Mormor hilser og sier unnskyld (2014)

Av: Fredrik Backman , Einar Blomgren

Elsa er snart åtte år og veldig veslevoksen. Mormor er Elsas beste venn. Og faktisk også hennes eneste venn. Mormor jobbet tidligere som kirurg, men nå kjører hun bil uten førerkort og står naken på balkongen og skyter på folk med paintballgevær. Folk sier at hun er gal. Men mormor har et hemmelig språk og et eget kongerike, Miamas, der alt er annerledes. Det er dit mormor tar med Elsa når Elsas foreldre blir skilt og når Elsa blir mobbet på skolen fordi hun er annerledes enn de andre. Miamas er deres fristed, helt til mormor en dag blir syk og får vite at hun skal dø. Før hun dør, gir mormor Elsa en bunke med brev, der hun ber naboene sine om unnskyldning. Brevene fører Elsa til en leiegård bebodd av militante borettslagsmedlemmer, fanatiske kaffedrikkere, kamphunder, monstre, fylliker og helt vanlige sladrekjerringer. Men brevene blir samtidig opptakten til en historie der et barn forsøker å lære seg å akseptere at alle man er glad i en dag skal dø, og der hun gradvis får vite sannheten om både kongeriket Miamas og om mormor. En normal roman om annerledes mennesker. Eller omvendt. «Backmans fremste styrke ligger i hvordan han meisler ut romanpersoner som groteske, latterlige karikaturer og deretter fyller på med detaljer helt til selv de man syns er dummest og mest irriterende blir, om ikke mangefasetterte, så i alle fall menneskelige og verdt å investere følelser i.» Svenska Dagbladet «En sjarmerende roman om fantasiens og fortellingens funksjon.» Dagens Nyheter «Fulltreffer» Expressen «Boken lar leseren sitte igjen både med tårer i øynene og et smil om munnen. En lesverdig og underholdende historie.» BTJ «Antagelig Sveriges mest treffsikre forfatter akkurat nå.» Metro «Fredrik Backman får meg til å le, føle sorg og glede, og nesten felle en tåre. Han får meg til å tenke at alle mennesker bærer på en historie som faktisk kan forklare hvorfor de er som de er.» Blekinge Läns Tidning «Fredrik Backman er en mester i uventede vendinger og er utrustet med en empati og et menneskesyn som gjør meg varm om hjertet. I tillegg har han et språk som får meg til å ville applaudere.» LitteraturMagazinet9 Omtaler

Marie Rushfeldt vurdert det 10/15/2019

Om drømmer og om det å være annerledes.

· 0 kommentarer

Line Nilsen vurdert det 10/12/2019

Nydelig bok, fantastisk fortellerstemme, humor og sorg og deilig absurd.

· 0 kommentarer

Anonym vurdert det 7/27/2020

Koronarestriksjonene har ikke bare vært negative. Midt i karantener, stengte skoler og hjemmekontor, ble kona invitert på digitalt bokbad sammen med noen kjente, og noen helt ukjente. Alle deltakerne ble bedt om å presentere hver sin bok, og så hadde de en diskusjon rundt bøkene. En av disse helt ukjente deltakerne anbefalte Fredrik Backmans Mormor hilser og sier unnskyld, og når bokbadet var over var kona ikke sen med å anbefale denne boka til meg.

Mormor hilser og sier unnskyld er skrevet fra hovedpersonen Elsas perspektiv. Elsa er sju år, snart åtte, og er et ganske annerledes barn. Hun er en mentalt velutviklet bedreviter som slår opp alt hun lurer på på Wikipedia, men mangler kanskje noen sosiale antenner. Dette gjør at hun ikke har det så greit på skolen, og hun har heller ingen venner. Men hun har en mormor. En mormor som er klin kokos, og gjør alle rundt henne helt gale. Men mormor er Elsas beste venn, som alltid passer på henne. Det er mormor som tar Elsa med til eventyrlandet Miamas når ting er vanskelig i den virkelige verden. Det er mormor som tar Elsas parti når ingen andre gjør det. Og det er mormor som ligger på sykehuset og er dødssyk av kreft.

https://kurre.dk/bokomtaler/skjonnlitteratur/mormor-hilser-og-sier-unnskyld.html

· 0 kommentarer

Gro Anita Myrvang vurdert det 3/28/2021

Fantastisk bok sett fra en 7/8 årings perspektiv. Jeg både lo og gren. Anbefales ♡

· 0 kommentarer

Anette vurdert det 10/22/2019

Artig, rar og fin på samme tid...

· 0 kommentarer

Ragnhild vurdert det 10/25/2019

Maria Grøthe vurdert det 10/28/2019

Stine Fosdahl vurdert det 3/11/2021

Lest av

Gro Anita Myrvang

Gro Anita Myrvang

Leste 3/31/2021

Stine Fosdahl

Stine Fosdahl

Leste 3/12/2021

Anonym

Anonym

Leste 7/23/2020

Laila Borg

Laila Borg

Leste 7/7/2020

Tiril Sætre-Norli

Tiril Sætre-Norli

Leste 3/14/2020

Maria Grøthe

Maria Grøthe

Leste 10/28/2019

Ragnhild

Ragnhild

Leste 10/25/2019

Anette

Anette

Leste 11/17/2019

Anne Jorunn

Anne Jorunn

Leste 10/28/2019

Marie Rushfeldt

Marie Rushfeldt

Leste 11/3/2019