Smått og godt- det er ikke størrelsen det kommer an på

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 23. Mar 2020

Størrelsen er sjelden avgjørende for om ei bok er god. Personlig foretrekker Hilde de korte litt komprimerte bøkene med mye innhold. De du leser på en kveld, men som ofte varer i lang tid. Her en noen av hennes favoritter.


Charlotte av David Foenkinos

Vi får historien om den tysk-jødiske maleren Charlotte Salomon. Sentralt i boka står hennes eget verk Liv? eller teater?. Et verk skapt i eksil i Frankrike, der hun maler og skriver sin historie. Charlotte er fascinerende lesning om en svært talentfull kunstner. Som eneste jøde får hun plass på kunstskolen i Berlin. Foenkinos skildrer Charlottes liv med korte setninger og et knapt språk. Dette styrker historien om livet til ei ung dame, en familie og et folk. En vond og vakker bok som er verdt et bekjentskap.


Vegetarianeren av Hanh Kang

Etter en blodig drøm slutter Yeong-hye å spise kjøtt. Til familiens og ektemannens store fortvilelse spiser hun stadig mindre. Boka er merkelig vakker. Vi får en historie om begjær og avsky, galskap og besettelse, om overgrep og avmakt. Boka har tre fortellerstemmer, der alle forteller sin historie om Yeong-hye. Vegetarianeren er på mange måter en voldsom historie, fortalt med stor ro og få fakter.


På randen av Vigeland av Roy Jacobsen

En liten bok om de store tingene i livet. Vi kommer tett på Roy Jacobsen og hans familie. Portrettet av moren, er vakkert, kort og elegant. Hun hadde en så gruoppvekkende oppvekst, at hun var på randen i hele sitt voksne liv. Men alt lyktes hun og mannen å skjule for sine barn, familie og venner. Dette er ei lita bok om Vigelandsanlegget og om Jacobsens egen familie. 


Om å skrive av Patti Smith

Patti Smith, punkmusikkens gudmor, er også en habil forfatter. I denne boka utforsker hun hva som ligger bak det å skape. Smith skriver godt og særlig gode er refleksjonene hennes om kunst, hverdag og det å være besatt, eller være helt opphengt i noe. Bortsett fra at boka ga meg en god leseopplevelse, ga den meg også lyst til å dra til Frankrike og lese bøkene til Patrick Modiano


Morsdag av Graham Swift

Som gammel dame ser Jane Fairchild tilbake på morsdagen i 1924. Hun forteller fra da hun var tjenestejente for en fin familie i England. Morsdagen tilbrakte hun sammen med Paul Sherringham, rikmannssønn, arving og hennes hemmelige venn og elsker. Dette er en lavmælt bok full av stille spenning. The Guardian skriver om boka: Morsdag er en heftig, filosofisk og presist observert roman om livet vi lever, og parallell-livene - parallellhistoriene - vi aldri vil få innsikt i.”


Sjasminmannen av Unica Zürn

Om å miste forstanden og kjenne dragningen mot galskapen. Forfatterens skildring av psykisk sykdom kryper tett på leseren. Forfatterens kjennskap til sykdom og innleggelse gjør dette til en svært troverdig og sterk historie. Beskrivelsene er både vonde og vakre. Som leser følger vi hovedpersonen inn i mørke, men vi skimter også lyset og håpet. Dette er ei tett, lita bok med mye innhold.


Vi dyra av Justin Torres

Oppvekstroman som gjør inntrykk! Boka er lita, men den inneholder mye. Vold, sult og fattigdom er dagligdags, tre brødre klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Vi dyra er en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Dette er intens lesing, og en spesiell leseopplevelse. Brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.


Forsvinne av Inghill Johansen

Inghill Johansen er en forfatter jeg er glad for å ha oppdaga. Forfatterskapet hennes er lite og bøkene hun har skrevet er små og velskrevne. Forsvinne handler om det som forsvinner. Om ting som stues vekk i en kjeller, om skrift som ikke blir lest og mennesker som reiser sin vei, som glemmes eller glemmer eller dør. Men boka handler også om det stikk motsatte: om minner som vekkes til live, om plutselige møter med dem du trodde var glemt og det handler om det som ikke vil forsvinne, uansett hvor mye vi prøver.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.