Stanget av Enhjørningen

Postet av Per Lund den 30. Mar 2020


Jeg benytter meg av en overskrift i Bernhard Borges ånd og spør som Maria Gripe ville ha spurt: "Var det en tilfeldighet? En slump"

Før jeg går videre, må jeg forklare overfor leseren at følgende tildragelse hendte på en hyttetur lenge før internettet ble allemannseie. En avis med programblad hadde jeg heller ikke for hånden. Vel, med de opplysningene som bakteppe fortsetter jeg historien: 

For ca. 30 år siden eller mer, hørte jeg slutten av en novelle på NRK P2. Jeg fikk ikke med meg hverken tittel eller forfatter, jeg visste vel egentlig heller ikke at det var en novelle. Det kunne jo like gjerne ha vært et utdrag fra en roman. Uansett, 30 år senere, tilbragte jeg en silde aften på Vestby bibliotek. Av gammel vane pleier jeg alltid å raske med meg en haug bøker når jeg først er der. Denne gangen havnet blant annet "Noveller i utvalg" av W. Somerset Maughan i denne haugen. Hvorfor det ble denne boken, vet jeg ikke, for omslaget var gult med en sort tegning på av en mann, noen trær og noen hus i bakgrunnen. Det var ikke akkurat Harald Damsleth over omslaget for å si det sånn – som for øvrig er min favoritt. Uansett, jeg startet bakerst i boken med den novellen som virket mest spennende. Etterhvert hadde jeg plutselig lest nesten hele boken. Til slutt skulle jeg lese novellen "En sjelden skatt". Halvveis begynte jeg å tenke "dette her virker da veldig kjent!" Og tror du ikke det var denne novellen jeg hadde hørt slutten av for mer enn 30 år siden da?!

Og jeg spør igjen: «Var det en tilfeldighet? En slump.»


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.