Boktips for ungdom: Tankevekkende omstendigheter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 31. Mar 2020

Alle mennesker er forskjellige. Vi har alle våre problemer. Noen har en vanskelig situasjon hjemme, møte med stigmatiseringer, en diagnose eller annen form for annerledeshet i en tilværelse som tilsynelatende er helt lik for alle andre. Her er en liten liste med anbefalinger der det kanskje er noe du kan kjenne deg igjen i, eller bare få en god leseopplevelse. Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.

Skilpadder hele veien ned av John Green

Aza forsøker å være en god venn, en god datter, en god student, og kanskje til og med en god detektiv fordi det er et mysterium som skal løses, men samtidig må hun leve med alle de kaotiske tankene i sitt eget hode.
Dette er en historie om kjærlighet, indre styrke og et livslangt vennskap. Samtidig gir den også et innblikk i hvor hemmende og utfordrende det er å leve med OCD, eller tvangstanker, og hvor mye det styrer en persons liv.

Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge av Liv-Marit Weberg

Venninnene til Weifa påstår at hun mangler en del egenskaper mennesker trenger for å leve gode liv. Men Weifa er ikke enig i at hun må leve annerledes. Særlig når man er jente mener venninnene at det er viktig å følge noen regler. Men Weifa er ikke sikker på om det er hun som trenger hjelp. Hun tar for seg påstand for påstand, og forklarer hvorfor venninnene tar feil og hvordan det egentlig er dem det er synd på.
Dette er en lettlest og ironisk-humoristisk analyse av dynamikken i en fullstendig dysfunksjonell jentegjeng.

Fri av Juno Dawson

Når sosietetsjenta Lexi Volkov nesten dør av en overdose, tror hun at bunnen er nådd. Hun tar feil. Hun treffer bunnen når hun blir tvunget til å dra på en eksklusiv rehab. For Lexi og alle de andre på dette stedet er det kun en vei opp. Mens hun møter sine egne demoner, oppdager Lexi at kjærligheten er det mektigste dopet av dem alle. Og det er ikke enkelt å holde seg ren.
Dette er en sterk historie om avhengighet, kjærlighet og fortvilelse.

Primitive Pungdyr av Arne Svingen

Dick har bestemt seg for å sette rekorden over alle rekorder. Han skal bli den mest negative personen i verden. Ideen er både nyskapende, genial og ikke minst utrolig vanskelig å gjennomføre. Dick, Jønna og Vilde opplever noen dager som nesten forandrer menneskeheten.
Dette er en humoristisk fortelling om store ideer, møter som ikke skal finne sted og en fest som skal bli en historisk begivenhet.

Sola er også en stjerne av Nicola Yoon

Her møter vi Natasha og Daniel, som har veldig forskjellige syn på livet. Natasha forholder seg til vitenskap og fakta. Fakta: Familien hennes skal deporteres fra USA om få timer. Daniel er en evig romantiker som følger hjertet. Når de møtes i New York gjør Daniel alt han kan for at Natasha skal falle for akkurat ham, mens Natasha prøver å redde familien sin.
Lettlest, men ikke lett. Søt, men ikke klissete. Boka er også filmatisert.

En nesten endelig liste over verste mareritt av Krystal Sutherland

Esthers familie er uvanlig. Alle i familien har hver sin fobi. Esther er derimot ikke redd for noe, men det er fordi hun unngår heiser, åpne plasser, folkemengder, kjæledyr, fugler, nåler, frisører, dukker og speil. Men når Esther gjenopptar kontakten med sin gamle klassekamerat Jonah, blir hun utfordret. Hver uke må de jobbe seg gjennom femti av verdens mest vanlige fobier. Fallskjermhopping, ridning, røkte bier, snakke offentlig og reptiler – de vil prøve alt. Men snart blir disse aktivitetene det eneste som holder dem fast ved virkeligheten og hverandre.
En sterk og godt bok om frykt og mentale lidelser.

The hate U give av Angie Thomas

Seksten år gamle Starr lever i to verdener – det fattige nabolaget hvor hun er født og oppvokst og den snobbete videregående skolen i forstaden. Balansen mellom disse to blir snudd på hodet når Starr er det eneste vitnet til at hennes beste venn Kahlil blir skutt av en politimann. Det Starr sier om hendelsen kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare.
Romanen er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, og er en historie om fordommer og kampen for rettferdighet. Boka er også filmatisert.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.