Boklista er klar!

Postet av Hele Norge leser den 19. Sep 2020

I samarbeid med Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening, har Hele Norge leser satt sammen denne listen med anbefalinger. Her er det noe for enhver smak, i mange forskjellige sjangere. Kanskje du blir inspirert til å lese noe du ikke ville plukket opp på egenhånd?  
 
Bøkene er tilgjengelige fra både bokhandel og bibliotek, så de skal være enkle å få tak i. Kampanjen starter neste uke, og alle som har registrert seg på Hele Norge leser vil få en invitasjon til å delta. Vi inviterer også til samlesing av bøkene i gruppa “Vi leser sakprosa!”.  
 
Så, gå gjennom bokanbefalingene, skaff deg bøkene du kunne tenke deg å lese, og bli med på den store sakprosakampanjen!

 

Bjørn Hatterud: Mot normalt (Samlaget) 

Forfatteren er en outsider i Brummundal med blant annet funksjonshemming og homofil legning, og skriver om annerledeshet på en måte som gjør at leseren tar i bruk alle de forskjellige lattermusklene. Friskt og smart om små norske bondesamfunn og klassereisen som følger med en universitetsutdannelse.  
 
Boka er en del av den kritikerroste serien «Norsk røyndom», der yngre forfattere skriver om samtidsaktuelle tema på under 100 sider.  

 

Erna Osland, ill. Marvin Halleraker: Skarpe tenner (Mangschou) 

Det finnes mange faktabøker om dyr for barn, men denne skiller seg ut ved å handle om én viktig karakteristika ved dyr: tennene. Det er utrolig hvor mange fun facts forfatteren har funnet fram til, og boka er ellers i særklasse med illustrasjonene til Marvin Halleraker.  

 

Sigri Sandberg: Mørke: stjerner, redsel og fem netter på Finse (Samlaget) 

En kort og personlig dagbok fra fem vinterdøgn i stupmørket på Hardangervidda. Boka får deg til å reflektere over lys og mørke i hverdagen din, men aller viktigst: kjenne på den skrekkfilmaktige mørkeredselen.  

 

Anna Fiske: Hvordan lager man en baby? (Cappelen Damm) 

Forfatteren behandler livets største mysterium med munterhet og naturvitenskapelig fakta. Lesere i alle aldre får an anledning til å glede seg over tilfeldighetene i livet og spekulere i alle mulighetene som finnes. Kristine Isaksen skrev om boka i VG: “Undring og takknemlighet for livet ligger som en undertone hele tiden. Anna Fiske har laget en komplett faktabok om livet som inkluderer alle.” 
 

Bjørn Arild Ersland, ill. Per Dybvig: Hvor gammel blir en tiger? En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge (Cappelen Damm) 

Nok en barnebok om dyr – men for ei rik og personlig bok det har blitt om de store temaene i livet: aldring, sykdom, død og kjærlighet. Katten til forfatteren er 12 år og på tampen av livet. Hvorfor er det slik? Og aller viktigst: Hvordan forsone seg med det? 

 

Marte Michelet: Den største forbrytelsen (Gyldendal) 
Det kan fort bli mange andreverdenskrigbøker i sakprosasjangeren, men fremdeles kommer det ut bøker med opplysninger som endrer måten vi ser fortidens hendelser på. Marte Michelet tar utgangspunkt i en jødisk familie på Grünerløkka i Oslo i sin undersøkelse av alle nordmennene som gjorde Holocaust mulig. Boka satte i gang en heftig debatt som pågår ennå.    

 

Patti Smith, oversatt av Brit Bildøen: Just kids (Samlaget) 

En av de beste memoarbøkene som er skrevet. Det er spennende å lese om New York på 60- og 70-tallet og interessant å være med på at Patti Smiths skrive- og musikerkarriere utvikler seg. Men boka er aller mest rørende om vennskapet til fotografen Robert Mapplethorpe, som døde av aids 42 år gammel. Just kids er utsøkt oversatt av forfatteren Brit Bildøen. 

