Ingen tid å miste (2019)

Av: Tore Renberg , Tore Renberg

Når Edels mann går bort etter lang tids sykeleie, står en kvinne på 84 år tilbake med åpne og underlige dager. En fremmed tomhet kommer til syne, ensomhet og lengsel. Hva skal Edel fylle tiden med? Det er 1998. Edel er både munn- og fotrapp, lekker og elegant. Hun er årvåken i møte med mennesker, men også litt skarp i tungen, hvis noe skulle irritere henne. Og det er det jo en hel del som gjør. Suverene Edel har en innadvendt datter som ikke pynter seg, en datter moren synes skulle legge seg i selen for å få tak i et skikkelig mannfolk. Skal det være så vanskelig å male leppene en smule og fremstå noe innbydende? Og hvor er verden for øvrig på vei? At de ikke serverer poteter på kinarestauranten kan hun til nød lukke øynene for, men sånn folk slenger rundt seg med omtrentligheter og river ned alt som er pent, hva skal det bli av det hele? Sammen med datteren Tove steller Edel i stand et enkelt arrangement. De to kvinnene skal møtes hver onsdag. For, som Edel sier, «å tilbringe litt tid sammen». I Ingen tid å miste blir vi kjent med to svært ulike kvinner sorgen har utpekt til nytt samvær. Renberg går tett på det bestandige, det forgjengelige og det forfengelige. Det er en slående enkel roman, kraftfullt lysende og humørfylt, fra en av våre store fortellere.20 Omtaler

Marianne Berthelsen rated it 10/15/2019

Tankevekkende om alderdom, familie, tap av familie, relasjoner mellom generasjoner.

· 0 kommentarer

Kristin rated it 11/5/2019

Verdt å lese om mor/datter forhold, men ingen højdare for meg.

· 0 kommentarer

Bjørg Augestad Ims rated it 11/18/2019

Enka Edel og dottera Tove møtes kvar onsdag etter at mannen/faren har gått bort. Vi får følgje møtene mellom mor og dotter frå 1998 til 2005. Og gjennom denne strukturen blir vi kjende med dei to kvinnene.

Boka blir fortald gjennom ei snodig forteljarstemme, eit «vi» som aldri blir spesifikt definert. Og dette grepet fungerer i mine auge svært dårlig. Det blir påtrengende og det bryt med den kvardagslege ramma der møta mellom dei to kvinnene foregår.

· 0 kommentarer

Kine Albrigtsen rated it 12/16/2019

Hm, jeg likte egentlig ikke vinkelen denne boka er skrevet fra. Vi observerer to personer utenifra. Antakeligvis mye mer verdifullt for Renberg selv og andre som kjenner til en lignende relasjon som det som skrives om.

· 0 kommentarer

Ingrid Hoem rated it 8/29/2020

Powered by: Bloc