Boktips: Historiske romaner

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 13. Apr 2020Det er ikke bare i sakprosa og faglitteratur man kan lære.  Skjønnlitteraturen gir ofte læring i mange fasetter.  Man lærer ved å sette seg inn i andres situasjon, men man kan også lære mye om det som har skjedd før.  Historiske romaner er en reise i tid der man får større innsikt i hvorfor verden er som den er.  De gir dybde og større forståelse, og en mulighet til å se annerledes på ting som skjer i dagens samfunn.


Kim Leine - Profetene i Evighetsfjorden

Morten Pedersen Falck er prest, og er kallet til å reise til Grønland for å virke. Som god prest ønsker Falck selvfølgelig å omvende flest mulig til den kristne tro, men samtidig blir han påvirket av blant annet den sterke, grønlandske kvinnen Maria Magdalene og hennes mann Habakuk som standhaftig prøver, i likhet med de franske opprørerne, å oppfylle en drøm om å leve i frihet, likhet og brorskap.  Handlingen foregår på slutten av 1700-tallet i kolonitidens Grønland hvor hver dag er en kamp - både for pastor Falck og for den grønlandske befolkning.


Vaddey Ratner - I skyggen av banyantreet

Dette er en sterk roman om en nådeløs tid i Kambodsjas historie.  I Phnom Penh bor Raami på sju år sammen med sin adelige familie.  Litt etter litt blir leseren vitne til Raamis brutale løsrivelse fra den eksistensen hun har vært vant til. Røde Khmers hensynsløse og kalde ideologiske kamp river samfunnet fra hverandre og griper hjerteløst inn i den lille jentas liv.


Tracey Chevalier - Englenes fall

Ved slutten av Victoriatidens England foregår det en kamp for kvinners rettigheter og stemmerett.  Livene til to familier fra forskjellige lag av samfunnet tvinnes sammen, og vi følger hvordan venninnene Maude og Lavinia påvirkes av de endrede forholdene.  Maudes mor finner en ny mening med livet når hun slutter seg til kvinnesaksbevegelsen, og det får store konsekvenser for de to venninnenes liv.


Lawrence Hill - Noen kjenner mitt navn

Denne historien spenner over tre kontinenter og to århundrer og starter i Bayo, en liten landsby i Vest-Afrika, midt på 1700-tallet.  Aminata er 11 år da hun blir bortført av slavehandlere.  Hun overlever en umenneskelig reise over havet og gjennomlever en strabasiøs og  hard virkelighet når hun blir slave på plantasjen til Robinson Appleby i South Carolina. I hennes kamp for frihet får vi et sterkt innblikk i slavenes lidelser og de nådeløse forhold de måtte leve under, og boken viser både den iboende ondskap mennesker besitter, men også den ukuelige viljen til å overleve som også bor i oss.


Julie Otsuka - Buddha på loftet

“På båten var vi flest jomfruer. Vi hadde langt, svart hår og brede plattføtter og var ikke særlig høye.” Slik omtaler de seg, en gruppe unge, japanske jenter som sitter på båten på vei til USA i 1920-årene. De er postordrebruder.  Det de tror venter på dem i California er snille, gode menn som de kun har sett på et fotografi og som har lovet dem et rikt, nytt liv i Amerika. Det som møter dem er slett ikke det de forventet.  Og så bomber Japan Pearl Harbour...


Martha Hall Kelly - Syrinpikene

På omslaget kan dette se ut som om en lettlest dameroman.  Det er det ikke.  I Syrinpikene møter vi tre kvinner med helt forskjellige bakgrunn og nasjonalitet; polske Kaisa, amerikanske Carolyn og tyske Herta.  Bakteppet er konsentrasjonsleiren Ravensbrück under andre verdenskrig.  Boken er bygget rundt faktiske hendelser og tar oss med inn i krigens skånselløse og hjerterå virkelighet. Den viser oss menneskets iboende råskap, men også den utrettelige viljen for at det gode skal seire.


Jan Ove Ekeberg - I sverdets tid

Er du interessert i norsk historie og spesielt Norge i middelalderen så er dette noe for deg. Ekeberg har skrevet en serie på tre bøker som starter på slutten av 1100-tallet.  Hovedpersonen er Sigurd Lavard Sverresson.  Som ung gutt blir han tatt fra sin mor for å bli trell for kongssønnen Håkon. De to blir nære venner og gjennomlever intriger og blodige slag sammen.  I første bok får vi et innblikk i birkebeinernes kamp mot baglerne og beleiringen av Tunsberghus - i dag kalt Slottsfjellet. Cathrine Krøger fra Dagbladet sier i en anmeldelse av den første boken:

“Den gir et interessant blikk inn i det unge Norge. En brutal tid der mektige romeriksbønder og gjenstridige sogninger tuktes til lydighet med voldtekter, brenning av gårder og ren nedslakting.” 

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.