 

Sigrid Lien: Lengselens bilder. Fotografiet i norsk utvandringshistorie (Spartacus) 

Det var et radikalt livsvalg nordmennene tok som på slutten av 1800-tallet valgte å emigrere til Amerika. Livet til utvandrerne er godt dokumentert gjennom brev og fotografier til hjemlandet. Boka er full av disse. Det er rørende å se den vesle familien foran torvhytta si som har dratt fram alt det de eier for fotografiets skyld: to hester med vogn, porselenet som består av en kaffekanne og to kopper, en linduk. Boka er en sann skattkiste av fortellinger fra virkeligheten om fattigdom, eventyrlyst og rikdom. 

 

Kristine Isaksen og Hans Petter Blad (red): Min metode (Cappelen Damm) 

Ti av de beste samtidsskribentene i sakprosasjangeren skriver i denne boka om arbeidsmetoden sin og hva de liker å lese. Bli inspirert til å lese, lære og skrive mer! Med blant andre Åsne Seierstad, Steffen Kverneland, Espen Søbye og Agnes Ravatn 

 

Marjane Satrapi: Persepolis. Oversatt av Asbjørn Øverås (No Comprendo Press)  

En selvbiografi i tegneserieform satt i Iran på 80- og 90-tallet, som kommer til å være med deg resten av livet om du våger å lese den. Satrapis familie er et persongalleri verdig en Lev Tolstoj-roman, og den politiske konflikten mellom fundamentalisme og demokrati i landet, er Midtøsten-kunnskap du har bruk for i dag.  

 

Tara Westover, oversatt av Hilde Stubhaug: Noe tapt og noe vunnet (Gyldendal) 

Dette er rystende lesning om å vokse opp i isolasjon og religiøs fanatisme i Idaho, USA, i dag. Faren styrer familien med frykt, dommedag og vold. Da forfatteren følger drømmen om å ta en utdannelse, må hun ofre alt hun har: verdensbildet hun har hatt siden barndommen og familien sin. 

 

Ragna Telgemeier, oversatt av Karianne Munch-Ellingsen: Smil (Sandviks AS) 

Denne boka handler om sjetteklassingen Raina som må begynne å bruke tannregulering etter en ulykke. Boka følger Raina gjennom flere flaue år der hun må bruke regulering, falske tenner og rare metallinnretninger på hodet for å holde tennene på plass. Ikke akkurat gøy, når det eneste du ønsker er å passe inn og være en normal tenåringsjente. 

 
Ragna Telgemeier, oversatt av Karianne Munch-Ellingsen: Søstre (Sandviks AS) 

Oppfølgeren til Smil. Raina og familien skal kjøre fra San Francisco til Colorado på slektstreff. Tre uker i bil med den irriterende lillesøsteren Amara, foreldre som ikke snakker med hverandre, og bare én musikkspiller, gjør at Raina er i ferd med å miste besinnelsen. 

 

Jean-Pierre Filiu, ill. David B, oversatt av Thomas Lundbo: De beste fiender (Minuskel) 

En bok som tar for seg det historiske forholdet mellom USA og Midtøsten. I denne boka skildrer historikeren Jean-Pierre Filiu og tegneren David B. alt fra sjørøvere til statskupp, og gir et levende bilde av en historie som er med på å forme verden av i dag. 

 
Anders Vaa: Dialektboka (Spartacus) 

Dialektboka er en underfundig reise igjennom norsk språk og alle dets merksnodigheter. Som voksen føles det herlig lekent å kunne koble lesinga til lydavspilleren integrert i boka. Bli kjent med landet gjennom språket! 

 

Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida (Samlaget) 

Det er en evig aktuell bok, men akkurat dette halvåret har Camara Lundestad Joofs Eg snakkar om det heile tida føltes hyperviktig. En bok som får deg til å se mer av de mindre, men samtidig så tunge opplevelsene en melaninrik person opplever i samfunnet vårt. Dette er en personlig fortelling om den strukturelle rasismen, og en bok alle burde lese.  

 

Hilde og Ylva Østby: Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelse (Cappelen Damm) 

Hukommelse er et områdene innen kunsten som er dypt fascinerende. Å dykke etter sjøhester er en bok som løfter temaet opp til noe som angår oss alle, og gir en forståelse av hvordan ens eget sinn skaper minner som er gull verdt! Les og bli klok. 

 

Peter FrankopanSilkeveiene. En ny verdenshistorieOversatt av Gunnar Nyquist. (Gyldendal) 

Se verdenshistorien gjennom nye briller: om hvordan handel og økonomi langs silkeveiene har hatt avgjørende betydning for hvor og når de ulike religionene og maktsentrene har skiftet hegemoni. Svimlende interessant! 

