Jeg sank (2021)

Av: Vidar Sundstøl

Forfatteren Eddy Kromvik er på Avaldsnes utenfor Haugesund for å skrive en roman. For litt over tusen år siden bandt Olav Tryggvason fast fire hedenske trollmenn på et skjær ute i fjorden for så å la dem drukne av tidevannet. Slik fortelles i alle fall historien i Snorre. På slutten av 1800-tallet får den unge kunstneren Halfdan Egedius i oppdrag å illustrere sagnet i en ny praktutgave av boken til den store islendingen. Det er den tegningen - «Seidmennene på Skrattaskjær» - som Eddy studerer, for det er nettopp seidmennene han skal skrive en roman om, med håp om at «noe skal åpne seg, en sprekk til å gli inn gjennom til et ukjent rom eller en soloppgang han ikke ante fantes.» Men man skal være forsiktig med hva man ønsker seg, heter det jo. For hvor går egentlig grensen mellom innlevelse og besettelse? På Avaldsnes befinner også arkeologen Henrik Gran seg, og tenåringsdatteren hans, Susanne, som har sommerjobb på vikingsenteret i nærheten av utgravningene. Og jo dypere Eddy lever seg inn i romanen, desto mer virker det som om Henrik og Susannes liv står i fare. Jeg sank er en spøkelseshistorie, en kunstnerroman, en fortelling om besettelse. Men det er også en roman om hvordan tusenårene kan virke i et menneskes sinn.1 Omtaler

Torill Elisabeth Revheim vurdert det 4/14/2021

Liker du spøkelseshistorier?
"Jeg sank" av Vidar Sundstø er en kunstnerroman og samtidig en historisk fortelling om Seidmennene på Skrattaskjær, Karmøy. Et nok ikke min sjanger, men her lærte jeg noe nytt.

Hovedpersonen er enstøingen og forfatteren Eddy Kromvik som har bestemt seg for å skrive en roman. For å gjøre det har han isolert seg i en hytte på nettopp Avaldsnes. Her møter han arkeologen Henrik Gran og tenåringsdatteren hans, Susanne, som har sommerjobb på vikingsenteret på øya. 

Den historiske bakgrunnen for denne spøkelsesfortellingen er Snorres fortelling om da Olav Tryggvason tok fire hedenske trollmenn til fange, brakte dem ut til et skjær utenfor Avaldsnes ved Karmøy, og bandt dem fast, for så å la dem drukne av det stigende tidevannet. I 1899 laget kunstneren Halfdan Egedius en tegning med de 4 seidmennene. Denne tegningen står sentralt i fortellingen, og vi guidet gjennom tegningen flere ganger. 

"Jeg sank" er en av bøkene som blir presentert på Norsk litteraturfestival 2021.

· 0 kommentarer

Powered by: Bloc