Boktips: Barndom og oppvekst

Postet av Tønsberg og Færder bibliotek den 11. Mai 2020

Mange forfattere har skrevet om det å være barn og å vokse opp, på godt og vondt. Her finner du et knippe av dem.

Jonas av Jens Bjørneboe

Da boka ble utgitt i 1955 vakte den stor oppsikt. I Jonas tar Bjørneboe et sterkt oppgjør med norsk skolevesen. Historien om åtteåringen Jonas er hjerteskjærende og usminka. Boka er et flammende innlegg i datidas skoledebatt. Man kan være enig eller uenig med Bjørneboe, men man kan ikke la vær og bli engasjert av historien.

 

Vekten av snøkrystaller av Thorvald Steen

Vi møter en ung mann med en stor drøm; drømmen er å bli en god skihopper. Fjorten år gammel, på jakt etter nye rekorder, svikter beina i det han lander. Legens konklusjon er uhelbredelig sykdom og et nytt skihopp kan være fatalt. Hva gjør han? Tar sjansen i jakten på en drøm, eller tar han innover deg den brutale virkeligheten? Boka gir et levende bilde av en oppvekst i Oslo, det har blitt en klok, kraftfull og tankevekkende roman.

 

Til musikken av Ketil Bjørnstad

De kaller seg Unge Pianisters Samfunn og er en gjeng ungdom i Oslo på slutten av sekstitallet. De er venner og konkurrenter med en stor lidenskap; musikken. De ofrer mye og jobber hardt for å nå sine mål. Debutkonserten nærmer seg for dem alle og nervene er i helspenn. Her er mye lidenskap, musikk og store følelser. Boka anbefales på det varmeste!

 

Lille land av Gaël Faye

Fra ubekymret barndom til krig og brutalitet. 10 åringen Gaby forteller om en sorgløs tilværelse i Burundi der han bor med sin franske far og sin rwandiske mor. Livet er trygt og idyllisk, helt til alt får en brå slutt. Det er april 1994 og i nabolandet Rwanda bryter det ut borgerkrig. Boka skildrer grusomhetene i en krig, men den skildrer også glede, samhold og om å trosse frykten. Dette er en sterk og varm fortelling skrevet med både letthet og tyngde. 

 

Regn av Stig Holmås

Vi møter to brødre i Bergen på 1950-tallet, en by full av regn. Et regn som både skaper og løser problemer for guttene. Brødrene går fullstendig opp i etterkrigstidens mest populære idrettsgren, skøyteløp og mye kretser rundt denne sporten. Regnet er konstant, men det meste annet er i bevegelse og forandring. Idyll blir katastrofe, uskyld blir innsikt, og drøm møter realitet. Holmås forteller levende og sterkt og han har et presist og poetisk språk. Fortellingen føles universell. En trenger ikke kjenne Bergen eller tidsepoken for å la seg engasjere. En roman vel verdt å få med seg.

 

Ildverket av Joachim Førsund

Ei sår og god bok om de nære ting, om å måtte flytte til en annen familie og om å være sterk i seg selv. Sandra er 14 år, mora er død og stefaren sitter i rullestol. Derfor har noen bestemt at hun må flytte. I den nye familien er mye bra, men savnet er stort, savnet etter mora og etter stefaren. “Ildverket” er ei god bok om vonde ting.

 

Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

Boka gir et troverdig bilde fra et av Londons fattige boligstrøk, alt sett gjennom øynene til en fjorten år gammel gutt. Vi møter Jamie som bor på feil side av elva, den sida der alenemødrene, sosialklientene og alkoholikerne bor, den sida der alt det fine flyter forbi. Dette er fortellingen om en brutal hverdag der man hele tiden balanserer på kanten. Les boka, Jamie er verdt et bekjentskap!

 

Den forbudte elven av Chigozie Obioma

Nigeria på 1990-tallet. Fire brødre og en spådom gitt av en galning. Dette er en sterk fortelling om skjebne, oppvekst, søsken, familie og om Nigeria i nyere tid. Hva skjer med en familie når en spådom får feste seg? Hvordan overlever man kriser? Hvor sterke er båndene som holder oss sammen? Dette  er ei bok med mange lag. Den er full av språklige omskrivinger og referanser både til bibelen og til den voldelige politiske situasjonen i Nigeria på ‘90-tallet.

 

Den stumme gutten av Parinoush Saniee

En sterk og sår fortelling fra Iran om Shahab, en redd liten gutt. Han vokser opp i en familie der stemningen er trykket, mye er usagt og misnøyen råder. I denne atmosfæren er det ikke lett å uttrykke seg, noe som fører til at gutten aldri begynner å snakke. Den stumme gutten er en vakker og tankevekkende historie som rommer mye.

 

Klassen av Marte Spurkland

I Klassen møter vi en håndfull ungdommer i en avgangsklasse på videregående. Forfatteren har fulgt sju elever og læreren deres gjennom et år. Resultatet har blitt innsiktsfullt, rørende og personlig. Alle de åtte som er intervjua byr på seg selv, sine tanker, bekymringer og håp. Hvis du liker norsk samtidslitteratur, TV-serier av typen Skam eller historier om ekte mennesker, kan dette være boka for deg.

 

Vi dyra av Justin Torres

Oppvekstroman som gjør inntrykk! Boka er lita, men den inneholder mye. Vold, sult og fattigdom er dagligdags, tre brødre klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Vi dyraer en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Dette er intens lesing, og en spesiell leseopplevelse. Brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.

 

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Fjorten år gamle Mariana bor på Romsås i Oslo, sammen med moren, faren og lillebroren. Storebroren sitter i fengsel. Dette er ei lita bok om pubertet, forelskelse, bekymringer og drømmer. Boka er skrevet på et slags innvandrernorsk, noe jeg synes passer godt til denne historien. Det bidrar til at jeg tror på fortellingen og nærmest blir en del av miljøet som skildres. 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.