Look to Bergen!

Postet av Per Lund den 17. Des 2019


Jeg elsker Bergen! Og det til tross for at jeg aldri har satt mine føtter der.       

Du som heller ikke har vært der før, prøv og lukk øynene og si: Lille Lungegårdsvann!  Kjenner du duften av det Japanske kirsebærtreet som står i blomst? Hører du raslingen av springvann? Hører du svaner og ender som småkjekler om brødbitene du indolent kaster ut til dem mens du dypper tærne i vannet?    Det er som å suge langsomt på en fløtekaramell.                                  Hva mer lokker Bergen med? Jo, Bryggen, Trollhaugen, Wesselstuen, Schøtstuene, Nordnesparken, Ulriken, Sissel Kyrkjebø, Fana, Nystemten, Buekorps, til og med et utested som har Spellemannsprisen som dørhåndtak!

Hvorfor denne pasjonen? Undrer sikkert du. Vel, som ung hadde jeg allerede lest noen bøker om en viss privatdetektiv, (som jeg skal omtale senere i teksten), men den virkelige store kjærligheten oppsto i 1994 da jeg kom over boken «Mord i festspillbyen» av Nina Sandvik Kristensen og Anne Gullestad, utgitt i 1959.

Boken er, til tross for at den er en kriminalroman, en eneste stor turistbrosjyre for Bergen. Og jeg siterer fra vaskeseddelen på boken: «Festspillbyen – det er selvfølgelig Bergen. Byen som i de internasjonale ukers tid er velsignet med Sydens sol og varme, med et babel av fremmede tungemål, med en bedøvende duft fra skoger av kjempemessige rhododendron og flammerøde hagtornalleer. Og i denne by og i denne tid skjer et mord!»

I den siste romanen til Agnes Ravatn; «Dei sju dørene», er også mye av handlingen lagt til Bergen. Jeg skal ikke røpe noe av handlingen, men tenk dere hvor privilegerte innbyggerne der er som har Grieghallen som sin helt egen fritidsklubb! 

Karl Ove Knausgård har også lagt handlingen i en av «Min kamp-bøkene» til Bergen. I farten kommer jeg ikke helt på hvilken av dem det var. Jeg husker en drøm jeg hadde (eller var det kanskje et mareritt?!): Vi var en liten gjeng som var på besøk i Bergen. Som reiseguide brukte vi overnevnte bok av Knausgård.  Vi småløp rundt i byen mens vi febrilsk bladde i boken. Og slik jeg husker det, så fant vi ikke ett eneste av de stedene vi lette etter. 

Vi må ikke glemme høvdingen sjøl: Gunnar Staalesen.  Til tross for at Varg Veum drikker Simers Aquavit av kjøkkenglass, holder jeg meg til de små snapseglassene. 

Så hvis du ikke har besøkt byen ennå, så vil jeg anbefale deg å starte med å finne frem «Mord i Festspillbyen», sette deg godt til rette i godstolen og kanskje finne frem noe godt å ha i glasset. Avslutningsvis siterer jeg fra boken: «For en glimrende anledning du gir oss til å la en flaske springe!»


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.