Uke 2: Ukas anbefalinger!

Postet av Hele Norge leser den 2. Okt 2020

Den andre uka med sakprosakampanje er snart over. Husk at du er hjertelig velkommen til å bli med i gruppa Vi leser sakprosa for å diskutere sakprosabøker du har lest og likt. Kanskje du kan hente litt inspirasjon til helgens lesing der?

Her er en oppsummering av ukas anbefalinger:

Bjørn Arild Ersland, ill. Per Dybvig: Hvor gammel blir en tiger? En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge (Cappelen Damm) 
Nok en barnebok om dyr – men for ei rik og personlig bok det har blitt om de store temaene i livet: aldring, sykdom, død og kjærlighet. Katten til forfatteren er 12 år og på tampen av livet. Hvorfor er det slik? Og aller viktigst: hvordan forsone seg med det?  

Foto: Tommy Ellingsen, Cappelen Damm.


Marte Michelet: Den største forbrytelsen (Gyldendal) 
Det kan fort bli mange andreverdenskrigbøker i sakprosasjangeren, men fremdeles 
kommer det ut bøker med opplysninger som endrer måten vi ser fortidens hendelser på. Marte Michelet tar utgangpunkt i en jødisk familie på Grünerløkka i Oslo i sin undersøkelse av alle nordmennene som gjorde Holocaust mulig. Boka satte i gang en heftig debatt som pågår ennå.
 Foto: Astrid Snipsøyr.  
 

 

Patti Smith, oversatt av Brit Bildøen: Just kids (Samlaget) 
En av de beste memoarbøkene som er skrevet. Det er spennende å lese om New York på 60- og 70-tallet og interessant å være med på at Patti Smiths skrive- og musikerkarriere utvikler seg. Men boka er aller mest rørende om vennskapet til fotografen Robert Mapplethorpe, som døde av aids 42 år gammel. “Just kids” er utsøkt oversatt av forfatteren Brit Bildøen. 
 Foto: Jesse Dittmar, Tove Breistein.


Sigrid Lien: Lengselens bilder. Fotografiet i norsk utvandringshistorie (Spartacus) 
Det var et radikalt livsvalg nordmennene tok som på slutten av 1800-tallet valgte å emigrere til Amerika. Livet til utvandrerne er godt dokumentert gjennom brev og fotografier til hjemlandet. Boka er full av disse. Det er rørende å se den vesle familien foran torvhytta si som har dratt fram alt det de eier for fotografiets skyld: to hester med vogn, porselenet som består av en kaffekanne og to kopper, en linduk. Boka er en sann skattkiste av fortellinger fra virkeligheten om fattigdom, eventyrlyst og rikdom.   Foto: Spartacus.

 Vi ønsker alle en god lesehelg!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.