Møt forfatteren av Ågot Gjems Selmer-biografi

Møt forfatteren av Ågot Gjems Selmer-biografi


Arrangør: Orkana forlag

Tid


Sted


KULTURPERSONLIGHET OG FOREGANGSKVINNE

 

Møt forfatteren av ny biografi om Ågot Gjems Selmer, og hør henne fortelle både om Ågot Gjems Selmers liv og verk, og om sin egen erfaring med å skrive biografien om henne.


Både som skjønnlitterær forfatter, foredragsholder og samfunnsdebattant satte Ågot Gjems Selmer (1857–1926) dagsorden i sin egen samtid, og ble verdsatt for sin evne til å skrive ærlig og utilslørt om temaer som ellers ble fortiet – enten det gjaldt seksualmoral og sedelighet eller erfaringen med å miste et barn. Hun var en stemme som traff en nerve i det brede lag av befolkningen, men som ikke fikk respekt fra sine samtidskritikere og som for ettertiden har havnet i glemselen.

 

I en ny biografi fra Orkana bringer Lill-Karin Elvestad Ågot Gjems Selmers liv og verk frem i lyset. Boken gir samtidig et tidsbilde fra et Norge i brytning med vedtatte sannheter og fordommer. Hvordan bidro en enkelt kvinne til at det norske samfunnet kunne utvikles?


Boken starter der Ågots familie i 1869 ble tvunget til å bryte opp fra en velstående tilværelse i Kongsvinger og flytte til Kristiania, som følge av trussel om økonomisk ruin. For 12-årige Ågot skulle oppbruddet markere starten på et liv fylt av sterke kontraster og utradisjonelle livsvalg, fra en karriere som lovende skuespiller i hovedstaden til en hverdag som legefrue i Balsfjord. Overgangen til det værharde klimaet og de grisgrendte bygdene i nord fødte en ny bevissthet i henne.Lill-Karin Elvestad (f. 1979) er journalist og forfatter, bosatt i Balsfjord. Hun har tidligere gitt ut dokumentarbøkene Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet hele Norge og Kirkene i Troms (bind 1 og 2).Vel møtt!


Kommentarer

Du må logge inn for å poste i veggen.