Boktips for ungdom: Krim og spenning for alle høytider- men mest for påska

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 4. Apr 2020

Krim er ikke bare for påska. I Norge leser vi desidert mest krim, men det har ikke vært så fryktelig mange gode krimbøker for ungdom – før nå i det siste. Her er noen av de beste fra nyere tid, innenfor både krim- og thrillersjangeren! Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i Bookbites.


To kan holde på en hemmelighet : -hvis én er død av Karen M. McManus

Ellery har aldri vært i småbyen Echo Ridge, men hun vet alt om stedet. Det var der tanten hennes forsvant i en alder av sytten år. Det var også der dronningen av skoleballet ble drept for fem år siden. Ingen vet hva som skjedde med disse to jentene og familien hennes er fortsatt preget av hendelsen. Malcolm vokste opp i skyggen av den drepte skoleballdronningen. Storebroren hans var hovedmistenkt for mordet. Både Ellery og Malcolm vet at det er hardt å gi slipp på noe som ikke er avsluttet. Men sannheten er nærmere enn de tror. Og noen er villige til å drepe for å holde den skjult.
God blanding krim, spenning og kjærlighet!

Killerinstinkt av Thomas Enger

Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham, og må selv prøve å nøste opp i hvordan alt henger sammen. Han begynner å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på.
Godt skrevet og spennende krim med mange tråder, sett gjennom tilbakeblikk fra en fullsatt rettssal.

Sadie av Courtney Summers

Sadie er ei tøff jente som ikke lar seg bli tråkket på tærne så lett, til tross for at hun blir mobbet for at hun stammer. Hun elsker lillesøsteren sin over alt på jord, mens moren driver med narkotika og etterlater de to jentene for en mann. Som om ikke det er nok, blir lillesøsteren Mattie drept av en mann Sadie mistenker har vært involvert med moren. Hun er knust, men bestemmer seg for å finne morderen og ta hevn. Sadie forsvinner selv sporløst, og en mann ved navn West McCray tar over etterforskningen i form av en mysteriepodcast der han intervjuer folk i forbindelse med jentene i håp om å finne svar.
Dette er veldig annerledes skrevet krim. Du finner den først og fremst i Bookbites, men den finnes også som lydbok, med over 30 ulike stemmer som leser inn.’

Brådypt av Elin Viktoria Unstad

For tre måneder siden var Vilja død i 23 minutter. Hun druknet. Ingenting blir som før etter denne hendelsen. Hun hater alt. Hun er blitt livredd vann, hun som tidligere elsket å svømme. Mens hun prøver å finne tilbake til livet, skjer det noe. Hun blir kidnappet, og våkner opp på en ukjent øy. Dagen etter er hun hjemme igjen. Vilja forstår ikke hvorfor ingen tror på henne, eller har merket at hun var borte. Hun begynner å tro det bare var en hallusinasjon. Hva har egentlig skjedd?
Dette er en psykologisk thriller om vann, vannskrekk og familiehemmeligheter.

Når hundene kommer av Jessica Schiefauer

Denne sommeren er det Ester og Isak. Denne sommeren skal kjærlighetshistorien deres bli fordervet, gå i oppløsning og så gjenoppstå. Denne sommeren også blir en ung gutt mishandlet til døde ved en stille innsjø. Og Isaks lillebror var der da det skjedde.
En ekkel bok som ikke er helt som du forventer. Det er en alvorlig bok, men samtidig en sterk leseopplevelse.

En av oss lyver av Karen M. McManus

Torsdag ettermiddag må fem studenter på Bayview High sitte igjen etter skoletid. De fem klassekameratene er: Bronwyn, som skal gå på Yale og bryter aldri en regel. Addy, den vakre og mest populære jenta på skolen. Nate, som er idømt prøvetid for å ha solgt dop. Cooper, en all-star baseball-pitcher. Simon, som er hjernen bak skolens beryktede sladder-app. Men Simon kommer seg aldri ut av klasserommet. I løpet av torsdagen dør Simon. Og ifølge etterforskerne var det ikke en ulykke. Alle de gjenstående fire er mistenkt for drap. Alle er virker uskyldige, før det viser seg at alle også har motiv. Så hvem drepte egentlig Simon?

Byen bak murene av Ryan Graudin

Dai prøver å unnslippe en skremmende fortid ved å selge narkotika for den mest hensynsløse lederen i Byen bak murene. Jin er redd en av gjengene kan oppdage hennes største hemmelighet: Jin er forkledd som gutt for å være trygg. Mei Yee  har vært fanget på et bordell de siste to årene. Hun drømmer om å komme seg ut mens hun ser de andre jentene som prøver, mislykkes en etter en.
I denne nyskapende og adrenalinfylte romanen prøver disse tre desperat å unnslippe en lovløs labyrint mens klokka tikker. Mye action og spenning for enhver smak!

Pyramidemysteriet av Hanne Kristin Rhode

Astrid har blitt kjent med Yusuf, en ny gutt i klassen, som hun liker veldig godt. Astrid er hestejente og har egen hest som heter Rocky. En natt våkner hun og aner plutselig at noe er fryktelig galt med Rocky. I stallen finner de Rocky dødssyk uten at dyrlegen forstår hva som egentlig feiler ham. De får mistanke om at noen har skadet hesten, men vet ikke hvorfor. Astrid og Yusuf begynner å undersøke hva som skjedde på gården og samler bevis. Snart er de på sporet av langt farligere kriminalitet enn de først hadde trodd.
Dette er den første boka i en lettlest, men spennende serie kalt Blålys. Alle bøkene i serien finnes på bookbites.

Søt jente 13 av Liz Coley

13 år gamle Amy forsvinner sporløst på en telttur i skogen med klassen sin. Tre år senere overrasker hun alle da hun plutselig dukker opp hjemme hos foreldrene. Amy husker ikke hvor hun har vært eller hva som har skjedd, hun husker ikke en gang at hun har vært borte. Hva har hun opplevd, som har satt så dype spor at hun ikke er i stand til å huske det? Amy innser etter hvert at det bare er hun selv som kan oppklare hva som skjedde, og begir seg ut på en tøff reise for å samle sammen bitene av seg selv.
En ekkel og psykologisk thriller!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.