Boktips: Blanda drops

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 2. Apr 2020


Her er et utvalg av Hannes favoritter. Du finner dem alle i BookBites. Noen er nye av året, mens andre er utgitt for en god del år siden.
Kanskje alle bøkene har alvorlige temaer, men ikke la deg skremme av det.

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake : Carls bok av Naja Marie Aidt

Hvem skulle tro at en bok om døden kunne være så uendelig vakker og gripende?
Aidt viser gjennom dagboken, gjengivelser av dikt, samtaler med andre mennesker hvordan hun gjør et forsøk på å fatte det vonde ved å ha mistet en sønn. Hun har et bevisst forhold til språket som gjør leseropplevelsen helt spesiell. En bok du må lese langsomt.

Pike med perleøredobb av Tracy Chevalier

Den nederlandske maleren Jan Vermeer har malt et bilde som henger på kunstmuseet Mauritshuis i Haag. Forfatteren Tracy Chevalier ble inspirert av dette maleriet til å skrive en roman fra 1600-tallets Nederland. Du får en nydelig kjærlighetshistorie og samtidig et tidsbilde om hvordan livet var på den tiden. Romanen forteller om en jente som kommer til Vermeer som tjenestepike, jenta har et blikk for estetikk og farger og det utvikler seg til et følelsesmessig forhold mellom de to.

Svarthuset av Peter May

Jeg har lenge prøvd å lese kriminalromaner uten å bli særlig engasjert. Men så oppdaget jeg Lewis-trilogien av Peter May og leste alle tre i ett strekk. Handlingen foregår på øygruppa Hebridene utenfor Skottland. Innimellom krimgåten får du en oppvekstroman som er brutal og rørende skildret. Vi følger etterforskeren Fin Macleod gjennom hele oppveksten, sentralt i skildringen  er også hele miljøet, kjæresten Marsaili og skolekameratene rundt ham. Du kjenner lukten av hav, og ser for deg det ville og vakre landskapet mens du leser.

Hendelser ved vann av Kerstin Ekman

Romanen mottok Nordisk Råds litteraturpris i 1994. En St.Hanskveld tidlig på 70-tallet kommer lærerinnen Annie Raft til en fjellandsbygd i Nord-Sverige. Hun skal til et kollektiv der hun skal bo sammen med kjæresten Dan. Det skal skje et dobbeltdrap i landsbygda og det skal sette sitt preg på miljøet i mange år. Mange har ting å skjule og bærer på hemmeligheter. Men fortiden kommer langsomt tilbake. Boka er spennende som en kriminal. Vi følger historien fra flere vinkler, den er detaljrik og du må bruke tid på den. Boka er planlagt som serie fra Sveriges TV.

Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg

Hovedpersonen i boka er 35 år, hun er frivillig barnløs og den siste i gjengen. En kan ikke ha fylt tretti, ha vært i et forhold i 8 år, uten å bli spurt om du har tenkt å få barn. Strømsborg trekker oss inn i ulike vurderinger underveis, på en klok og reflekterende måte. Hun skriver på en direkte og nær måte slik at vi kommer tett på hovedpersonen. Du kan være glad i barn uten å ønske deg dine egne, hvorfor tenker alle at det er en form for egoisme? Strømsborg skriver om unge mennesker i alle bøkene sine, men har noe å si til alle aldre.

Armunita av Donatella Di Pietrantonio

Når hun bare er noen måneder gammel, blir Arminuta sendt til sin onkel og tante, hvor hun vokser opp i den troen at de er foreldrene hennes. Boka starter når Arminuta er 13 år gammel, da blir hun sendt hjem igjen til sine biologiske foreldre. Hun har til nå hatt en trygg oppvekst med kjærlige foreldre og velstand. Nå møter hun en familie hvor det er stor fattigdom, mange søsken, lite mat, møkkete og trangt. Den eneste hun finner samhørighet med er Adriana, lillesøsteren som hun deler seng med. Arminuta strever med å forstå hvorfor moren hennes har gitt henne bort, og sakte avdekkes det hva som har skjedd. Fra samme miljø som Elena Ferrante, men dette er en kort og konsentrert liten roman.

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

Historie om et ekteskap er fortellingen om et moderne samliv. Et ektepar som lever sammen, deler et godt liv, helt til de ikke gjør det lenger. Boka er skrevet på en original måte, skrevet av mannen, men gjennom kvinnens øyne. Allerede starten i boka røper at noe er forbi. Tittelen forteller at dette er  én del av historien om hvorfor det ble brudd, det er ikke den eneste. Forfatteren ble beskyldt for å bruke for mye av sin egen historie i romanen, men den gir ikke noen av partene skylden, han reflekterer over kjærligheten og kommer ikke med bombastiske og selvsikre svar


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.