 

Helge Ingstad: Vesterveg til Vinland (Gyldendal) 

Den fineste detektiv-sakprosaen om jakten på norrøn bosetting i Nord-Amerika. Forfatteren studerte landskapsbeskrivelsene i sagaene, blant annet Leiv Erikssons saga, og endte til slutt i L-Anse aux Meadows på nordvestkysten av New Foundland, hvor hans kone, Anne Stine Ingstad, gjennom arkeologiske utgravinger kunne bevise at vikingene hadde vært bosatt. Boka er en skikkelig «page-turner» om jakten på landet som islendingene skrev om over 1000 år tidligere. 

 

Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr: Norske sopper (Gyldendal) 

En grundig og oversiktlig bok for alle som elsker å plukke sopp ut over kantarell og steinsopp. Den tar opp alt fra soppens naturlige miljø, liv, vekst og utvikling. Den har også instruktive bestemmelsesnøkler og illustrasjoner som er gode å bruke når en studerer nye sopper. Soppbøker er ferskvare og må oppdateres stadig. Derfor må alle soppbøker suppleres med Normlisten (se https://soppognyttevekster.no/wp-content/uploads/2020/05/Normlisten2020.pdf). En sopp kan for eksempel beskrives som spiselig ett år, men som giftig neste år (avhengig av nye giftfunn)! 

 

 

 


13 Kommentarer

Kommentarer

  • Anne-Marit Moe

    Vil det si at det er kun disse bøkene som står på lista som teller?

    19 september 2020
  • Hele Norge leser

    Nei, det er fritt fram å lese og registrere andre bøker også! Denne lista er ment som inspirasjon til å plukke opp en sakprosabok og kanskje oppdage noe nytt😊

    19 september 2020
  • Anne Grete Holje

    Kva handlar denne kampanjen eigentleg om? Kva er opplegget? 😊

    19 september 2020
  • Hele Norge leser

    Denne kampanjen handler om å sette fokus på sakprosa og oppfordre til å utforske denne sjangeren mer, blant annet gjennom denne boklista med anbefalinger. Medlemmer av Hele Norge leser vil få en invitasjon på sin side til å bli med i kampanjen, hvor poengsystemet er det samme som Lesesommer-kampanjen. Man kan også melde seg inn i gruppa "Vi leser sakprosa!" for å diskutere enten bøkene fra boklista, eller andre sakprosabøker man har lest eller leser😊

    20 september 2020
  • Susanne Koch

    Må jeg gjøre noe for å være med på sakprosalesingen? Registrerte akkurat en time med lydboklesing, men har ikke fått poeng.

    20 september 2020
  • Anne Grete Holje

    Sakprosakampanjen starter vel 22.9, altså tysdag. Er vel derfor ein ikkje får poeng enda sikkert!? 😊 Får ein automatisk poeng når bøker ein registrerer er sakprosa?

    20 september 2020
  • Hele Norge leser

    Hei, Susanne! Det er offisiell kampanjestart 22. september, så det er da poengene begynner å bli registrert. For å være med på kampanjen må du takke ja til invitasjonen du har fått på din side, det skal ha dukket opp en boks under "Mine bøker" på siden din.

    21 september 2020
  • Hele Norge leser

    Hei, Anne Grete! Vi har ingen ordning i poengsystemet som kjenner igjen sjanger ennå, så det er derfor denne kampanjen kommer som en invitasjon, slik at de som er interessert i å lese mer sakprosa kan bruke den kampanjen som ekstra motivasjon!

    21 september 2020
  • Finn H. Sandberg

    ER biografier regnet som skaprosa?

    21 september 2020
  • Hele Norge leser

    Hei, Finn! Biografier regnes absolutt som sakprosa😊

    21 september 2020
  • Anne Grete Holje

    Korleis skal sakprosa registreres for å bli med i kampanjen då?

    21 september 2020
  • Anne Grete Holje

    Må vi som har meldt oss på registere berre sakprosa i denne perioden?

    21 september 2020
  • Hele Norge leser

    Hei, Anne Grete! Det har kommet et forklarende blogginnlegg om dette nå:)

    22 september 2020

Logg inn for å skrive en kommentar.