Boktips: En større verden

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 16. Apr 2020

Boktips: En større verdenNoe av det fine med å lese er at verden kommer nærmere. Du åpner ei bok og plutselig tar den deg til gamle DDR, Angola eller ei celle i Istanbul. Disse bøkene fører leseren på en god måte ut i verden. Og ettersom vi nå ikke kan reise på ekte, hvorfor ikke ta deg en reise i litteraturen?
Ufrivillige drømmers forening av José Eduardo Agalusia

Nyere angolansk historie er ingen idyll. I denne boka beskrives makt, korrupsjon og mistro ved hjelp av drømmer og surrealistiske passasjer. Boka balanserer elegant mellom det magiske og det realistiske og Angolas utfordringer trer tydelig fram. Handlingen tar utgangspunkt i 15+2-bevegelsen og en gruppe ungdommer som ble fengslet etter å ha protestert mot styresmaktene. En vakker bok der drømmer, frykt, mot og undertrykking er sentrale tema.

Alt dette er Tokyo av Ina Strøm

Bokas 12 kapitler tar utgangspunkt i hver av Tokyos bydeler. Bydeler som er overraskende forskjellige. Tokyo har bydeler for alle. Her finner du alt fra det vakre, rolige og litt gammelmodige til det høypotente og ungdommelige, i tillegg til alt i mellom. Alt dette er Tokyo er en interessant og kunnskapsrik bok om Japans hovedstad. Boka passer fint som en reiseguide til Japan, enten du faktisk reiser dit, eller om du, som jeg, “liksomreiser” fra godstolen hjemme.

Den forbudte elven av Chigozie Obioma

Nigeria på 1990-tallet. Fire brødre og en spådom gitt av en galning. Dette er en sterk fortelling om skjebne, oppvekst, søsken, familie og om Nigeria i nyere tid. Hva skjer med en familie når en spådom får feste seg? Hvordan overlever man kriser? Hvor sterke er båndene som holder oss sammen? Dette  er ei bok med mange lag. Den er full av språklige omskrivinger og referanser både til bibelen og til den voldelige politiske situasjonen i Nigeria på 90-tallet.

Te med Mr. Dashti av Marjan Kamali

Fargerik fortelling om kjærlighet, familie og tilhørighet. Mina har bodd det meste av livet i New York, men hun savner Iran, landet der hun er født. Moren ønsker å finne en perfekt ektemann til datteren, noe Mina avskyr. Etter en mislykket date med Mr. Dashti bestemmer hun seg for å dra til Iran. Moren blir med på turen, en tur som endrer livet til dem begge. Dette er en lettlest og underholdende bok som passer fint for deg som liker litt eksotiske kjærlighetsromaner.

Det var DDR av Astrid Sverresdotter Dypvik

Dette er historien om et nedlagt land. Om folka som bodde der og kampene de kjempa. Det er også historien om Tyskland i dag og hvordan det har det gått etter sammenslåingen. Vi møter vanlige folk, politikere, Stasi-agenter og flere som på ulikt vis ble prega av livet i Øst-Tyskland. Dette er ei bok å lære av og ei bok som bidrar til forståelse. Sverresdotter Dypvik skriver så godt at noen av historiene setter seg som en knyttneve i magen.

Tyvenes gate av Mathias Énard

Vi møter en ung mann, Lakdahr, i Marokko. Handlingen er lagt til 2011, midt under den arabiske våren. Etter å ha blitt tatt på fersken i et hett favntak med sin kusine, rømmer Lakdahr hjemmefra. Etter måneder på rømmen treffer han en religiøs gruppe som gir han både mat og husrom. Tyvenes gate er en velskrevet, interessant og spennende roman som varmt anbefales!

Grensen av Erika Fatland

I løpet av 259 dager reiste Erika Fatland gjennom alle landene som grenser til Russland. Det har blitt en innholdsmettet og svært interessant bok. Vi blir kjent med folk, kultur og historie, og hvordan det å ha Russland som nabo har prega og fortsatt preger land og folk. Likte du hennes forrige bok; Sovjetistan, er jeg ganske sikker på at også denne vil falle i smak. – Og har du ikke lest noen av dem, anbefaler jeg begge!

Levende og døde av Han Kang

I løpet av noen få dager i mai 1980 slo militæret hardt ned på en studentdemonstrasjon i Gwangju i Sør-Korea. Trolig mistet over 600 mennesker livet disse dagene. I boka Levende og døde skildrer Han Kang noe av det som skjedde og hvordan massakren satte sitt preg på ofre og pårørende og andre som indirekte eller direkte ble berørt. På merkelig vis er dette ei vakker bok til tross for grusomhetene som skildres.

Lenker av Nuruddin Farah

Lenker er en roman der handlingen er lagt til Somalia. Den gjennomsyres av vold og ondskap, men også av kjærlighet, forpliktelser og muligheten for frelse. Jeebleh er en somalisk universitetsprofessor i New York som drar til hjembyen  Mogadishu for første gang på 20 år. Der møter han en by, et land og et folk i full oppløsning. Sterk, god og interessant roman som anbefales!

Istanbul Istanbul av Burhan Sömnez

Istanbul Istanbul er ei foruroligende og vond bok som på forunderlig vis også er vakker. I et fengsel i Istanbul sitter fire menn i ei lita celle. For å utholde smerte og tortur forteller de hverandre historier. Dette er ei bok om tankenes, drømmenes og fantasiens kraft i møte med volden. Samtidig er det en nærmest mytisk fortelling om Istanbul.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.