Boktips for ungdom: Magiske og fantastiske verdener

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 28. Apr 2020

Dersom du ønsker en “reality escape” så er dette den perfekte lista for deg, særlig hvis du vil ha mer av typen Harry Potter, Percy Jackson og lignende moderne fantasylitteratur. Og det beste er, du trenger ikke engang forlate rommet ditt for å få tilgang til det som e-bøker i Bookbites!

Støvets bok: La Belle Sauvage av Philip Pullman

Forfatteren av Det gylne kompasset har kommet med mer i det samme universet, og det er fantastisk. Malcolm lever et trygt, godt og kanskje litt kjedelig liv i et lite vertshus ved Themsen. Men Malcolms trygge tilværelse blir brått revet opp når det oppstår en konflikt mellom vitenskap, religion og politikk. Når den lille babyen Lyra dukker opp i klosteret på den andre siden av Themsen, må Malcolm legge ut på en farlig reise som vil forandre både hans og Lyras liv for alltid.
Dette er første bok i en ny serie, men dersom du er nysgjerrig på Det gylne kompasset så er den også å finne i Bookbites.

 

Rød dronning av Victoria Aveyard

Mare Barrow bor i et samfunn der samfunnet er delt av fargen på blodet, rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. Mare er rødblods. Hun får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Mare bestemmer seg for å bruke sin posisjon til å hjelpe det røde opprøret. Maktspillet er livsfarlig og er en klassisk kamp mellom overklasse og underklasse.
Dette er første bok i en svært spennende fantasytriologi. De to neste bøkene finner du også i Bookbites.

 

Profetien av Maggie Stiefvater

Blue har hele sitt sekstenårige liv blitt fortalt at dersom hun kysser sin sanne kjærlighet, vil han dø. Nå møter hun Ganseys ånd på de dødes vei, og forstår at enten må han være hennes sanne kjærlighet, ellers må hun ha drept ham. Fast bestemt på å finne sannheten tar hun kontakt med fire gutter fra en lokal privatskole, kjent som Ravnekretsen.
Så langt har det kommet fire bøker i den magiske og romantiske serien, Ravnekretsen. Du finner hele serien i Bookbites.

 

Ravnringene 1: Odinsbarn av Siri Pettersen

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene…
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

 

Udyr av Kristine Tofte

Amund er skolelei og føler seg som en taper. Læreren tror kanskje en praksisplass kan være noe for ham, og i juni sender han Amund avsted til en avsidesliggende gård. Amund har sine tvil om hele planen, men så viser det seg at den peneste jenta i klassen, Ida, også skal jobbe på den nedslitte gården. Ikke bare er hun pen, hun har også peiling på dyr. Men det viser seg at dyrene på Bru gård er langt fra ordinære husdyr, og snart må Amund og Ida kjempe for å redde dem fra å bli drept, eller i det minste tatt bort og forsket på. De vet det ikke ennå, men de har havnet midt i et veddemål mellom noen som har krefter de ikke engang kan forestille seg.
Lettlest og magisk fabelfantasy.

 

Caraval av Stephanie Garber

Scarlett har aldri forlatt den lille øya hvor hun har vokst opp med lillesøsteren sin og den strenge faren deres. Når Scarlett blir lovet bort tror hun alt håp er ute for å få delta på det legendariske årlige spillet Caraval, hvor publikum er en del av forestillingen. Plutselig får hun invitasjonen hun har ventet på hele livet. Søsteren og en mystisk seiler hjelper henne å rømme til Caraval. Men når søsteren blir kidnappet av spillmesteren må Scarlett finne sin egen vei gjennom spillet. En annerledes og urban fantasy med både magi, kjærlighet og sorg.

 

Fandom av Anna Day

Violet er i sitt rette element. Hun er klar for cosplay, og hun kan nesten ikke vente med å bli en del av filmen og historien som hun er så fan av – The Gallows Dance. Men under Comic Con skjer det noe merkelig. Violet og vennene hennes blir dratt inn i The Gallows Dance og i løpet av de første fem minuttene har de forårsaket heltinnens død. Nå må Violet ta hennes plass og følge manus slik det er skrevet. Men det skal vise seg at historien lever sitt eget liv.
En interessant og spennende variant innenfor fantasysjangeren!

 

Maresi av Maria Turtschaninoff

Til Det røde klosteret på øya Menos kommer jenter og kvinner som har vært utsatt for forfølgelse og vold. Her kan alle dyrke sine egne interesser. 13 år gamle Maresi kom til klosteret for fire år siden, på flukt fra sult og fattigdom. Hun liker å lese og lære om nye ting, og oppholder seg mye i det store biblioteket. Men det fredelige livet på øya rystes da den unge jenta Jai ankommer, med klær stive av skitt, flokete hår og ryggen full av arr. Mennene som jager henne vil ikke gi seg før hun er funnet.
Fantastisk feministisk fantasy fra Finland!

 

Eragon av Chrisopher Paolini

Den fattige bondegutten Eragons liv blir helt forandret når han en dag finner en vakker blå stein som viser seg å være et drageegg. Dette blir starten på et vakkert vennskap mellom en gutt og en drage. Dette er den fantasyserien på lista jeg liker å kalle “old, but gold”. Dette er en klassisk og godt skrevet serie av bøker som har alt du vil ha innenfor fantasysjangeren: kampen mellom det gode og det onde, sverdkamper, kjærlighet, magi, maktmisbruk, alver, kanskje mest av alt drager. Masse, masse drager.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.