Gode råd fra biblioteket: Slik blir du en ivrig leser

Postet av Herdis Marie Ruud Hansen den 26. Aug 2020


Bøker gir deg en pause i hverdagen.
Foto: pxfuel
https://bit.ly/2D0cxRz

«Jeg burde virkelig lese mer»

Enten du er en skikkelig lesehest eller du en gang i året blar halvhjertet gjennom den gamle krimboka du har liggende på hytta, har du sikkert tenkt tanken over. Mange ønsker å lese mer men sliter med å finne riktig motivasjon. Kanskje tiden ikke strekker til, kanskje konsentrasjonen svikter eller kanskje du rett og slett ikke har funnet noe som virkelig fenger deg?

Bruk interessene dine

Er det kanskje bare helt unntaksvis at du tar i en bok, og er det noe du har lyst til å gjøre noe med?

Finn bøker som omhandler temaer du liker. Ikke tenk at du må fordype deg i en bestemt sjanger. Liker du hester? Brenner du for miljøvern? Har du en altoppslukende interesse for fly? Er steampunk det kuleste du vet? Det finnes bøker om det aller meste, og bibliotekarer hjelper deg gjerne med å finne litteratur om det som interesserer nettopp deg.

Ord og bilde

Husk også på at det finnes mange ulike typer bøker. Hvis du for eksempel fort blir sliten av mye tekst, kan du jo prøve deg på en grafisk roman. Her er det, som i en tegneserie, bilder som ledsager ordene, og det finnes ikke bare flotte historier men også fantastisk kunst i disse bøkene.

Bøker på øret

Litteratur finnes ikke bare mellom harde permer. Lydbøker kan brukes både i tillegg til fysiske bøker og som et supert alternativ dersom du ikke har tid eller mulighet til å lese selv. Det som også er så flott med lydbøker er at de kan leses mens man gjør andre ting. Har du en lang pendletur til jobb? Er det tid for en skikkelig storrengjøring? Lydbøker kan gjøre kjedelige aktiviteter underholdende.

Et godt tips her er å finne bøker som har innlesere du liker. Om boken er aldri så god, kan en dårlig innleser gjøre stor skade for leseopplevelsen. Hør på lydklipp og finn ut hvilke innlesere som formidler på en måte som fenger deg.

Du kan også selv styre hvor raskt du ønsker å høre lydboken. Synes du det går litt treigt, kan du øke farten på avspillingen, og sliter du med å få med deg alt som blir sagt, kan du sette tempoet litt ned.

Det finnes apper du betaler for, som for eksempel Storytel eller Audible, men du kan også låne lydbøker gratis gjennom appen BookBites.

Sett av tid

Mange av oss har hektiske hverdager, og før man vet ord av det er det leggetid. Finn ut når på dagen du har mest lyst og best kapasitet til å lese. Kanskje et kapittel sammen med frokosten er den perfekte kombinasjonen for deg? Kanskje lydboken på vei til og fra jobb gir deg det leseboostet du ønsker? Eller kanskje det er først på kvelden du får den nødvendige leseroen.

Ikke tenk at du må vie timevis til lesing hver dag, spesielt hvis du ikke er vant til å lese mye. Sett deg små, overkommelige lesemål: 15 minutter om dagen kan være nok for den som er mindre lesevant, og for den som leser mer kan det være nyttig å sette av litt mer tid, f.eks. 30 minutter.

Gi deg selv en utfordring

Har du litt konkurranseinstinkt? Å konkurrere, enten med seg selv eller andre, kan gi et ekstra, artig insentiv til å lese mer.

Hele Norge Leser er en nettside der du både kan holde oversikt over dine egne bøker og følge med på hva venner og bekjente leser. Du har også mulighet til å vurdere og anmelde bøkene du leser. I tillegg organiseres det jevnlig lesekonkurranser der du får poeng for antall sider lest, og der du, hvis du er heldig, kan vinne fine premier. Du finner nettstedet på helenorgeleser.no.

En annen super nettside er goodreads.com. Her kan du også føre opp hva du leser, se hva venner leser, anmelde og vurdere bøker. I tillegg får du anbefalinger basert på din lesehistorikk; dette er en flott måte å oppdage nye bøker og nye forfattere på. Du har også den årlige «Reading Challenge». Her setter du deg et helt konkret lesemål for det gjeldende året, og så hjelper Goodreads deg med å holde styr på hvordan du ligger an.

Biblioteket hjelper

Sist, men ikke minst, bruk biblioteket! Der finnes det et skattekammer av litteratur i alle former og fasonger og hyggelige mennesker som hjelper deg å finne det du vil ha. Og best av alt: Det er helt gratis.

God lesing!


Innlegget er publisert først hos Fredrikstad Blad:Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.