Boktips: Familiehemmeligheter

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 24. Apr 2020


De fleste familier har en hemmelighet, stor eller liten, farlig eller ufarlig. Noen ganger kommer de til overflaten uten altfor mye drama, andre ganger dramatisk og overraskende. Temaet går igjen i mange bøker, og slike bøker blir ofte en blanding av historiske romaner og krim. Her er en liste gode og spennende bøker med familiehemmeligheter.

Aurelia av Gabi Gleichmann

En mystisk konvolutt fra en kvinne han aldri har hørt om dukker opp da  jødiske Aron, etter farens død går gjennom leiligheten hans. Hva er forbindelsen mellom  denne Aurelia og hans avdøde far? Konvolutten viser seg å inneholde manuset til kvinnens livshistorie og avslører store familiehemmeligheter. Som fattig hushjelp i Bratislava tidlig på 1900-tallet blir hun gravid og må gi fra seg barnet. Det er en sterk fortelling om å måtte leve med de valgene andre har tatt for en. Som forlaget sier: “En storslagen og fengslende historie om en europeisk kvinne i et brutalt århundre, i skyggen av holocaust og atombomben.”

De uskyldige av Kristine Hardeberg

I søken etter sin ukjente far har norske Sandra bare ett spor: byen Firenze. Moren er død og hun føler seg endelig fri til å prøve å finne ut hvem han var. Året er 1995. Parallelt med Sandras historie, følger vi Teresa; en oppvakt jente i Firenze på 1850-tallet som fremfor alt ønsker seg en utdannelse. Dette ønsket viser seg å bli skjebnesvangert for henne, – og det vil også få betydning for Sandra. Handlingen i boka, der europas første barnehjem har en sentral rolle i historien, driver den fremover og lar fortid og nåtid flettes sammen.
Bli med inn i de trange gatene i renessansebyen Firenze, du også!

Min mors hemmeligheter av Nicola Scott

På ettårsdagenfor morens død, blir Addie oppsøkt av en ukjent kvinne som hevder å være hennes tvillingsøster. Hun som trodde hun visste alt som var verdt å vite om moren,vet nå ikke hva hun skal tro. Er alt hun er blitt fortalt om sin egen familie løgn?
Sammen med sin mulige tvillingsøster begynner Addie å forske i morens fortid og det de oppdager er virkelig utrolig. Og samtidig faller en del brikker på plass og hun forstår mer av sitt vanskelige forhold til moren. Min mors hemmeligheter er en spennende og hjertevarm roman om sorg, om å føle at en ikke er god nok, om familiehemmeligheter og om kjærlighet.

Uten innkomne ordre av Linda Skomakerstuen

Har du noen gang lovet for mye uten å kunne ta det tilbake igjen? Vilma Larsson våkner «dagen derpå» og husker fortvilet at hun på firmafesten erklærte at hun skulle tilbringe sommerferien på ei øy, sove i telt og leve av det hun kunne finne på øya. Siden hun ikke akkurat er noen villmarkens datter, lurer hun på hvordan hun skal klare å komme seg ut av dette med æren i behold. Men farfar har tro på henne og sier at ingen Larson bryter det de har sagt!. Så hun pakker det gamle teltet hans og tar med katten i båten og ror avsted. Samme dag, like før hun skal dra finner hun en anonym konvolutt i postkassa og oppi ligger gullkjedet til morens tvillingsøster som forsvant uten et spor året før Vilma ble født. Hvordan er det kommet dit? Og hva skjedde egentlig med henne? Boka for deg som bare vil ha en lett kosekrim.

Vintertonar av Anders Totland

Er minnene våre alltid til å stole på? Boka handler om Isak som reiser tilbake til farsgården for å besøke sin døende far. Her konfronteres han med sin egen historie om oppveksten. Forfatteren skildrer den anspente og trykkende stemningen i familien på en svært overbevisende måte; fåmælt og ladet. Boka er skrevet på et vakkert nynorsk og den er både gripende og tankevekkende.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.