Boktips: Ungdomsbøker- Ingeborgs favoritter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 14. Apr 2020

Dette er ikke oss av Neda Alaei

Sanna bor sammen med faren. Det har hun gjort etter moren døde for nesten et år siden. Pappa er inntullet i egen sorgen og ser ikke Sanna. Dette gjør at hun må ta ansvar både for seg selv og hun må ta mye ansvar for faren. Sanna må handle mat, lage middag, vaske og sørge for at kommer seg på skolen. Faren enten sover eller jobber med prosjekter. En dag begynner det en ny gutt i klassen, og endelig er det noen som ser Sanna på en annen måte. Yousef har også for mye ansvar hjemme og kjenner seg mye igjen i Sanna.
Dette er ikke oss er en kort bok som er skrevet utrolig fint om omsorgssvikt, sorg, savn, vennskap, kjærlighet og fotografi. 

Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig

Vanessa og moren bor i Oslo. De har flyttet mye rundt. Hvorfor? Jo, moren til Vanessa drikker ganske mye og ligger ellers på sofaen. Når noen begynner å bli bekymret er det på tide å flytte. Faren til Vanessa? Han er heller ikke mye til stede. Vanessa bestemmer seg for å bli en ny og bedre versjon av seg selv og dokumenterer dette gjennom en dagbok. 

På skolen må Vanessa være med i en gruppe med andre i klassen hos sosiallæreren Brit Jørstad Moen. Jada, livet er på topp! Heldigvis for Vanessa blir ting ikke så ille som det først virker som. Vanessa Svartmo handler også om omsorgssvikt, men handler like mye om å finne seg selv, endelig finne venner og sin egen plass i verden.

Galderstjerna av Asbjørn Rydland

Eirik og moren kjører flyttelass til det nye huset deres. På veien dit øvelseskjører Eirik og holder på å kjøre på en sølvrev. De tar med reven hjem til det nye huset for å ta vare på den. Dagen etter skal Eirik sjekke hvordan reven har det og før han vet ordet av det så blir han slått ned av en fremmed mann. Da Eirik våkner opp på sykehuset har et runesymbol på brystet. Symbolet ligner på et som er i dataspillet som Eirik spiller med kompisen Khaild. Etter at Eirik har kommet hjem fra sykehuset igjen, så begynner han å undersøke ting og før han vet ordet er han inne i en annen dimensjonen. Hva er det egentlig som skjer?
Galderstjerna er en bok om guder, magi, dataspill og parallelle dimensjoner. Likevel handler boken like mye om vennskap og hvordan man skal forklare familien sin hva det egentlig er som skjer. Galderstjerna vant Uprisen i 2017.

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

Onu bor sammen med moren i en bygd. De bor ved siden av presteboligen som har stått tom ganske lenge. Plutselig kommer det er ny familie som flytter inn der. Hele familien er svartkledd og det er noe rart med hele familien. Datteren Regina skal gå i samme klasse som Onu, Alex og Irmelin, noe som gjør at de plutselig blir fire stykker i klassen. 

Dagen Regina begynner i klassen så får de et foredrag om en grotte som finnes i bygda. Grotta ligger på et hellig sted, og det er mange som mener at dette er grotten til djevelen! Alex utfordrer Onu og Irmelin til å gå inn i grotta på kveldstid, og til tross for at de blir ganske redd så gjennomfører de turen. Dette fører til at de finner selveste svarteboken. Mens de er inne i grotta så kommer det noen andre inn, men de blir reddet av noen flaggermus.
Djevelen vil alltid finne deg er en grøsser, hvor det viser seg at djevelen snart skal bli gjenfødt. Men hva er det egentlig som skjer og hvem kan Onu og de andre egentlig stole på i bygda? Når man leser boka, så må man følge med å se om klarer å finne ut hva som skjer og hvem man kan stole på.

