De som er elsket (2019)

Av: Victoria Hislop , Lene Stokseth , Anne Ryg

Ny, frodig familiesaga fra Victoria Hislop. En nydelig historie om kjærlighet, splittelse og forsoning. Athen, 1940. Themis er 14 år idet Tyskland okkuperer Hellas. Okkupasjonen lammer landet og fører til mat- mangel og store lidelser i befolkningen. Deretter splittes innbyggerne ytterligere av borgerkrig. I Themis' egen familie er de politiske motsetningene bitre og ødeleggende. Familiemedlemmene står på hver sin side i konflikten. Themis slutter seg til den kommunistiske hæren. Innen hun blir tatt til fange og sendt i fengsel på øya Makronisos, har hun hatt et kort kjærlighetsforhold til kapteinen for den militære enheten. Hun oppdager senere at hun er gravid, og sønnen fødes i fangenskap. Hun får hjelp av Aliki, en kvinnelig medfange som fikk sin egen sønn fratatt etter fødselen. Themis forstår at de hjerteskjærende historiene deres er sammenfiltret på en måte som hun ikke en gang kan snakke om, og når Aliki dør, bestemmer Themis seg for å finne gutten Aliki mistet. Victoria Hislop erobret bestselgerlistene internasjonalt med debutboken Øya, som utkom på norsk i 2007. Hun har senere utgitt flere bestselgende romaner. Forfatteren bor i England og på Kreta.12 Omtaler

Annie May Lea Kvernmoseter rated it 17.06.2020

Vi følger Themis, en 90 år gammel gresk kvinne som ser tilbake på sitt liv. Fra barndommen hvor hun bodde med mor og 3 søsken i et gammelt, slitent hus i en bydel i Athen. Faren er sjømann og sjelden hjemme. En dag raste huset regelrett sammen, og familien flytter inn til Themis' farmor i en mindre leilighet. Moren havner etterhvert på sinnsykehus, og faren etablerer seg på nytt med ny familie i USA. Men farmoren er en god omsorgsperson, og gjør sitt beste for alle sine 4 barnebarn. Søsknene er forskjellige på mange måter, eldstebroren er veldig høyreorientert og går etterhvert inn i politiet, søsteren er opptatt av klær, penger og utseendet og forelsker seg i en tysk soldat. Den andre broren er kommunist og med i motstandsbevegelsen under krigen, yngstejenta Themis er skoleflink og veldig opptatt av frihet og at alle skal ha samme rettigheter og muligheter. Vi følger Themis fra førkrigstiden, helt fram til nåtid, et innholdsrikt liv med mye sorg og ondskap, men også med mye kjærlighet. Jeg lærte mye av denne boken, Hellas er et land jeg ikke har lest så mye om og heller ikke hørt så mye om. Jeg kjente ikke historien der, med borgerkrig og militærkupp, juntaledere og kommunistisk kamp. Fangeleirer med tortur og tvang. Themis reiser ut, ung og idealistisk, for å kjempe for det hun tror på, i den greske borgerkrigen som fulgte etter andre verdenskrig. Hun slutter seg til kommunisthæren, er med på marsjer og utrensking av landsbyer. Hun ser etterhvert at også kommunismen farer grusomt fram, akkurat som regjeringsstyrkene gjør. Tvangsrekuttering og massedrap på begge sider. Etter noen år lider kommunistene nederlag, og alle kommunistsoldater blir satt i fangeleirer, der blir de mishandlet og torturert. Themis oppdager etterhvert at hun er gravid. Hun får en god venninne i fangeleiren, en medfange som også har født et barn, et barn hun måtte sende fra seg. Etterhvert oppdager Themis at barna har samme far, hun oppdager også at denne faren har gått over fra kommunisthæren til å bli torturist for fangevokterne. Venninnen hennes blir etterhvert henrettet, og Themis lover henne å finne barnet hennes og oppdra det som sitt eget.

· 0 kommentarer

Sol-gunn lindquist rated it 21.10.2019

Omtale side 1-59 (3 stjerner):
Hislop er fantastisk, må bare lese mer ☺

Omtale side 93-162:
skremmende å lese hvor fælt grekerne hadde det under krigen, men en rørende god historie 😃😊

· 0 kommentarer

Anonym rated it 05.10.2019

Fantastisk bok. Her får du gresk historie og en familie saga, som setter seg fast i hjertet. Personlig synes jeg dette er hennes beste bok.

· 0 kommentarer

Ellen Skaadel rated it 03.10.2019

En av de bedre fra Hislop, kanskje også den som til nå har de grusomste skildringen. Om Hellas' historie fra 2. Verdenskrig til etter borgerkrigen.

· 1 kommentarer

Hege Rekvin rated it 03.10.2019

Anonym rated it 10.10.2019

Anonym rated it 23.11.2019

Lest av

Milla Åhlin

Milla Åhlin

I leselisten

Berit B. Lie

Berit B. Lie

Leste 16.04.2020

Grete Klungsør

Grete Klungsør

Leste 13.01.2020

Anonym

Anonym

Leste 27.11.2019

Ida Marie Hembre

Ida Marie Hembre

Leste 23.11.2019

Janne T Johnsen

Janne T Johnsen

Leste 28.10.2019

Inger

Inger

I leselisten

Powered by: Bloc