Boktips for ungdom: LHBT-opplevelser

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 26. Mar 2020

Kjærligheten er for alle! Her er en liste som feirer kjærligheten innenfor LHBT-miljøet på både godt og vondt. LHBT-personer er fremdeles en undertrykt gruppe i mange land, og derfor trenger de absolutt mer representasjon i litteraturen. Kanskje spesielt innenfor ungdomslitteraturen, der mange er i en posisjon hvor de fremdeles leter etter sin plass i verden. Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.

Simon og homosapiensagendaen av Becky Albertalli

Simon prøver å finne ut hvem han er og hva han leter etter. Men når en av hans e-poster til gutten Blue havner i gale hender, blir ting komplisert. Fordi det å falle for Blue er en big deal. Ikke minst når han blir forsøkt presset av Martin, som truer med å fortelle alle om Simons forelskelse. Simon er ikke offisielt homofil. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den sjarmerende gutten han aldri har møtt.
Rett og slett en veldig vakker bok om å finne seg selv og å være forelsket. Boka er også filmatisert.


Fordelen med ulykkelig kjærlighet av Becky Albertalli

Molly Peskin-Suso er 17 år, ukysset og frustrert. Cassie, den lesbiske tvillingsøsteren og Mollys rake motsetning, har derimot stadig nye forhold. Dessverre har det ikke vært like lett for Molly. Da omsider drømmegutten er innen rekkevidde, har følelsene hennes brått tatt en annen vending. Plutselig har hun begynt å få forvirrende følelser for nerden Reid. Nei, kjærligheten er ikke lett, og særlig ikke første gang.
Ei god bok de aller fleste kan kjenne seg igjen i!


Jenta fra Mars av Anna Woltz

Evert som blir født som gutt, men føler seg som en jente. Dette er en sann historie om Everts kamp for å bli Evy. Historien er så levende fortalt at man som leser er nødt til å identifisere seg med hovedpersonen, enda situasjon hennes er så annerledes enn noe de fleste kjenner.
Dette er en bok om viljestyrken til å kjempe en kamp både mot seg selv og mot sine nærmeste omgivelsers fordommer, uforstand og uvitenhet.


Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Jens er redd for mye, blant annet å drite seg ut, vann og blod. Edor, derimot, er ikke redd for noe. Han er kul. Edor er sammen med Beate, øver inn nye skatetriks, bader naken med Celia, kliner med Mariell på fryserommet på Burger King. Så møter Edor Jens. Edor synes Jens er kul, for han har egen motorsykkel, og han får sitte bakpå. Edor trenger ikke hjelm, han er ikke redd for å dø. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen hans.
Den altoppslukende kjærligheten kan være både håpløs, ulykkelig, vond og fantastisk på en gang.


Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt

Klara er ikke forelsket i Mathias, slik alle tror, men i den to år eldre nabojenta Sofie. Mathias og Klara har blitt kjærester mest fordi det er blitt så mange par i klassen, og fordi Mathias foreslo det. Men Klara vil noe annet. Hun drømmer om å bli tatt ut til kretslaget i fotball. Hun drømmer om å si ting rett ut, uten å bry seg om hva andre måtte mene. Men mest av alt drømmer hun om Sofie. Samtidig har Klara begynt å gli bort fra foreldrene, bort fra den barnerollen de ser henne i.
Fin bok om å vokse opp, finne seg selv og stå imot fordommer.


Bare du av Anna Ahlund

16 år gamle John forelsker seg i den to år eldre Frank. Frank er dessverre allerede opptatt med Caroline, storesøsteren til John. Og Caroline er vant til å få det som hun vil. John er vant til å gi seg, men det har han ingen planer om denne gangen. Dessuten har Frank sin egen vilje, i tillegg til et knust hjerte i bagasjen, noe som ytterligere kompliserer tingene.
En romantisk og rørende historie. Boka inneholder også erotiske skildringer uten at det er smakløst.


Jeg er så jævla easygoing av Jenny Jägerfeld

Joannas hjerne er som et tivoli i høysesongen, en analog twitter. Man kan også kalle det ADHD, og så lenge Joanna tar medisin, er det ikke noe særlig problem. Men når pengene hun tjener på å selge kondomer utgått på dato ikke strekker til, trøbler hun det skikkelig til for seg. Men selv det å bli truet på livet er ingenting sammenliknet med det å være forelsket i Audrey.
Skrivestilen her er skarp, fartsfylt og ekspressivt!


Leons hemmelighet av Tor Fretheim 

Leon får en kinobillett av en ukjent gutt. I salen blir de sittende ved siden av hverandre å prate. Det skjer ikke mer enn det. Men Leon merker at noe har skjedd. Han klarer ikke å glemme gutten, og leter etter ham. Ved en tilfeldighet møtes de igjen. Det er tydelig at broren til gutten ikke vil at de to skal ha kontakt. Men Leon er fortsatt nysgjerrig på Bendik. Hos Leon dukker det opp mange nye følelser som han ikke skjønner eller har tenkt på før, at han forelsker seg i gutter.
Tanker og følelser er det mest sentrale i denne boka, men den er likevel lettlest, kort og fin.


Gresshoppejungel av Andrew Smith

Denne boka er listens wildcard, og helt annerledes enn de andre. Men den er også kanskje en av de beste fordi den er så bisarr. Austin er bestevenn med Robby (som er homofil) og kjæreste med Shannon, og Austin er like forelsket i dem begge. Men når Austin og Robby ved et uhell knuser et glass med et farlig virus, trues verden av en ustoppelig hær av to meter høye knelere. Plutselig må de stå sammen om å redde verden.
Dette er en spennende og godt skrevet bok med noen groteske innslag og god dose svart humor.


Kommentarer

— Guest
Captcha