Baksiden av Endre Lund Eriksen

Faren til Kathrine har vunnet en tur rundt månen. Alt er er tilsynelatende fryd og gammen. Men så blir raketten som faren er med i forsvinner når den er på baksiden av månen. Kathrine og moren vært nødt til å flytte fra huset deres til en liten leilighet. I Oslo er ting også helt annerledes, det er mye fremmedfrykt og terror. Men Kathrine har blitt kjent med Julian på nettet. I tillegg har overvåkningen fra myndighetene har tatt helt av i løpet av tiden faren har vært borte.  Så en dag får Kathrine en kryptert epost fra faren. Hvordan vet hun at det faktisk er fra faren? Jo, han bruker kallenavnet som bare han bruker på henne.
Plutselig får vi vite alt om farens nye tilværelse. I tillegg viser det seg at ting med Julian kanskje ikke helt er slik som Kathrine har fått inntrykk av. 
Baksiden er en thriller som handler om hvem kan stole på rundt seg, om overvåkning, om familie og om virkelig kan stole på myndighetene.

Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins

Anna gleder seg til det siste året på high school i hjembyen. Hun har en bestevenninne, hun har en kjæreste og hun har en deltidsjobb. Alt er (nesten) perfekt.
Men. Det er et stort men. Faren hennes tvinger Anna til å gå på en internatskole. I Paris. Fordi det er bra for hennes. Anna er ikke like enig, men det er bare å dra. Til en fremmed skole, i en fremmed by, i et helt fremmed land. Hvor hun ikke snakker språket. Hvor alle de andre elevene i klassen har gått sammen i tre år. Hvordan skal dette gå?
Heldigvis blir Anna ganske fort inkludert i en vennegjeng. Ting blir gradvis lettere. Det er bare et problem. Anna forelsker seg i St. Clair, en av guttene i gjeng. Som har en kjæreste som studerer. Og Anna har fortsatt kjæreste hjemme.
Anna og det franske kysset er en nydelig bok. Det handler om kjærlighet, vennskap, familie, om å finne seg selv.

Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus

Mathilde er 14 år. Hun bor sammen med moren. Mathilde spiller mye World of warcraft og er mye alene. Mathilde er sjeldent på skolen, mye fordi når hun første er der så blir hun mobbet ganske kraftig. Eller det gjelder om hun møter klassevenninnene på luftetur med hunden også. Så de neste vennene Mathilde egentlig har er hunden Eddie. Og Xiu. Xiu spiller også wow, og de har blitt kjent med hverandre gjennom spillet. Men utover det vet de ikke noe særlig om hverandre. Noe som gjør det litt lettere fordi da kan de faktisk betro seg til hverandre.
Litt av grunnen til at Mathilde holder seg hjemme er ikke nødvendigvis bare mobbingen. Det er det at de voksne på skolen ser bort og anerkjenner ikke at mobbingen skjer. Heller ikke kontaktlærer eller rektor bryr seg. Moren til Mathilde har egentlig nok med seg selv. 
Heldigvis får Mathilde mot til å kjempe for seg selv, mot mobberne. Ellers er jeg ikke noe menneske er utrolig fin bok til tross for at det er en bok om mobbing, vennskap over internett, finne sin egen styrke og om familie.

Dager med blå himmel av Jennifer Niven 

Theodore Finch er opptatt av døden, og hver dag finner han nye måter å dø. Men enn så lenge har han likevel klart å finne noe som er verdt å leve for. Violet Markey har en søster som død, sorgen familien sitter igjen med preget hjemmet deres. Hver dag er en dag nærmere et tidspunkt som Violet kan flytte ut og bort fra byen.
En dag møtes Theodore og Violet på skolens klokketårn. Spørsmålet er hvem av dem redder egentlig den andre? Sammen med Theodore og Violet så går vi gjennom glede, mørke og kjærlighet. Boken tar for seg både kjærlighetens begrensninger og muligheter og hvordan prøver å finne plassen sin i livet. I tillegg er psykisk sykdom et gjennomgående tema. Boka er nydelig oversatt til norsk, og man vil både le og gråte seg gjennom boken.
Netflix har kjøpt rettighetene til en filmatisering. Heldigvis ble filmen sluppet der i februar, så det er fullt mulig å både lese boka og se filmen.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.