Boktips for ungdom: Den dystopiske verden

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 21. Apr 2020


Definisjon på dystopi fra Det Store Norske Leksikon: Dystopi er et oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd. Siden år 2020 føles litt dystopisk akkurat nå, passer det seg kanskje med litteratur som drar det enda litt lenger? Alle bøkene på listen er tilgjengelige som e-bøker i BookBites.

Enkebyen av Thomas Enger

Befolkningstallet på jorda er for høyt, og det er for lite mat og vann til at alle kan overleve. Derfor får ett medlem av hver familie muligheten til å ofre seg for at resten av familien skal få sjansen til et bedre liv. Etter en voldsom, uventet flom kommer Stella til Enkebyen, et sted som er sterkt og strengt regulert. En rekke kvinner og jenter har forsvunnet derfra, noen er funnet drept, og det går opp for Stella at hun også er i livsfare. Men ingen gjør noe i den gjennomregulerte byen. Ingen tør.
En godt skrevet bok med mye spenning! Den tar for seg mange dagsaktuelle temaer som #MeToo, flyktningkrisen og kilmakrisen.

Compis av Hasse Hope

Året er 2057 og framtida har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil har laget verdens første 100 % menneskelignende robot som skal løse det største problemet blant unge: ensomheten. Compis er derimot ikke er en særlig kul robot, så den kuleste fyren på Litago tropical Høyskol, Leo, får oppdraget om å lære Compis hvordan den kan bli kul.
Compis er en sprø scifikomdie blandet med spenning og action.

The Selection 1: Utvelgelsen av Cass Kiera

16 år gamle America Singer tilhører en av de laveste samfunnsklassene i landet Illéa. Familien hennes lever på sultegrensen. Da hun blir plukket ut til å delta i Utvelgelsen, hvor kronsprinsen, for åpent kamera, skal velge en prinsesse blant de 35 invitere jentene, får hun sin livs sjanse. Det er ingen lett beslutning for America, for hun har en hemmelig kjæreste, men familiens økonomi tilsier at hun må delta. På slottet møter hun prins Maxon, og alt hun trodde hun visste, snus på hodet.
Du finner alle bøkene i den framtidsromantiske serien, The Selection, på norsk i BookBites.

Vega av Elin Viktoria Unstad

Det er 52 år siden Energikrigene, hvor nesten hele verden ble lagt øde. Den nå 17 år gamle Vega vokste opp i den lille enklaven Nyhåp, sannsynligvis det eneste stedet på kloden hvor det fortsatt bor folk. Hun følger reglene og har planene klare for femtiden, men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det, og litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. Myndighetene og Firmaet kontrollerer alt, men solcellene som holder liv i dem dør en etter en. Desperasjonen stiger.
Actionfylt dystopi om klimakrise, maktkamp og kjærlighet.

Livsloven 1: Splintret av Neal Shusterman

I et framtidig USA har myndighetene bestemt at abort er forbudt, men at ungdom mellom 13 og 18 år som er uønskede individer kan fragmenteres. Det vil si at de kan sendes til en høsteleir der de blir fratatt organer og deler som andre mennesker trenger på grunn av sykdom eller ulykker. Ungdom som skal bli fragmentert, såkalte fraggere, kan være uforbederlige uromakere, foreldreløse som ikke utmerker seg eller utvalgte barn av dypt religiøse familier. Ikke alle fraggere gir opp og lar seg lede inn i høsteleirene, for klarer du holde deg vekk fra myndighetene til du er 18, er du nemlig trygg. Vi møter tre forskjellige uønskede ungdommer som kjemper mot dette systemet og er på rømmen fra myndighetene.
Veldig spennende og bisarr bok. Du finner også flere bøker i serien Livsloven i BookBites.

Utbryterne av Nina Borge

I 2075 styrer feministpartiet Norge med jernhånd. Lufta er giftig av forurensing, menn er undertrykte og noen av dem, blant annet den frustrerte Noah, vil starte en revolusjon. 17 år gamle Carla er lærling i Klimaavdelingen, hvor de nå har klart å finne en formel som vil gjøre det mulig å rense luften og redde verden. Men krefter som bryr seg mer om penger enn om jordas fremtid nekter å ta formelen i bruk.
Dette er en samfunnsaktuell bok om mennesker fra to ytterkanter som må legge forskjellene sine til side for å kunne redde jorda.

Rød revolt av Pierce Brown 

Darrow er en del av underklassen, der mange tusen menn og kvinner lever i huler under jorden på planeten Mars. De bruker livet sitt på å utvinne verdifulle ressurser, slik at menneskene en dag kan bo på Mars. Men Darrow er blitt lurt. Mars er allerede et beboelig sted, og Darrow og resten av menneskene i underklassen blir brukt som slaver. Et opprør er på gang.
En fantastisk blanding av scifi og dystopi som blant annet blir sammenlignet med Hunger Games. Dette er første bok i en triologi og du finner også de to neste bøkene i BookBites.

Slutten av Mats Strandberg

Lucinda og Simon er 17 år, ensomme og vet at de lever på lånt tid. Det er sommer og verden virker tilsynelatende som før, men de vet at noe kommer til å skje. Om fire uker er vi alle borte, og de vet nøyaktig på hvilket klokkeslett de skal dø. Tragedien til Lucinda og Simon binder dem sammen, og jakten på svar vokser til en felles besettelse. Håpet er å rekke det før himmelen blir hvit og alt er slutt.
Dette er en spennende preapokalyptisk dystopi blandet med krim, men som også gir tid til å filosofere over menneskers plass i verden og hva vi gjør med kloden vår.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.