Jeg forbanner tiden selv

Postet av Per Lund den 20. Mar 2020

På slutten av forrige århundre skulle Dagbladet fornyes - de skulle være i tiden og dermed satte de av to sider hver fredag hvor man kunne skrive tøysete leserinnlegg. Disse debattsidene het :sterke meninger. Det skulle liksom være litt vovet med denne spesielle tegnsettingen. Uansett, det som var mest gjevt med debattsiden, var at hvis du fikk innlegget ditt på trykk, så fikk du en kompaktdiskett med favorittensemblet ditt (eller et annet orkester). Grunnen til at jeg ripper opp i dette nå, er at jeg kom til å tenke på et av leserinnleggene da jeg leste denne kritikerroste romanen til Per Petterson. Årstallet husker jeg ikke, men det må være nærliggende å tro at det kan ha vært i 2008 eller i 2009 og leserinnlegget var (fritt etter hukommelsen) omtrent slik:

EN ROMANTITTEL BLIR TIL
Per Petterson: Hvordan går det?
Ari Behn: Jeg forbanner tiden
Per Petterson: Jeg forbanner tiden selv

Jeg burde kanskje ha avsluttet omtalen av boken der, men jeg må få lov til å si et par ting til mens jeg har din oppmerksomhet: Først må jeg få lov til å komme med et sitat fra boken: "Himmelen gjør ingen forskjell hadde jeg også lest. Den handlet om en racerkjører og kvinnen han elsket som hadde tuberkulose og nå holdt til i et sanatorium han stadig vekk besøkte oppe i de sveitsiske alpene. Bella Vista, het sanatoriet. Nesten alle bøkene til Remarque hadde en kvinne med tuberkulose. Egentlig var jeg litt lei det."
Til slutt vil jeg komme med et vennskapelig tips som overhodet ikke er ment som noen slags form for kritikk: Om du skulle bli fristet til å lese denne boken på stranden (eller en annen bok) - ikke bruk sand som bokmerke. Da er det fort gjort at det drysser ut over brystpartiet til nestemann som skal lese boken. :-)


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.