Byens spor (2019)

Av: Lars Saabye Christensen , Kim Haugen

Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer? Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg. Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når solen går ned over byen som en gang var, og den andre veien når solen står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden - og hvem vi vil være? Medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor.30 Omtaler

Lisbeth Kingsrud Kvisten rated it 10/6/2019

Siste bok i trilogien om Maj, Jesper, og Stine.

Slutten av 60-tallet nå.
Jesper har vært utenlands i 11 år, Stine skal begynne å studere medisin, og Maj prøver å holde ut i jobben, i forholdet til Stine, og med savnet etter Jesper.
Forfatteren har skrevet inn seg selv i denne boken, som han påstår blir hans siste.

Godt driv og interessant om en voksende by og menneskene som bor der.

· 0 kommentarer

Grete Bergh rated it 3/21/2020

Stor leseopplevelse denne siste boken i trilogien Byens spor. Her har forfatteren kommet fram til 1970-tallet med de politiske endringene, ikke minstni studentmiljøene. VI følger Jesper som er innlagt på Gaustad, søsteren Stine som blir voksen og Mai mfl. I denne boken har forfatteren skrevet inn seg selv og sin sykdomshistorie da han får en kreftdiagnose. Det er gjort ganske så sømløst, men det bringer inn et metanivå der forfatteren reflekterer over sin egen rolle i skrivingen av de fiktive personene og deres liv. Jeg likte grepet. Slutten på boken er helt nydelig bekskrevet. Les!· 0 kommentarer

Sonja Nygaard-Joki rated it 7/6/2020

Kunsten å sette punktum.

Vi bokelskere har noen forfattere som følger oss gjennom livet. En første introduksjonsbok blir straks til flere, for her er det noe som virkelig treffer. Atwood, Austen, Adichie, Auster og det er bare de på A…

Og Lars Saabye Christensen.

Når LSC velger å avslutte sitt forfatterskap med bok tre av Byens Spor trilogien, Skyggeboken, gjør han det på mesterlig vis. Det blir unøyaktig å bare si at han har vevd seg selv inn i fortellingen. Han klarer nemlig å gi meg opplevelsen av at jeg er vitne til selve skriveprosessen. I denne simultan-fortellerstilen der fortellingen spinnes idet jeg leser, avsløres litteraturens tannhjul og gir meg en helt unik leseropplevelse. Linjene mellom forfatteren (håndverkeren), det skrivende mennesket, verket og karakterene viskes ut og flyter i hverandre. Stemmen til forfatteren begynner på en setning, men handlingen til en karakter avslutter den. Karakterene i Byen Spor møter karakterer fra Beatles og Halvbroren.

Tenk om filmskaper Baz Luhrman kan gjøre det samme med Romeo + Juliet, Moulin Rouge og The Great Gatsby? Eller Christopher Nolan med Memento, Inception og Interstellar? Kan Atwood, Fosse og Murakami lese denne trilogien før de selv en dag går i gang med sine siste verk?

Etter å ha levd gjennom mange bøker av samme forfatter, flere filmer av samme regissør eller flere sesonger av samme TV-serie, ønsker jeg som leser/seer å bli kjent med hjernen bak. Jeg tror dette er grunnen til at Skyggeboken er så tilfredsstillende. At LSC lar meg på denne måten ta del i hans skapelsesprosess og hans menneskelighet, gjør meg stum av beundring og takknemlig.

Så tilbake til hovedpoenget med disse ordene, som bare måtte ut etter å ha lest siste side i ditt siste arbeid: takk.

· 0 kommentarer

Inga Rudi liker dette.

Nini Raknes rated it 10/6/2019

Det blir ikke bedre! Jeg har vært gjennom hele følelsesregisteret i denne boka og gråt da jeg var ferdig med den. Lars Saabye Christensen briljerer i sine siste bøker. Persongalleriet er helstøpt.

· 0 kommentarer

Grete Klungsør rated it 7/3/2020

Trilogien er et mesterverk.

· 0 kommentarer

Marit Blomdal rated it 10/12/2019

Sterk avslutning på Byens spor. Skulle ønske opplevelsen varte enda lenger. Likte godt hvordan forfatteren gradvis kom til syne, og de sømløse overgangene mellom han og romanfigurene.

