Ivar Aasen og arbeidet hans med å skape et skriftspråk basert på ulike dialekter her i landet. Vi fikk også høre om reisene han foretok i løpet av årenes løp, om bakgrunnen og livet hans. Språkhistorie og mer fokus på dialekt var rett i blinken for min del. Det var spennende. I perioden på ett år (jeg gikk påbygning hvor vi fikk karakter i bokmål og nynorsk) leste jeg Skråninga av Carl Frode Tiller, Fuglane av Tarjei Vesaas, Hobbiten, eller Ditut attende og Ringdrotten. Jeg endte opp med å forbedre karakteren min i nynorsk. På ungdomsskolen fikk jeg 3. På videregående fikk jeg 4. Det ga en følelse av mestring og økt leselyst.

En fordel jeg har hatt med meg hele veien, er interessen for språk, dialekter og tilhørende tema. Har bestandig foretrukket språkfag og gjort det godt i fag som engelsk og norsk. Jeg og et par venninner meldte oss inn i TL-klubben på barneskolen, så jeg ble introdusert til flere bøker som tok for seg kjærlighet, spenning, skrekk, mysterier og krim. Likte spesielt bøkene i kategorien spenning, mysterier og grøss/skrekk. Eller har jeg flere gode leseropplevelser fra barndommen og ungdomsårene. Det hendte at mamma og pappa leste høyt for oss. Det gjaldt for eksempel Bukkene Bruse og Brødrene Løvehjerte. På hytta pleide jeg å lese en del bøker, og en av mine beste leseropplevelser i så måte var møtet med Caroline av Neil Gaiman. 

Jeg har i alle årene foretrukket å lese enkeltbøker foran bokserier og trilogier. Bokserier og krim har jeg en høyere terskel for å gå inn i med et åpent sinn. Det finnes forferdelig mange krimbøker der ute, og jeg blir ikke videre inspirert til å ta fatt på bøkene i kategorien der. Mye fordi flere emner går igjen, at det kan være vrient å kombinere handling med god dialog (kvalitet foran kvantitet), og at det meste er blitt skrevet fra før av. Du har det klassiske: detektiv, mordgåte, seriemorder, voldtekt, drap, terror med mer. Tenker i baner som lettvint underholdning, regisserte scener, lite fantasi, lite nytenkning og innovasjon. Lite fargerikt språk (ja takk til rike beskrivelser og et stort ordforråd).  Ja, her har du fordommer på rekke og rad. Hvilke krimbøker skiller seg ut blant den store massen? Vil du fortelle meg det? 

Kan hende vegringen min mot bokserier skyldes fordommen min om at serier blir dårligere desto lengre de pågår. Det varierer fra serie til serie, og så er det gjerne slik at en har et par favorittbøker fra hele serien. Kvaliteten kan såvisst sprike. Dårlig, middels, god, fantastisk. Ellers innrømmer jeg glatt at jeg har lest lite science fiction og fantasy, men jeg er spesielt glad i science fiction hva gjelder film, så det kan hende at jeg på sikt finner enkeltbøker eller serier som imponerer meg stort. Jeg liker for eksempel Flowers for Algernon av Daniel Keyes, så der har du en referanse å gå etter. På barneskolen og ungdomsskolen leste jeg noen serier som W.I.T.C.H. (tegneserie og tilhørende bokserie), Svein og Rotta, Den Onde Greven. I tillegg til enkeltbøker og bokserier leste jeg flere fagbøker om asperger syndrom, for jeg ble diagnostisert da jeg var rundt 11-12 år gammel. Måtte lese meg opp på hva det hele gikk i og innebar for min egen del. Gjerne anbefal meg bokserier innen kategoriene science fiction og fantasy, så skal jeg gi de en ærlig sjanse.


2 Kommentarer

Kommentarer

  • Sindre

    Fantasy sjangeren så anbefaler jeg The Name of the Wind og The Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss

    31 oktober 2019
  • Sindre

    Flere tips til fantasy sjangeren se på https://www.fantasybookreview.co.uk/

    04 november 2019

Logg inn for å skrive en kommentar.