· 0 kommentarer

Hilde Sjølset rated it 10/28/2019

Poetisk og morsom, flytende

· 0 kommentarer

Unni Øien-Andersen rated it 10/30/2019

Nydelig avslutning på trilogien. Varmt, følelsesladet og medrivende.

· 0 kommentarer

Herdis Marie Ruud Hansen rated it 10/6/2019

Min første tanke er at jeg er glad for at dette skal bli en trilogi, for jeg er på ingen måte klar til å gi slipp hverken på byen eller karakterene.

Jeg sier "byen eller karakterene", men byen er nærmest en karakter i seg selv i Saabye Christensens nyeste verk. Byen binder sammen, og i sentrum står Ewald, Maj og Jesper Kristoffersen. Det er på Fagerborg de hører hjemme: Ewald jobber med Oslos 900-årsjubileum, Maj er frivillig i Røde Kors og Jesper sliter med å finne til rette i en forvirrende barnetilværelse farget av både etterkrigstiden og byen selv. Hvis boken kan sies å ha hovedpersoner, må det være disse tre. Men "Byens spor" omhandler ganske mange flere, deriblant Enkefru Vik, pianisten Enzo Zanetii, enkemannen Olaf Hall og hans stesønn Bjørn Stranger.

Alle disse karakterene veksles det mellom med tanke på perspektiv, og perspektivet byttes fortløpende, nærmest som et slags maraton. Man skulle tro dette ville bli forvirrende, men det er ryddig og oversiktlig gjort, slik at det blir en utrolig god flyt i fortellerstemmen. Det skaper også en slags ekstra spenning i lesningen som i hvert fall jeg koste meg ordentlig med.

På tro Saabye Christensen-vis, skildres byen i fantastisk detaljrikhet og med et språk som er både levende og originalt. Man skjønner, som leser, at det har vært gjort grundig research for å få de historiske elementene til å falle på plass.

Denne boken er definitivt en must-read for alle Saabye-Christensen entusiaster.

Jeg gleder meg i hvert fall veldig til neste bok kommer ut.

Kan jeg få den nå?

Vær så snill?

· 0 kommentarer

Berit Karin Øydvin Nilssen rated it 7/3/2020

Medrivende lesning, der forfatterens refleksjoner ga en ekstra dimensjon 🙂

· 0 kommentarer

Tale Solberg Såstad rated it 1/17/2020

Likte de to første bøkene godt, men forfatterens stemme i den tredje forstyrret historien for meg.

· 0 kommentarer

Guro Barstad Corneliussen rated it 12/26/2019

Jeg blir alltid trukket så sterkt inn i persongalleriet og omgivelsene til Lars Saabye Christensen. Så også denne gangen, der også forfatteren selv er til stede.

· 0 kommentarer

Caroline rated it 10/6/2019

Mona Fjeld rated it 7/27/2020

Denne triologien er noe av det beste jeg har lest på lenge. Forfatteren har et nydelig språk og noen dype formuleringer. Persongalleriet er troverdig, og historien god. Synd jeg er ferdig med dem. Nå må Beatles leses på nytt.

· 0 kommentarer

Wenche Solum rated it 12/28/2019

Nina Maage rated it 11/4/2019

Anne Karine rated it 11/17/2019

Ingrid rated it 7/26/2020

Lest av

Gro Anita Myrvang

Gro Anita Myrvang

Leste 2/23/2021

Marit Grønbech

Marit Grønbech

Leste 1/1/1900

Bente Nyheim

Bente Nyheim

Leste 9/25/2020

Eli K Kåsamoen

Eli K Kåsamoen

Leste 8/9/2020

Mona Fjeld

Mona Fjeld

Leste 7/27/2020

Ingrid

Ingrid

Leste 7/31/2020

Elisabeth Fjeldly

Elisabeth Fjeldly

Leste 7/27/2020

Else Hendel

Else Hendel

Leste 7/13/2020

Lisabeth Lind

Lisabeth Lind

Leste 7/8/2020

Sonja Nygaard-Joki

Sonja Nygaard-Joki

Leste 7/15/2020

Powered by: Bloc